Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Svět

Policistka, co vystřelila na černocha, rezignovala. Policie u Minneapolisu opět rozháněla protest

Protesty u Minneapolis. foto: ČTK

MINNEAPOLIS (USA) - Policistka, která v neděli údajně omylem vystřelila na černošského řidiče na předměstí amerického města Minneapolis, společně s tamním policejním šéfem rezignovala. Mladý muž při policejním zásahu zemřel, což ve městě Brooklyn Center vyvolalo nepokoje, jež pokračovaly i v úterý večer.
  21:13

U tamní policejní stanice se podle médií navzdory nočnímu zákazu vycházení sešly stovky lidí, bezpečnostní složky proti nim použily zábleskové granáty a slzný plyn a asi 40 z nich zadržely.

Amerika řeší případ ‚Floyd II‘. Zastřelení dalšího neozbrojeného černocha z rukou policie přililo olej do ohně

Minneapolis byl loni v květnu dějištěm kontroverzního policejního zásahu proti neozbrojenému černochovi Georgi Floydovi a po necelém roce se znovu stává centrem rasového napětí ve Spojených státech. Od března se zde koná soud s bývalým policistou Derekem Chauvinem obžalovaným z vraždy Floyda, který vyvolává zejména v černošské komunitě silné emoce.

Protesty u Minneapolis.
Lidé se vzbouřili proti policejnímu zásahu.

V této atmosféře přišla nedělní policejní kontrola v rezidenční čtvrti na severním okraji Minneapolisu, která skončila smrtí 20letého Daunteho Wrighta. Policisté jej zastavili pro podezření z dopravního přestupku, načež zjistili, že je na něj vydán zatykač. Video zveřejněné policií ukazuje, že když se Wrighta pokoušeli vzít do vazby, muž nastoupil zpět do auta, načež se ozval výstřel. Wright byl prohlášen za mrtvého poté, co havaroval nedaleko místa střetu s policií.

Ihned po nedělních událostech se ve městě sešla demonstrace několika stovek lidí před místním policejním velitelstvím. Někteří protestující útočili na policisty kameny a zápalnými lahvemi a ničili jejich auta; pořádkové síly dav rozehnaly s použitím slzného plynu.

V pondělí se scénář opakoval, ačkoli od 19:00 místního času (02:00 SELČ) platil v Minneapolisu a okolí zákaz vycházení a místní činitelé i prezident Joe Biden vyzývali ke klidu. Před policejní centrálou v Brooklyn Center se přesto podle agentury AP začaly odpoledne scházet stovky lidí a zůstaly tam i po začátku platnosti zákazu. Mnozí pokřikovali na policisty a skandovali jméno Daunteho Wrighta, někteří házeli lahve a další předměty.

Policie asi hodinu a půl po začátku zákazu vycházení znovu nasadila slzný plyn a použila rovněž zábleskové granáty. Někteří protestující házeli patrony se slzným plynem zpět na policisty a vrhali mezi ně rovněž dělobuchy. S příchodem noci se podle zpráv amerických médií situace uklidnila.

Minneapolis zaplatí rodině mrtvého George Floyda více než 500 milionů korun

Místní deník Star Tribune informoval, že úřady po střetech oznámily zadržení asi 40 lidí, z nichž někteří byli zatčeni za rabování. Podle listu The New York Times večer výtržníci poničili několik podniků v okolí policejní centrály v Brooklyn Center.

Kromě protestu u sídla policie se večer konalo i poklidné pietní shromáždění na místě, kde Wright zahynul. Jeho příbuzní na něj vzpomínali jako na dobrého otce, který si sehnal vícero zaměstnání ve snaze postarat se o dvouletého syna. „On byl celý můj život, byl to můj syn a už nikdy se mi to nevrátí. Kvůli omylu? Kvůli nehodě?“ řekla truchlící matka Katie Wrightová.

Šéf policie v Brooklyn Center Tim Gannon předtím Wrightovu smrt prezentoval jako tragédii, která vyplynula z „nezamýšleného výstřelu“. „Mám za to, že policistka měla v úmyslu použít taser (elektrický paralyzér), ale místo toho zasáhla pana Wrighta jednou kulkou,“ řekl Gannon médiím. Tento výklad událostí podporuje i video z kamery na policejní uniformě, ve kterém zazní opakované varování „Taser!“, načež se ozve výstřel a auto s Wrightem odjíždí pryč. „Ty vole, já ho střelila,“ uvádí policistka.

Lokální činitelé ji v pondělí identifikovali jako Kim Potterovou, která má za sebou více než 25 let u policie, podle informací Star Tribune jí je 48 let. Strážnice společně s Gannonem dnes na svou funkci rezignovala, oznámení předcházelo přijetí rezoluce městskou radou k jejich propuštění.

„Doufám, že to komunitě přinese určitý klid,“ uvedl starosta Brooklyn Center Mike Elliot.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč