Ministr zemědělství Miroslav Toman a naslouchající šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. FOTO: Milan Malíček / Právo/ Profimedia

Když prase, tak české. Soběstačnost v potravinách je sen totalit – a velkých zemědělských firem

Napsal/a Robert Břešťan 13. dubna 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

ANALÝZA. Málokdy dostane česká veřejnost tak krystalicky čistou ukázku lobbingu a prosazování zájmů úzké skupiny podnikatelů, konkrétně velkých zemědělských podniků, jako dnes. Poslanci mají hlasovat o zákonu, který by zavedl povinné kvóty na prodej českých potravin. Změnu jako nesmysl odmítají v podstatě všichni – s výjimkou největších hráčů, kam patří třeba i Agrofert nebo firmy ministra zemědělství Tomana.

Chiméra potravinové soběstačnosti – jakkoli je typickým znakem uzavřených společností a touhou každého správného totalitního režimu – má (či ještě nedávno měla) své zastánce v tuzemsku i mezi demokratickými politiky. Novelu sice navrhli poslanci SPD, pro ale vedle komunistů a ANO hlasovali i zástupci ČSSD. Pro jsou i představitelé velkého zemědělského byznysu; dlouhodobě ji tlačí Agrární komora, nátlaková organizace těchto firem.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


Novela zákona o potravinách, která povinné kvóty na prodej českých potravin zavádí, prošla hladce sněmovnou už letos v lednu. V Senátu ale narazila a zákon doputoval zpět mimo jiné s argumentem, že kvóty jsou v rozporu s právem EU a že by čeští zemědělci ani nebyli schopni potřebnou produkci dodat.

Poslanci se zákonem mají zabývat znovu dnes, tedy 13. dubna 2021. Tohle datum by tedy mohlo vstoupit do historie jako ukázka toho, jak vidina miliardových zisků pro úzkou skupinu na vládu napojených podnikatelů převáží nad zdravým rozumem a zájmy „dolních deseti milionů lidí“.

Ztratili jsme soběstačnost…

Je však pravděpodobné, že roky prosazovaná snaha velkých zemědělských hráčů nakonec skončí u ledu. A to přesto, že idea potravinové soběstačnosti má svůj základ v programovém prohlášení vlády Andreje Babiše. „Chceme dosáhnout co nejvyšší soběstačnosti ve výrobě co nejširšího spektra základních potravin a zajistit kvalitní a bezpečné potraviny pro občany,“ stojí v něm.

Premiér Babiš se však nyní navenek tváří, že je mu téma proti srsti. Svým poslancům dokonce v lednu vyčinil za to, jak o zákonu hlasovali (jakkoli lze těžko najít případ, kdy by hlasovali proti jeho vůli), sám byl tehdy z jednání sněmovny omluven.

Nicméně o české potravinové soběstačnosti vyprávěl ve sněmovně šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek už v prosinci 2013, tedy nedlouho poté, co ANO nastoupilo do sněmovny:

„Chci jenom říct jednu větu. My přece všichni víme, kdo, jak a jak špatně nastavil celý systém dotací do zemědělství po našem vstupu do Unie. Je tady prostě ta zodpovědnost minulých dvou vlád za to, že naše země bohužel ztratila svoji potravinovou soběstačnost a že dneska kupujeme potraviny, které se dovážejí ze zahraničí, a nedělají to naši lidé. A my jsme to měli v programu a tohle chceme změnit a nechceme na to víc peněz,“ stojí ve stenozáznamu z tehdejšího jednání.

 

 

Nyní poslanci ANO od podpory zákona podle dostupných informací couvají; negativní publicita, kterou – opřenou o fakta a argumenty – kolem nesmyslného zákona rozpoutali menší zemědělci, zástupci obchodních komor, producenti i obchodní řetězce, se v předvolebním čase násobí.

Argumentům proti povinným kvótám na české potraviny by totiž měl rozumět snad i pravidelný konzument párků z kuřecího separátu: potravin by bylo v nabídce méně a za vyšší cenu. Idea garantovaného odběru pak přirozeně vede k menšímu tlaku na kvalitu. Jediný, kdo by na tom všem řádně vydělal, by byli zejména velcí domácí producenti (zejména vepřového masa, drůbeže, či zeleniny).

Pokud by prodejce stanovenou úroveň podílu prodejů vybraných základních potravin nedodržel, dopouštěl by se přestupku s citelnou peněžní sankcí. Podstatné je, že kvóty (navržené nejprve na 55 % od příštího roku a na 73 % od roku 2028) by se nevztahovaly na nabízené zboží, ale na zboží prodané za období jednoho roku (seznam konkrétních potravin ZDE). Nic takového nelze naplánovat ani zaručit, natož lidi nutit, aby kupovali to, co nechtějí, za cenu, na kterou třeba ani nemají.

…kterou jsme nikdy neměli

Podle Patrika Dojčinoviče, generálního ředitele Tesco, by třeba vepřové maso mohlo zdražit až o 40 korun za kilogram. Mnohem větší smysl dává spoléhat na trh. A tak je přirozené, že v některých kategoriích se běžně v řetězcích už nyní (bez povinných kvót) prodává 70 % českých potravin, v jiných ale jen 20 % – prostě proto, že to tak odpovídá nabídce, poptávce a tržní realitě.

Soběstační jsme v Česku kupříkladu v produkci mléka, hovězího či pšenice, zdaleka ne však třeba u vepřového masa nebo u brambor a prakticky veškeré zeleniny. To, že běžný spotřebitel žádný nedostatek necítí, je potvrzením výhody otevřených hranic a funkčnosti volného trhu.

Totalitní Československo sice bylo v potravinách soběstačnější, než jsme dnes, ale plánované hospodářství znamenalo, že některé komodity byly nedostatkové (typicky hovězí maso) a výběr byl prachbídný, konkurence žádná a tlak na kvalitu tedy nízký.

Návrat takových časů si, navzdory časté retronostalgii, asi nikdo nepřeje. I když tuzemské zemědělství v mnohém retro pořád je. Jak říká Jaroslav Šebek, šéf Asociace soukromého zemědělství, která zastupuje menší zemědělce a rodinné farmy, žijeme pořád do značné míry ve stavu socialistického průmyslového zemědělství, kdy prim hrají obrovské zemědělské podniky. Zejména v luxování dotací.

„Maďarsko má 600 tisíc zemědělců, my jich máme 32 tisíc. Z toho je vidět, že je tu špatně nastavená dotační politika, která neumožňuje rozvoj menších a středních podniků, či mikropodniků,“ řekl v nedávné debatě Deníku a dodal:

„Neříkáme, že nechceme české potraviny na českých pultech – ale kvóty nejsou cesta. Ty vedou jen ke zdražení pro spotřebitele, deziluzi pro malé farmáře a posílení těch největších zemědělských podniků, které mají na tom zákoně ten největší zájem.“ Jejich zájem nepochybně trvá, jen pro to teď asi nebude ta vhodná politická konstelace.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)