Hlavní obsah

Zemřel Bernie Madoff

• Aktualizováno

V americké věznici v 82 letech zemřel Bernie Madoff, strůjce největšího finančního podvodu v historii USA. Uvedla to agentura AP. Za zpronevěru desítek miliard dolarů byl odsouzen na 150 let odnětí svobody a k propadnutí majetku do výše 170 miliard dolarů (3,7 bilionu korun). Agentura AP uvedla, že zemřel přirozenou smrtí.

Foto: Louis Lanzano, ČTK/AP

Strůjce největšího finančního podvodu v dějinách USA Bernie Madoff je po smrti.

Článek

Investiční bankéř Madoff patřil k zakladatelům burzy NASDAQ. Této společnosti chvíli i předsedal.

V roce 1960 založil investiční společnost Bernard L. Madoff Investment Securities, v jejímž čele stál až do prosince 2008, kdy ho zatkli agenti FBI. Vzápětí byl obviněn z rozsáhlého podvodu.

Soud ho v březnu 2009 uznal vinným v případě 11 různých obvinění, mimo jiné šlo o klamání investorů a zpronevěru asi 50 miliard dolarů (při dnešním kurzu přes bilion korun). „Hluboce se omlouvám a stydím se,” řekl tehdy.

„Madoff se stal natolik nenáviděnou osobu, že do soudní síně musel chodit s neprůstřelnou vestou. Řada lidí po odhalení podvodu spáchala sebevraždu, mezi nimi i jeden z Madoffových synů, kteří na podvodné obchody upozornili,” napsala agentura ČTK.

Miliardový podvodník Madoff byl odsouzen na 150 let do vězení

Amerika

Podvedl celkem 1341 klientů, kteří mnohdy přišli o životní úspory. Před soudem však bylo ochotno vypovídat jen deset z nich. Mezi oběťmi byla i nadace Stevena Spielberga Wunderkinder.

Podle soudu Madoff se svojí společností provozoval takzvané Ponziho schéma, což je podvod příbuzný pyramidovému schématu nebo letadlu. Jedná se o podvodné investiční operace, kdy klienti svěří dané společnosti peníze, aby je investovala.

Vydělali miliardy dolarů a pak přišli o všechno

Ekonomika

Společnost však místo investování tyto peníze vyplácí části investorů, kteří investovali jako první. Ti mají pocit, že dochází k vysokému zhodnocení. Dokud přicházejí noví investoři, systém může chvíli fungovat. Investoři, kteří přijdou jako poslední, však přijdou o všechno. Přesně to podle soudu dělal Madoff.

Kvůli majetkovému trestu byl vydražen například jeho byt na Manhattanu, kde žila jeho žena Ruth. Cena byla sedm milionů dolarů. Do veřejné dražby propadla také jeho nemovitost na Floridě v hodnotě 11 milionů nebo loď za dva miliony. Mezi vydraženými předměty však byly také jeho trenýrky, které se tak staly poměrně bizarním symbolem jeho kauzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám