První banka v Česku umí hypotéku kompletně online

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 13. 4. 2021 | 8 komentářů
První banka v Česku umí hypotéku kompletně online

Zdroj: Shutterstock

Zájemci o hypotéku od Moneta Money Bank si ji mohou kompletně sjednat přes internet. Už několik let je sice v Česku běžné, že lidé zažádají o hypotéku online, celý proces se však potom musí dokončit osobně. 

Moneta už od srpna 2019 umí kompletně online sjednat refinancování hypotéky (přes službu Refinanso), plně digitální sjednání zcela nové hypotéky je však novinkou. Moneta si díky tomu připsala prvenství na celém tuzemském trhu.

„Bylo to super, je moc fajn, že jsme nemuseli nikam dojíždět a vše jsme vyřídili v klidu od počítače po večerech z domova. Ušetřilo nám to čas i nervy,“ říká Matěj Tichý z Bukové u Příbrami, který o úvěr žádal spolu s manželkou. V minulém týdnu se stal prvním klientem s kompletně online sjednanou hypotékou.

Pro začátek Moneta nabízí plně digitální hypotéku jenom na financování bytů, u nichž lze provést ocenění kompletně online. V dalších fázích chce službu rozšířit o nové hypotéky na pořízení bytu v teprve budovaném developerském projektu a následně také o hypotéky na stavbu rodinného domu.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Jak to funguje? Zájemce vyplní údaje v online kalkulačce na webu banky, získá pak garantovanou sazbu na 30 dnů. Ocenění bytu se provádí bez odhadce za pomoci fotografií a cenových map. Svou totožnost ověří klienti podobně jako u některých pokročilejších způsobů sjednání běžného účtu: nejdřív vyfotí občanské průkazy, pak své obličeje a nakonec ještě natočí krátké video mobilním telefonem. Vše pak završí podpis smlouvy přes verifikační SMS a korunová platba, která slouží jako důkaz fungujícího účtu v bance.

„Jedná se o další milník ve sjednávání úvěrů na bydlení. Po úspěchu v automatickém online refinancování hypoték prostřednictvím služby Refinanso nyní stojíme za dalším prvenstvím na českém bankovním trhu. Zjednodušujeme celý on-line proces tak, aby si novou hypotéku „od stolu“ zvládl sjednat opravdu každý. To také příznivě ovlivňuje výši úrokových sazeb,“ říká Matěj Novák, senior manažer hypoték a externí distribuce Monety. První klienti – zmínění manželé – dosáhli na novou hypotéku s úrokem 2,09 %.

Moneta věří, že díky digitalizaci dál zvýší svůj podíl na hypotečním trhu v Česku. „V roce 2016, kdy jsme vstoupili na burzu, činil podíl banky na hypotékách pouhých 1,5 %. V současné době se pohybuje nad úrovní 7 %. Naším cílem je minimálně desetiprocentní podíl na tuzemském hypotečním trhu,“ říká předseda představenstva Tomáš Spurný. Moneta loni posílila také o hypoteční banku ze skupiny Wüstenrot. (Psali jsme víc: Největší hypoteční banky. Rekordní rok má nového krále)

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 4. 2021 20:13, Martin

Citace - Filip / 14.04.2021 21:30

mám hypo od Unicredit a osobně jsem tam nemusel...


Jako že Unicredit, která za konkurencí v technologiích pořádně zaostává, dokáže sjednat novou hypotéku kompletně online? :))

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 4. 2021 6:09, Tomáš Smolík

A co první banku bez inflace?

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Partners Financial Services