Hlavní obsah

Volkswagen musí majitelům vozů z dieselgate uhradit i úroky z půjček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Volkswagen musí plně odškodnit zákazníky, kteří si vzali půjčku na nákup vozu s naftovým motorem, u kterého se prokázalo, že je vybaven zařízením umožňujícím podvody při emisních testech. To znamená, že podnik musí zaplatit rovněž úroky z půjčky. Rozhodl o tom v úterý Spolkový soudní dvůr (BGH), který zamítl odvolání automobilky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Odvolání se týkalo případu, ve kterém jedna ze zákaznic požadovala po automobilce za vůz, který si koupila, zaplacení téměř 3300 eur (téměř 86 000 Kč) včetně úroků z půjčky.

Podle soudce Stephana Seiterse musí kupující dostat zpět vše, jako kdyby se nákup vozu nikdy nekonal.

Případ u nejvyššího občanského soudu je jedním z několika, kterým automobilka čelí v souvislosti se skandálem z roku 2015 přezdívaným dieselgate. Skandál už stál automobilku Volkswagen více než 32 miliard eur, uvedla agentura Reuters.

Volkswagen bude žádat odškodné po bývalém šéfovi koncernu a řediteli Audi

AutoMoto

Úterní případ se týká zákaznice, která si na koupi ojetého vozu Volkswagen Golf vzala půjčku od VW Bank, což je dceřiná společnost automobilky. Po skandálu vrátila vůz, který měl motor EA 189, tedy ten, který umožňoval podvody při testování, a požadovala náhradu škody včetně úroků a pojištění rizika neschopnosti splácet úvěr. Volkswagen však odmítal tyto peníze navíc zaplatit.

BGH před rokem rozhodl, že Volkswagen motorem EA 189 systematicky podváděl své zákazníky a ti, kdyby věděli, že naftová auta vypouštějí mnohem více znečišťujících látek, než se u nich naměřilo při testech, by si pravděpodobně koupili jiný vůz. Ve většině případů tak mají zákazníci právo auto vrátit. Nezískají však zpět všechny peníze, ale odpočítává se jim část peněz za dobu, kdy auto používali. Volkswagen se od té doby dohodl na urovnání s desítkami tisíc zákazníků.

U Audi zatím bez odškodnění, podle soudu není automaticky odpovědné za naftový skandál VW

AutoMoto

Volkswagen ale uvedl, že rozsudek nelze použít na všechny financované nákupy vozů. Většina zákazníků kupujících auto za pomoci koncernové banky souhlasila s právem na vrácení, což znamená, že v době poslední splátky může být vůz vrácen prodejci za původně stanovenou cenu. Zákazník v tomto případě podle automobilky neutrpěl žádné škody. K tomuto tvrzení automobilky se BGH nevyjádřil, informovala agentura DPA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám