Hlavní obsah

Turisté vyměnili domácí lockdown za izolaci v řeckém hotelu. Nesmějí ani k moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na chvíli zmizet ze stereotypu se rozhodla takřka dvoustovka nizozemských turistů. Ti vyměnili lockdown ve své domovině za osmidenní izolaci v hotelu na Rhodosu. Jde o součást experimentu, jenž si klade za cíl zjistit, zda mohou dovolené fungovat i během pandemie covidu-19. Úskalím je, že návštěvníci nemohou z hotelu vyrazit ani na pláž.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Téměř 200 turistů z Nizozemska se na řeckém Rhodosu účastní testu, jak zajistit bezpečnou dovolenou v době pandemieVideo: Reuters

 
Článek

Turisté na ostrov dorazili v pondělí a v podstatě dobrovolně vyměnili jedno omezení za jiné, informuje agentura Reuters. „Je zvláštní tady být zrovna teď, ale jsem nadšená, že jsem na dovolené,“ okomentovala experiment návštěvnice Amy Smuldersová, která na neobvyklý pobyt vyrazila se svou sestrou.

„Je to vše, co máme zrovna k dispozici, takže si to užijeme,“ doplnil další z turistů Terry Oorschot a dodal, že v Nizozemsku v posledních dnech pršelo, těšil se proto zejména na lepší počasí.

Malta opětovně přivítá turisty začátkem června. Čechům postačí test

Cestování

Od klasické dovolené se přitom osmidenní pobyt nizozemských turistů značně liší. Za 399 eur na osobu (10 tisíc korun) mají hosté resortu Mitsis Grand Hotel sice k dispozici klasické all-inclusive stravování a přístup do restaurace, k bazénu a dalších prostor, na pláž však nemohou. Mořem se mohou kochat leda ze svých balkonů.

Joost Post, který je dalším z návštěvníků experimentálního pobytu, tvrdí, že nebyl na dovolené už dlouho. „Uvidíme, zda si ji dokážeme užít i s restrikcemi,“ uvedl.

Zájem byl veliký

Netradiční zájezd má i svá další specifika. Hosté musejí v prostorách hotelu dodržovat rozestupy, nosit roušky a podstoupí také několik testů na covid-19. Po návratu pak musejí na nejméně pět dní do karantény. Podle agentury Reuters byl přesto o pobyt veliký zájem.

Podle mluvčího společnosti Sunweb, která zájezd zorganizovala, experiment ukáže, zda by tento typ dovolené mohl fungovat. Firma se pak o výsledky podělí s kolegy z cestovního ruchu.

Řecko je na příjmech z turismu závislé, minulý týden už oznámilo, že se v polovině května oficiálně otevře zahraničním návštěvníkům. Podle Konstantinose Tarasliase, který na Rhodosu zodpovídá za cestovní ruch, je ovšem nepředstavitelné, že by museli cizinci trávit celý pobyt v hotelu. Z takové dovolené by totiž vůbec neprofitovaly podniky mimo resorty, které však na cestovní ruch rovněž spoléhají.

Jak vypadá vila Mon Repos na ostrově Korfu, ve které se narodil princ Philip

Jak bydlí VIP

„Je velmi důležité, aby se k nám začali navracet lidé. A není příliš hezké, aby byli turisté zavření v hotelu a ochudili se o všechny skvělé věci, které mohou na Rhodu podniknout. Beru to jako hnutí za nastartování cestovního ruchu, obzvlášť v době, kdy je vše zavřené,“ zkonstatoval Teraslias.

Se smíšenými pocity přijímají experiment i samotní provozovatelé restaurací a dalších podniků. „Nemyslím, že z toho mohou profitovat lidé v pohostinství,“ uvedl Giannis Chalikias, generální manažer asociace, která sdružuje restaurace na ostrově. Dodal, že pokud se však experiment ukáže jako úspěšný, mohl by se třeba rozšířit i na stravování.

Kam za nejkrásnějším řeckým západem slunce

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám