Hlavní obsah

Jak si pojistit pohodu pro zdravý spánek

Právo, Sylva Svobodová

Klidný a zdravý spánek je základ příjemného dne. Zkuste se zamyslet, jak ho zkvalitnit. Máte vhodnou přikrývku a povlečení? Povlékáte peřiny do příjemného materiálu, cítíte se dobře, uvolněně? Možná je ta pravá chvilka na větší nákup.

Foto: Kvalitex

Hřejivost přikrývky zvyšuje tzv. termo provedení, které je vyrobené speciálním způsobem, kdy jsou k sobě dvě celoroční přikrývky pevně spojeny lemovacím strojem. Vznikne vzduchová kapsa, která skvěle izoluje.

Článek

Začněte volbou peřiny, která opravdu nemusí být moc těžká. Vůbec totiž neplatí, že NEJ je tlustší deka. Trendem jsou lehké a vzdušné přikrývky, které zahřejí stejně jako naducaná duchna po babičce.

„To, čím nás ve skutečnosti přikrývka zahřívá, je vzduch. Čím více vzduchu, tím lépe. Tento vzduch sami ohříváme svým tělesným teplem, úkolem přikrývky je držet ho celou noc u nás,“ vysvětluje Josef Handrejch z firmy Kvalitex.

Zajímejte se hlavně o výplňový materiál: možný je přírodní materiál (ovčí vlna, peří), nebo syntetická vlákna, která jsou vhodná pro alergiky, jejich údržba je snadnější a pohodlnější. Oblíbené jsou prošité přikrývky z dutých vláken.

Proč duté vlákno?

Jak název napovídá, uvnitř materiálu je právě tolik žádaný vzduch a z hlediska tepelného komfortu je proto rouno dutého vlákna pro výrobu zimních přikrývek důležité.

V jakém povlečení se vám bude krásně usínat

Tipy a trendy

Na prošívané deky je optimální tzv. termicky duté vlákno ze 100% polyesteru, které má až dvojnásobnou životnost oproti těm z nepojených vláken. Rouno se vyrábí v různých tloušťkách a gramážích. Na zimu si pořiďte vyšší gramáž, minimálně 400 g vláken na m² a více.

Foto: Kvalitex

Lehké a vzdušné přikrývky z dutého vlákna zahřejí stejně dobře jako duchny po babičce.

Vnější materiál peřiny

Rouno dutého vlákna se do přikrývky vkládá pod povrchovou tkaninu. „Nyní je nejpoužívanějším povrchovým materiálem mikrovlákno složené ze 100% polyesteru. Tento materiál díky velké hustotě dostavy velmi jemných přízí nepropouští duté vlákno vně přikrývky,“ vysvětluje Josef Handrejch.

Aby přikrývka rovnoměrně hřála po celém těle, udržela dobře rouna a byla stabilní, je zásadní její prošití. To by mělo být po obvodě celé pokrývky, co nejblíže k jejímu okraji. Osvědčilo se třeba prošití do osmiček, které brání nežádoucímu pohybu rouna v pokrývce.

Povlečení podle vkusu

Sledujte materiál, jeho životnost, jak je příjemný na omak, vzhled, barvu. Velmi příjemné je klasické damaškové povlečení, které je ze 100% mercerované bavlny.

Foto: WestwingNow

Správný výběr přikrývky je důležitý pro kvalitní spánek a zajistí, že vám přikrývka déle vydrží. Při dobré péči je minimální doba použití pět let.

Vhodné jsou i směsi bavlny a lnu, případně polyesteru. Povlečení s obsahem viskózy se k těm kvalitním neřadí, hlavně z důvodů chování za mokra.

„Pro zimní povlečení lze doporučit těžší bavlněné povlečení nebo mikropolyester s pročesem, který dodá pocit hřejivosti,“ vysvětluje Zdena Ledrová z firmy Sintex.

Foto: WestwingNow

U ložního povlečení sledujte jeho náročnost na údržbu: teplotu praní, použití sušičky, nutnost žehlení, u některých tisků praní i žehlení z rubu.

Oblíbené je i krepové povlečení, které se nemačká a není třeba ho žehlit. Damaškové je v nejvyšší kvalitě, hebké a pohodlné, vyznačuje se náročnými žakárovými vzory, jejichž vazba umožňuje střídání lesklých a matných ploch a vzorů.

Jersey povlečení je sice pružné (je to pletenina), ale zároveň je tvarově stálé, nevyžaduje žehlení.

Anketa

Těšíte se večer do postele?
Ano, pokaždé!
72,5 %
Obvykle ano.
12,7 %
Jen proto, že jsem unavený/á.
5,6 %
Nijak zvlášť.
4,4 %
Je mi jedno, kde spím. Kam padnu, tam padnu.
1,7 %
Ne. Ta moje to je učiněné Záhořovo lože.
3,1 %
Celkem hlasovalo 1089 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Ložnice připravená k odpočinku

Ložnice je soukromá, noční část bytu, která má být umístěna v klidové zóně. Tedy dále od kuchyně, obývacího pokoje. Doporučuje se ji situovat směrem od hlavní...

Moderní postel je aktivní, když spíme

Matrace během našeho spánku efektivně pracuje s vlhkostí i teplem, dýchá, její zóny se tvarují podle tělesných částí. Pomáhá jí přitom vhodný rošt. To vše se...

Výběr článků

Načítám