Hlavní obsah

Připravené k nastěhování. Italské obce lákají na levné bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italské obce lákající na domy za euro se v posledních letech staly evergreenem. Zájemcům, kteří ovšem nechtějí nemovitosti dlouze renovovat, nabízejí jiná městečka v zemi přívětivější možnost. Mohou si zakoupit domy připravené rovnou k nastěhování. Jejich cenovka je samozřejmě o něco vyšší, začíná na 10 tisících eurech, tedy 258 tisících korunách.

Foto: Profimedia.cz

Italské vesnice se snaží nalákat chybějící obyvatele.

Článek

Důvod je stejný jako u jiných italských obcí — přitáhnout chybějící populaci. Například ve vesnici Carrega Ligure na severu země žije aktuálně jen zhruba 90 lidí. Vedení se proto rozhodlo takřka za hubičku prodat domy, které nevyžadují výměnu střech nebo novou fasádu, jsou zkrátka připravené k nastěhování. A kdo se nechce zavazovat hned koupí, může volit i cestu pronájmu, uvádí server CNN.

Nabídka je ale samozřejmě vhodná jen pro ty, kteří chtějí uniknout ruchu města. Ve vesnici totiž není prakticky žádný společenský život, restaurace, bary nebo supermarkety. Zato může nabídnout čistší vzduch nebo idylické prostředí.

Další italská obec láká na domy za euro. Záloha není třeba

Cestování

Podle radního a bývalého starosty města Marka Guerriniho je dobré mít domy na jedné přehledné stránce na internetu. Díky tomu se totiž daří oslovit mnohem více potenciálních zájemců. „Dáváme jim online prostor, aby byly vidět. Jinak by nikdo nevěděl, jak tyto opuštěné domovy najít,“ míní.

Místní o svém domově mluví jako o místě, které tak trochu zamrzlo v čase. Mnozí žijí velmi jednoduše a tradičně. Carrega Lugure byla v minulosti strategickým centrem, stála totiž na solné stezce využívané kupci. Šlo také o křižovatku poutníků, mnichů, obchodníků či pastevců oslů. „Vše, co tu najdete, je skvělé místo na detox a odpojení se, bez znečištění a se skvělou scenérií,“ vyjmenovává Guerrini přednosti obce.

Vesnice s termálními prameny

Obdobný model pak představila také jihoitalská vesnice Latronico — to kdyby někdo preferoval trochu teplejší a sušší klima. Obec má aktuálně čtyři tisíce obyvatel, ale průměrně 70 lidí ročně buď zemře nebo se odstěhuje. „Když staří lidé zemřou, tak se jejich potomci nevracejí ani v létě. Domy jsou opuštěné a chátrají,“ vysvětluje místostarosta Vincenzo Castellano.

O cenách domů se dá podle něj smlouvat, pohybují se nicméně v rozmezí od 10 tisíc do 30 tisíc eur (258 tisíc až 774 tisíc korun). Některé nepotřebují absolutně žádný zásah, jiné jsou částečně zrekonstruované. Obec navíc slibuje budoucím majitelům, že pokud investují další peníze, konkrétně 20 tisíc eur, po dobu deseti let jim budou odpuštěny daně.

Region Basilicata, kde se Latronico nachází, je jedním z vůbec nejodlehlejších a nejméně vyhledávaných v Itálii. Podle místostarosty má ale své přednosti. „Nacházíme se uprostřed panenského národního parku Pollino ve výšce 900 metrů nad mořem. Na hluk i smog zapomeňte,“ tvrdí Castellano. „Vzduch je čerstvý a zdravý, a dokonce tu máme termální prameny,“ doplnil s tím, že nedávná studie zjistila, že úroveň znečištění vzduchu je skutečně prakticky opravdu nulová.

I díky těmto zmíněným aspektům je Latronico známo coby wellness vesnice. Místní lázeňský komplex pomáhá s léčbou dýchacích problémů nebo bolestí kostí či žaludku.

Už od založení mu hrozí zánik. Umírající město může spasit i zápis na UNESCO

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám