Hlavní obsah

Terčem amerických sankcí budeme ještě dlouho, očekává Huawei

– Peking

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei předpokládá, že ještě dlouhou dobu zůstane terčem sankcí ze strany Spojených států, a čím dál více sází na nové oblasti podnikání, jako jsou například samořízené vozy. Do vývoje technologií pro tyto vozy hodlá jen v letošním roce investovat přes miliardu dolarů (zhruba 22 miliard Kč). Uvedl to šéf podniku Eric Sü. Upozornil, že Huawei neplánuje vyrábět vlastní automobily, ale chce působit jako partner vybraných automobilek.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Logo společnosti Huawei

Článek

Kvůli americkým sankcím jsou již od předloňského května takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tyto značky u svých nových přístrojů nesmějí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Čínská společnost Huawei loni zvýšila zisk. Sankcím a pandemii navzdory

Mobil

Čínské automobilky

Společnost již podle svého šéfa uzavřela dohody o spolupráci se třemi čínskými automobilkami, které chtějí uvést na trh modely využívající technologie Huawei. Tyto modely by se měly vyrábět pod značkami patřícími těmto automobilkám, na technologii Huawei by však mělo upozorňovat logo „Huawei Inside”, napsala agentura DPA.

V únoru agentura Reuters s odvoláním na své zdroje informovala, že Huawei plánuje výrobu elektromobilů pod svou vlastní značkou. Firma to ale již tehdy popřela.

Administrativa minulého amerického prezidenta Donalda Trumpa předloni umístila Huawei na černou obchodní listinu. Omezila tak firmě přístup k důležitým americkým technologiím, což mělo výrazný dopad na její aktivity v oblasti mobilních telefonů. Společnost Huawei podle svého šéfa nepředpokládá, že administrativa nového amerického prezidenta Joea Bidena firmu z černé listiny odstraní.

USA přidaly na černou listinu sedm čínských superpočítačových firem

Internet a PC

Globální nedostatek čipů

Sü dnes rovněž uvedl, že americké sankce vůči Huawei jsou zčásti zodpovědné za nynější globální nedostatek čipů, protože čínské firmy si začaly vytvářet zásoby čipů v obavách, že by se rovněž mohly stát terčem sankcí.

Spojené státy společnost Huawei obviňují z krádeže technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To ale Huawei dlouhodobě odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám