Hlavní obsah

Elegantní vila s věžičkou. Prohlédněte si rezidenci amerických viceprezidentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než dvou měsících bydlení v prozatímních podmínkách se americká viceprezidentka Kamala Harrisová může konečně nastěhovat do své oficiální rezidence. Dům je možné objevit na pozemcích Námořní observatoře Spojených států (USNO). Výměnu viceprezidentů využila správa objektu k jeho rekonstrukci.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová se nastěhovala do své rezidenceVideo: Novinky/AP

 
Článek

Na snímcích, jež přinesla agentura AP, je možné spatřit, jak rezidence vypadala v průběhu Vánoc v roce 2018. Průvodkyní novinářům byl manželka tehdejšího vicepremiéra Karen Penceová.

Současná viceprezidentka Kamala Harrisová s manželem Dougem Emhoffem se v minulém týdnu nastěhovali do bílé vily se dvěma nadzemními podlažími doplněnými obytným podkrovím.

Kamala Harrisová: Kdo je Bidenova viceprezidentka, která přepisuje dějiny

Volby USA

Vila postavená ve viktoriánském slohu má prostorný zastřešený portál se sloupovím v antickém stylu, roh stavby zdobí věž s kruhovým půdorysem, kolem níž obíhá romantická bílá veranda táhnoucí se až k zadní straně domu.

Vila viceprezidentů USA stojí na pozemku USNO a je tedy, technicky vzato, pod správou amerického námořnictva. Je možné jej objevit na třídě Massachusetts Avenue v severozápadní části Washingtonu. Dům postavený v 19. století již potřeboval revizi, a tak jeho správa vyčkala do odchodu viceprezidenta Pence, aby bylo možné veškeré práce provést ve chvíli, kdy vilu nikdo nebude obývat a vše bude tedy mnohem snazší i pohodlnější.

V rámci rekonstrukce bylo třeba provést údržbu otopného systému, ventilačního a klimatizačního systému. Řemeslníci rovněž vyměnili komínové vložky a renovovali některé části podlah z masivního dřeva.

Znáte všechny americké prezidenty? Seznam, zajímavosti a historie

Volby USA

Nová viceprezidentka zatím bydlela v Blair House, tedy v oficiální rezidenci pro hosty prezidenta USA, která je na Pennsylvania Avenue, přímo naproti Bílému domu, který je tradičním sídlem prezidentů USA.

Drobnou zajímavostí je skutečnost, že Harrisová se nyní stěhuje do sídla, které v minulosti obýval její současný přímý nadřízený, prezident Joe Biden. Bydlel zde v letech 2009 až 2017, kdy sám zastával funkci viceprezidenta.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Vila je považovaná za velice příjemné sídlo. „Myslím, že přijdou na to, jak ji využívat jako domov. Myslím, že stejně jako Goreovi, Bidenovi a Cheneyovi, každý, kdo tam žil, jakmile se usadil, stala se pro něj skutečným domovem. A je to úžasné, úžasné místo,” je přesvědčen bývalý sekretář někdejšího viceprezidenta Ala Gorea Philip Dufour.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám