Hlavní obsah

Nová pravidla podpory tlačí firmy ke zdi

Stát vyplácí podpory pro zasažené podnikatele pomalu, a navíc nově změnil pravidla pro získání pomoci tak, že na ni už mnoho firem nedosáhne. A týká se to třeba i firmy, která obléká české olympioniky.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Do léta tak může zaniknout přes tisíc obchodů, varovala Retailová asociace sdružující české i zahraniční společnosti z maloobchodu.

„Stát nás obětoval, jsme zavření nejdéle na světě,“ prohlásil šéf asociace a majitel prodejen sportovního oblečení Alpine Pro Václav Hrbek.

Vláda pomůže až při poklesu tržeb o polovinu

Z ankety asociace, kam patří např. i Klenoty Aurum, Albi, Bushman či Tchibo Praha, se chystá přes 40 procent jejích členů uzavřít prodejny a ukončit činnost již během léta, pokud do měsíce nezískají kompenzace na část nájmů a nákladů. Situace může podle asociace dostat desítky tisíc lidí na úřad práce.

Proplácení testů komplikuje podmínka datové schránky, řada OSVČ ani nemá počítač

Ekonomika

Podle Hrbka nemá 90 procent členů asociace dosud proplacené kompenzace z programu Covid Nájemné III. za říjen až prosinec loňského roku.

Teď už nedosáhnou

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) tvrdí, že kompenzace mají proplaceny už dvě třetiny žadatelů. „Ze 45 000 žádostí jich je už 30 000 vyplacených. Ti, kdo žádali v lednu a únoru, už mají zaplaceno,“ řekl Právu Havlíček. Žádosti bylo možné posílat do minulého čtvrtka. Podnikatelé celkem žádali 3,9 miliardy korun a přibližně 2,5 miliardy už byly proplaceny.

Ještě závažnější je však podle podnikatelů to, že program Covid Nájemné skončil. Některé společnosti zvažují žalobu kvůli údajně diskriminačnímu poskytování vládní podpory.

Zavřený podnik už na peníze od státu nedosáhne

Koronavirus

Aktuální programy Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady ji totiž nabízejí firmám, kterým v lednu až březnu ve srovnání se stejným obdobím loňského nebo předloňského roku klesly tržby minimálně o 50 procent.

Jak už Právo informovalo, řada firem toto kritérium nesplní, a k tomu už jim stát nepomůže ani s nákladným nájemným.

Například společnosti Vinograf, která provozuje v centru Prahy dva vinné bary, klesly prodeje „pouze“ o 45 procent, takže po ukončení programu Covid Nájemné už nárok na žádnou obdobnou podporu nemá. Výkonná ředitelka Vinografu Kateřina Holnová Právu řekla, že je jen otázka času, jak dlouho bude podnik schopen ztráty utáhnout.

Prouza: Firmy chystají žaloby kvůli opatřením, pomáháme jim

Stalo se

V podobné situaci je i Alpine Pro – firma, která obléká české sportovce a měla také vybavit národní tým na olympiádu v Tokiu. Ta byla loni odložena, takže zásoby oblečení leží ve skladě a čeká se, jestli hry letos opravdu proběhnou. Podnik však mezitím musel zahájit vývoj a výrobu další kolekce na příští olympijské hry v Pekingu.

Prodejny Alpine Pro na státní pomoc i po změně pravidel dosáhnou, avšak mateřská společnost, která se zabývá velkoobchodem a výrobou, už ne.

„Přijde nám to nečestné. Snažili jsme se o sebe postarat, a tak na dotace nedosáhneme,“ shrnul Hrbek.

Ministr Havlíček řekl, že stát musí pomoci především nejpostiženějším. „Myslím, že dává logiku to, že poskytujeme víc peněz těm, kteří jsou více postižení. Ti, kteří jsou méně postižení, byť je to třeba dáno i jejich pílí, to je pravda, mají možnost prodávat, zatímco někteří stojí,“ sdělil Právu.

Firmy musí povinně testovat dál. Soud smetl dělníkovu žalobu

Krimi

Připustil, že Rakousko nebo Německo poskytuje firmám podporu i při menším poklesu tržeb. „Ale my jim zase více kompenzujeme mzdy,“ dodal. Podporu z programu podpory zaměstnanosti Antivirus mohou dotčené podniky čerpat i nadále.

Reklama

Výběr článků

Načítám