Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Brněnští studenti představili nový model formule. Chystají se s ní do Německa

  14:50
BRNO - Agresivnějším tvarem a nižší hmotností se vyznačuje čtvrtá generace studentské formule Dragon, která vznikla na Vysokém učení technickém v Brně. S vylepšenou verzí monopostu vyrazí studentský tým TU Brno Racing za týden na závody do Německa. Formuli dnes její tvůrci představili novinářům.

Formule (ilustrační foto). foto: Reuters

Aerodynamická úprava vozu s výrazným předním a zadním křídlem pomáhá k rychlejší jízdě. "Z nuly na 100 kilometrů zrychlí formule za 3,9 vteřiny, maximální rychlost je 140 kilometrů v hodině," řekl dnes novinářům vedoucí závodního týmu David Hodas.

Řazení bez spojky

Zásadní změnou oproti starším modelům Dragonu je použitý materiál. Nové díly jsou vyrobeny z kompozitních materiálů a uhlíkových vláken, takže jsou výrazně lehčí. O několik kilogramů méně váží také samotný rám formule.

Pneumatický systém umožňuje řadit bez spojky pomocí karbonových pádel pod volantem. I v novém modelu zůstal původní motor Husaberg FE 570. Stejná zůstává i barva vozu - černá s doplňky v bílé a červené.

Díly si vyrábí sami

Závodní sezonu zahájí tým TU Brno Racing na přelomu července a srpna na okruhu Hockenheimring v konkurenci 74 soupeřů v kategorii vozů se spalovacím motorem a 40 s pohonem na elektřinu. Formule musí zvládnout čtyři dynamické disciplíny - zrychlení na rovině, osmičky na mokré vozovce, dále sprint a vytrvalost. Po Německu čekají tým další závody v Hradci Králové a Györu v Maďarsku.

Na designu, stavbě stroje a následném zajištění závodů se celkem podílí až 40 studentů. Některé díly získávají od partnerů a sponzorů, jiné si navrhují a vyrábějí sami. "Učí se pracovat v týmu. Vzniká díky tomu spousta dobrých diplomových prací," uvedl děkan fakulty strojního inženýrství Jaroslav Katolický.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...