Hlavní obsah

Zeman odvolal Petříčka

• Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman odvolal na návrh premiéra z funkce ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Vedením resortu dočasně pověřil ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Oznámil to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

Petříček se o svém odvolání dozvěděl v neděli, kdy mu záměr na vládní rošádu představil šéf ČSSD Jan Hamáček.

Na Petříčkovo místo by se měl přesunout stávající ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), jehož by měl na ministerstvu kultury nahradit poslanec Jan Birke (rovněž ČSSD).

Končící Petříček: Konkrétní kritika nepadla, mé odvolání je politické rozhodnutí

Domácí

Zatímco Zaorálek se ohledně svého přesunu do Černínského paláce jasně nevyjádřil, Birke je ministerstvo kultury připraven vést. Než se tak případně stane, bude Hamáček vést resorty vnitra i zahraničí.

Zeman na Petříčkův konec na ministerstvu apeloval dlouhodobě. Ministr zaujímal prozápadní postoje a v řadě oblastí se s názory Hradu míjel. V poslední době se jednalo především o využívání v EU neschválených čínských a ruských vakcín proti covidu-19 a možné zapojení ruské strany do dostavby jaderné elektrárny Dukovany.

Petříček proti Havlíčkovi: Oslovení uchazečů o dostavbu Dukovan ohrožuje ČR

Domácí

Petříček považuje odvolání, které následovalo po sjezdu ČSSD, na němž Hamáček obhájil post předsedy, za politické rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám