Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Facebook vyhodnotil pasáž z americké Deklarace nezávislosti jako nenávistnou

Svět

  9:01
WASHINGTON - Komunikační síť Facebook odstranila z profilu texaského deníku příspěvek, který obsahoval výňatek z americké Deklarace nezávislosti. Algoritmus sítě ho totiž vyhodnotil jako projev nenávisti. Společnost už se za chybu omluvila, informoval web televizní stanice CNN.

Deklarace nezávislosti. foto: Wikimedia

Texaský list The Liberty County Vindicator zveřejňoval na svém facebookovém profilu výňatky z americké deklarace u příležitosti oslav Dne nezávislosti, který Američané slaví 4. července. Zmiňovaná pasáž se vztahovala k označení amerických Indiánů jako nelítostných divochů. Sociální síť se už za chybu omluvila a příspěvek znovu zveřejnila.

Facebook byl v minulosti kritizován za to, že je nedostatečně transparentní ohledně vyhodnocování příspěvků na sociální síti, ale i za nedůsledné dodržování vlastních pravidel.

Komunikační síť už dříve ze svých stránek odstranila například slavnou fotografii nahé vietnamské dívky popálené napalmem za vietnamské války. Facebook to odůvodňoval vnitřními regulemi, které nepřipouštějí zobrazování nahoty. V reakci na ostrou kritiku své rozhodnutí následně odvolal.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...