Hlavní obsah

Šumavu čeká nový nápor turistů

Další nápor turistů se zrušením zákazu pohybu přes okresy čeká obce i strážce v Národním parku Šumava. Větší počet lidí by měl dorazit i o víkendu, kdy má být pěkné počasí, které přeje také cyklistům.

Foto: Profimedia.cz

Výhled na hrad Kašperk na Šumavě

Článek

„Turisty na Šumavě vítáme a doufáme, že se budou chovat v souladu se základními pravidly, tak aby si přírodu užili. To znamená parkovat na vyznačených místech, vydávat se na vyznačené turistické trasy a nenechávat po sobě odpadky,“ sdělil Právu mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Upozornil, že už o posledním víkendu bylo turistů na Šumavě více než v předchozích týdnech, přestože stále platil zákaz pohybu napříč okresy.

„Nejednalo se však o žádný nával, spíše to byli jednotlivci a podle strážců vše probíhalo naprosto v klidu,“ podotkl Dvořák. Doplnil, že strážci parku se na nápory v dalších dnech nijak speciálně nepřipravují, ale budou normálně kontrolovat pořádek a pohyb turistů.

Do zapadlé části Šumavy za dávnými tajemstvími

Tipy na výlety

Podobně živěji bylo o víkendu i na Kvildě, kde se podnikatelé dočkali po delší době zákazníků u prodejních okének s občerstvením. V minulém týdnu zaznamenali i celou řadu telefonátů ohledně ubytování.

„Pak byl však jmenován nový ministr, plány se změnily a telefonů zase ubylo. Pravdou však je, že termíny v penzionech a hotelech zarezervované jsou, jenom se čeká, kdy budeme moci začít a za jakých podmínek. Doufáme, že se podnikání, tedy restaurace i ubytování, rozjedou v květnu,“ konstatoval starosta Kvildy a majitel tamního penzionu Václav Vostradovský (STAN) s tím, že připravené už budou i půjčovny kol a koloběžek.

Starosta Kvildy také upozornil, že kvůli koronaviru budou na začátku května omezené i slavnosti osvobození, které vždy byly velkou davovou akcí a událostí.

„Zrušili jsme některé hlavní akce a budeme pořádat pouze pietní akt k 1. květnu. Jízdy se pak zúčastní především hrstka skalních, kteří vyrazí s džípy směrem na Plzeň,“ doplnil Vostradovský.

Parkování klidnější

Podobných nesnází jako v zimě, kdy na Šumavu dorazily tisíce turistů a neměly ani kde parkovat, se neobává ředitel Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek. „Mohou být problémy s karavany, ale ohledně parkování bude vše v daleko větším klidu, protože už nejsou zasněžené a zledovatělé vozovky,“ uvedl Mánek. Zmínil, že například u Pramenu Vltavy se dá stále ještě běžkovat.

Kašperk láká v létě i na divadlo

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám