Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jak předejít radikalizaci imigrantů? Politici si za vzor berou Rakousko

Svět

  7:30
PRAHA - Když Rakousko letos v únoru novelizovalo po čtyřech letech veřejné diskuse starý zákon o islámu, vyvolalo to velký poprask. Hlavně v Turecku, protože jedním z pilířů nového právního předpisu je zákaz financování islámských institucí a náboženských spolků ze zahraničí.

Uprchlíci, ilustrační foto. foto: ČTK

Velká část imámů přijíždí do Rakouska právě z Turecka a podle rakouských politiků se pak muslimští imigranti špatně integrují, protože s lidmi a penězi z Turecka přichází i vliv.

Podobný scénář se může odehrát i v České republice, proto politiky rakouský přístup zaujal. Podle vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka je to rozumný nápad a bylo by dobře, aby Česko mělo vlastní obdobu rakouského zákona. „Měli jsme tady na to už odborníka z Rakouska. KDU-ČSL nehodlá nic ponechat náhodě,“ říká Bělobrádek.

„Do budoucna stojí za úvahu zamyslet se nad regulací financování náboženských společností, stejně jako nad požadavky na vzdělání předáků náboženských komunit, abychom předcházeli riziku podpory a šíření nesnášenlivosti,“ potvrzuje Hana Malá z ministerstva vnitra, že lidovci nejsou v koalici se svým postojem osamocení.

  • Zuckerbergova charita budí pochyby

Ani příslib 45 miliard dolarů na dobročinnou činnost nemusí kritikům zavřít ústa. Teď se obuli do zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, že se tím může snažit vyhýbat placení daní. Mr. Facebook to odmítá.

  • Evropa se baví: Kolik kufrů vezeš, Gangsdorfe?

Dalo by se přejet s 350 miliony švýcarských franků či eur přes švýcarské hranice? V podstatě hravě. Švýcarské zákony sumu peněz, s níž je možné překročit státní hranice, nijak neomezují. Zkazit celou akci by mohli jen zvídaví policisté. „Ale jistě víte, jak se vymluvit – koupel v bankovkách pro vaši manželku. Bon voyage,“ píše švýcarský list Tagesanzeiger. Přidává se tak k řadě vtipálků, kteří nemohli přejít příběh švýcarského dobrodružství komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa.

  • Bolest komplikuje uzdravení

Srdeční arytmii zachytí EKG, přístroj na objektivní měření bolesti však neexistuje. Velice špatně se nám tak argumentuje vůči zdravotním pojišťovnám, vysvětluje algeziolog Pavel Ševčík fakt, že zákrok na tlumení bolesti, neuromodulaci, podstoupí ročně jen desítky pacientů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!