Hlavní obsah

Prodej počítačů je rekordní, vzrostl nejvíce za 20 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Dodávky osobních počítačů maloobchodům a dalším prodejcům v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostly o 32 procent na 69,9 milionu. Vyplývá to z odhadu, který zveřejnila výzkumná společnost Gartner. Růst prodeje byl nejvyšší od roku 2000, kdy Gartner začal tento údaj sledovat, a celkový prodej byl největší od roku 2015. Zpráva ukazuje, že přetrvává zájem o počítače, který začal loni v době pandemie, kdy lidé potřebovali počítačové vybavení pro práci a učení z domova.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Loni na začátku pandemie prodej osobních počítačů nejprve prudce klesl, později se však začal výrazně zotavovat. Růst prodeje tak může být částečně zkreslen kvůli počátečnímu loňskému poklesu, nicméně údaj o počtu prodaných kusů ukazuje, že zájem o počítače je nadále vysoký, uvedl zpravodajský server CNBC.

Gartner nezapočítává do údajů o prodeji chromebooky, tedy notebooky s operačním systémem Chrome od společnosti Google, které jsou levnější a oblíbené hlavně mezi školáky. Včetně chromebooků se podle Gartneru odbyt počítačů v prvním čtvrtletí zvýšil o 47 procent.

Místo notebooku připomínal kufr na nářadí. Takto vypadal první přenosný počítač

Hardware

Chromebooky mohou běžet díky jednoduchému systému klidně i na pomalých součástkách, které se běžně používají například u počítačových tabletů. A přesto nabídnou velmi slušnou odezvu, navíc také dlouhou výdrž baterie a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením.

Někteří výrobci se proto soustředí na platformu Chrome OS stále více. Řeč je například o společnosti Acer, která nabízí hned několik levných strojů postavených na operačním systému od Googlu. Na vlastní provedení nicméně láká i Lenovo.

Poptávka zůstane pořád silná

„My si myslíme, že nejméně v letošním roce, zvláště v první polovině roku, zůstane poptávka po osobních počítačích silná. Otázkou je, jak silná bude v druhé polovině letošního roku a na počátku roku příštího,” řekla CNBC analytička Gartneru Mikako Kitagawaová. Dodala, že údaj za první čtvrtletí mohl být ještě vyšší, nebýt celosvětových problémů s nedostatkem čipů a v dodavatelském řetězci, kvůli kterým někteří výrobci museli dodávky odložit. Obvykle bývá prodej počítačů v prvním čtvrtletí slabší kvůli vysoké poptávce v předvánočním období.

Mezi největší prodejce osobních počítačů v prvním čtvrtletí patřily společnosti Lenovo, HP, Dell, Apple, Acer a Asus.

Prodej byl vysoký také podle odhadů dalších společností. Firmy Canalys a IDC odhadují, že trh s osobními počítači v prvním čtvrtletí vzrostl o 55 procent.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Zájem o drony roste i během pandemie

Češi se shánějí po dronech. Obchodníci sledují meziročně až trojnásobný růst jejich prodejů. Zájem částečně přičítají současné situaci a omezení volného...

Výběr článků

Načítám