Zkontrolujte si podklady pro důchod. Nově i přes banku

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 13. 4. 2021 | 15 komentářů
Zkontrolujte si podklady pro důchod. Nově i přes banku

Zdroj: Shutterstock

Kontrolujte si, jaké údaje o vás máme, vzkazuje lidem Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Úřad má na starosti třeba výplatu důchodů nebo nemocenské – právě pro jejich správné vypočtení a vyplacení je důležité, aby měl správné podklady.

Informace si můžete nově ověřit i prostřednictvím bankovní identity. Díky ní se lze přihlásit do ePortálu ČSSZ a tam se ujistit například o tom, že vás nový zaměstnavatel přihlásil k nemocenskému a důchodovému pojištění a odevzdal za vás evidenční listy důchodového pojištění.

Přihlášení ke službám veřejné správy přes bankovní identitu, tedy s použitím stejných údajů jako pro internetové bankovnictví, zatím nabízejí Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a Moneta. Další banky mají postupně následovat. Kdo má datovou schránku, službu mojeID nebo eObčanku, může se do ePortálu ČSSZ přihlásit i přes ní.

„Drtivá většina zaměstnavatelů svoje povinnosti plní. Nikdy však není možné vyloučit, že nedopatřením nepřihlásí pojištěnce k účasti na nemocenském a důchodovém pojištění nebo za něj neodevzdá evidenční list důchodového pojištění,“ vysvětluje mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová, proč úřad doporučuje lidem, aby si evidované údaje aktivně kontrolovali.

Zaměstnavatel má na přihlášení zaměstnance k účasti na nemocenském a důchodovém pojištění v zásadě osm dnů. Stejnou lhůtu má i při skončení zaměstnání.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Účast na nemocenském pojištění je základní podmínkou pro výplatu dávek nemocenského pojištění, například nemocenské nebo mateřské. „To, že u aktuálního zaměstnavatele nejste přihlášeni, nemusí nutně znamenat, že se jedná o chybu. Obraťte se na svého zaměstnavatele, může se jednat o situaci, kdy vám aktuální zaměstnání účast na pojištění nezaložilo. V případě pochybností kontaktujte místně příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení,“ říká Drmolová. Například u dohody o provedení práce vzniká účast na nemocenském pojištění až v případě, že je váš měsíční hrubý příjem vyšší než 10 tisíc korun.

Získaná doba důchodového pojištění je zase jednou ze základních podmínek pro nárok na důchod, a to nejen starobní, ale případně i invalidní. ČSSZ se o ní dozví v případě podnikatelů z přehledů o příjmech za jednotlivé kalendářní roky, u zaměstnanců z evidenčních listů důchodového pojištění.

„Každý zaměstnavatel je povinen vaši pracovní činnost evidovat a následně ji v ročních intervalech vykazovat České správě sociálního zabezpečení prostřednictvím evidenčního listu důchodového pojištění. Stejnopis evidenčního listu je zaměstnavatel povinen předat rovněž zaměstnanci,“ říká Drmolová.

Na základě odevzdaného evidenčního listu důchodového pojištění je získaná doba důchodového pojištění evidována pro nárok na budoucí důchod. Zda zaměstnavatel tuto každoroční povinnost plní, si opět můžete ověřit v ePortálu ČSSZ, případně o kontrolu můžete požádat i třeba na pobočce ČSSZ, kterou máte v dosahu.

Jednou ročně také můžete zažádat o informativní osobní list důchodového pojištění. S ním získáte celkový přehled o dobách důchodového pojištění, které u vás ČSSZ eviduje. Když nějaký rok či období získaného pojištění bude chybět, můžete to začít řešit dříve než v momentě, kdy půjdete žádat o důchod. Vyhnete se tím delšímu čekání na vyřízení důchodu.

O informativní list můžete opět požádat online přes ePortál, nebo můžete příslušný formulář vyplnit a vytištěnou žádost poslat na adresu: ČSSZ, Odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08 Praha 5. Kdo má zřízenou datovou schránku, může využít online podání.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 4. 2021 14:51, Marcel

Jen dovětek ke vzkazu ČSSZ - přes Portál občana vidím v Náhledu na informativní osobní list důchodového pojištění naposledy záznam za rok 2018. Když jsem si vyžádal vloni v létě oficiální Informativní list, tak tam už byl uvedený i rok 2019. Čili je hezké, že ČSSZ vyzývá, ale v podstatě sami k tomu moc součinnost neposkytují, když v dubnu 2021 ještě neukazují ani data za rok 2019.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 4. 2021 22:08, PAVEL ŠULC

DO DUCHODU NAKRADU.ZMENIM OBČANSTVÍ KOUPIM DRAHE AUTO ,VŠECHNO PRODAM CO MAM A V KLIDU ODJEDU Z EU!!!!

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Partners Financial Services