Hlavní obsah

Pití vína výrazně snižuje riziko šedého zákalu

Patříte mezi pravidelné popíječe vína? Pokud si popracovní dobu zpříjemňujete sklenkou a máte výčitky, pak vás možná potěší nový výzkum, podle kterého konzumace vína snižuje riziko vzniku šedého zákalu. Jaký druh vína je pro vaše oči lepší a jak si ve výzkumu vedli pivaři?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci odhalili, že konzumace alkoholu s mírou snižuje riziko nutnosti operace oční katarakty téměř o čtvrtinu. Studie provedená Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust a University College London's Ophthalmology zjistila, že lidé, kteří si pravidelně dopřávali sklenici vína denně, měli nižší riziko vzniku šedého zákalu, a to o 23 %.

Výzkumu se zúčastnilo 490 000 lidí, kromě vína byly podrobeny kontrole i další alkoholické nápoje. Tým odborníků porovnával množství a druh vypitého alkoholu se záznamy o operaci katarakty daných pacientů, přičemž byly upraveny faktory, které by mohly ovlivnit výsledek, jako je věk, váha a pohlaví.

Do roku 2050 se počet nevidomých ztrojnásobí, varují vědci

Věda a školy

Výsledky ukázaly, že nejmenší pravděpodobnost výskytu šedého zákalu se pojila s lidmi, kteří si dopřávali červené víno pětkrát či vícekrát v týdnu. Naopak popíjení piva či ciderů nemělo na kataraktu žádný vliv.

„Skutečnost, že naše zjištění byla zvláště patrná u konzumentů vína, může naznačovat ochrannou roli polyfenolových antioxidantů, které jsou obsaženy zejména v červeném víně,“ říká vedoucí výzkumu doktor Anthony P. Khawaja pro Daily Mail.

Odborníci však poznamenali, že pití velkého množství alkoholu je spojeno i s řadou závažných zdravotních stavů, jako jsou srdeční choroby, cukrovka či rakovina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám