Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Putin ignoruje ukrajinského prezidenta. Rusko podle Kyjeva odmítá jednat o soustřeďování vojsk u hranic

Prezident Zelenskyj na návštěve Luhansku. foto: ČTK

Aktualizováno
Kyjev - Rusko odmítlo pokusy Kyjeva začít jednat kvůli soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se dožadoval jednání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem vzhledem k rostoucímu napětí mezi oběma státy, ale dosud neobdržel odpověď, řekla Zelenského mluvčí Julija Mendelová.
  10:10aktualizováno  15:11

Ukrajinská diplomacie v pondělním prohlášení vyzvala Rusko, aby stáhlo svá vojska od Ukrajiny a přestalo s válkychtivou rétorikou a dezinformacemi. Kreml popřel, že by obdržel žádost Zelenského o rozhovor s Putinem.

„Ne, v posledních dnech jsem neviděl žádné žádosti. Nevím o tom, zda v posledních dnech byly nějaké žádosti,“ řekl novinářům Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Ujistil, že Putin „vždy má co říci“, pokud jde o uvolnění napětí a zabránění válce. Moskva podle mluvčího doufá, že v Kyjevu převáží politická moudrost, provokace vyšumí do ztracena a situace nedospěje k vážnému zvratu. Washingtonu Peskov vzkázal, že ustavičné americké vyhrožování Rusku ztrácí na hodnověrnosti.

Rusko se odmítlo zúčastnit sobotního jednání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě o soustřeďování ruských jednotek u Ukrajiny, které iniciovala ukrajinská strana, připomněla v pondělí ukrajinská agentura Unian.

Ukrajinská armáda podle listu Ukrajinska pravda ohlásila na sociálních sítích, že při dnešním nepřátelském ostřelování utrpěl jeden ukrajinský voják střelné zranění, kterému podlehl. „Počínání ruských okupantů opět potvrzuje, že nepřítel cílevědomě porušuje klid zbraní a nehodlá respektovat stávající dohody o příměří,“ uvedla armáda s tím, že o incidentu vyrozuměla zástupce OBSE.

Prezident Zelenskyj na návštěve Luhansku.
Ukrajinský voják v Doněcku. Boje mezi vládním vojskem a separatisty trvají již...

Ukrajinští vojáci během uplynulých 24 hodin čtyřikrát ostřelovali území Doněcké lidové republiky, uvedla v pondělí ruská státní agentura TASS. Jako Doněckou, resp. Luhanskou lidovou republiku označují proruští separatisté území, které ovládli od jara 2014 v Doněcké a Luhanské oblasti v Donbasu na východu Ukrajiny. Ruská média dříve dávala názvy neuznávaných „lidových republik“ do uvozovek.

Zelenského mluvčí v pondělí vyloučila možnost ukrajinského útoku na Donbas, Kyjev se ani nechystá rozpoutat boje. „Ukrajina nemůže útočit na své území a bojovat s vlastními lidmi,“ řekla podle listu Kommersant v reakci na tvrzení šéfa Doněcké lidové republiky Denise Pušilina, podle kterého je Kyjev připraven rozpoutat rozsáhlý konflikt. „Velitel naší (ukrajinské) armády už oznámil, že zprávy o údajně chystaném útoku Ukrajiny na Donbas jsou naprosto falešné dezinformace,“ uvedla prezidentova mluvčí. Ta také podle Reuters uvedla, že Rusko přisunulo k ukrajinským hranicím více než 40.000 vojáků a dalších 40.000 na anektovaný Krym.

Ukrajina od ruské anexe Krymu a propuknutí ozbrojeného konfliktu v Donbasu na jaře 2014 obviňuje Rusko z agrese a okupace ukrajinských území, i když Moskva přímé zapojení do konfliktu popírá. Boje si dosud vyžádaly více než 13 tisíc mrtvých.

Napětí v Donbasu v posledních týdnech stoupá. Kyjev v minulých dnech bil na poplach kvůli soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou a varoval před rizikem „ozbrojené agrese“ Ruska pod záminkou ochrany ruskojazyčných obyvatel Donbasu, Rusko naopak obviňuje Kyjev z provokací.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč