Nové klimatizace dokážou chladit, topit i čistit vzduch od pylů i virů

Venkovní teploty kolísají jako na houpačce, k tomu začátek pylové sezony. Otevřít okno do zeleně se pro alergiky stává černou můrou. Mít stálou příjemnou teplotu v interiéru a k tomu čistý vzduch nemusí být přitom až tak obtížné. Moderní klimatizace umí topit, chladit i čistit vzduch.
Nová klimatizace Perfera FVXM-A dosáhne celoroční účinnosti až A++ při vytápění...

Nová klimatizace Perfera FVXM-A dosáhne celoroční účinnosti až A++ při vytápění a A+++ při chlazení, snižuje tak provozní náklady. | foto: Daikin

Technologie se v případě klimatizací hodně změnily, zejména některé z leltošních novinek. Přístroje díky nim dokážou odstranit i ty nejagresivnější alergeny, jako jsou pyly lísky či břízy, nepříjemné pachy (třeba tabákový kouř nebo pach domácích zvířat). Některé technologie však zvládnou zničit ve vzduchu i viry, včetně nového koronaviru.

Současné klimatizace umí i topit, protože v principu jsou klimatizace tepelná čerpadla vzduch-vzduch a nabízejí tepelný komfort celoročně.

Že alergie není záležitostí pár jedinců, je jasné: podle dat České společnosti alergologie a klinické imunologie trpí alergiemi u nás až 2,5 milionu lidí a další milion trápí astma.

Dříve u klimatizací padaly výtky ohledně hluku, jenže dnes je už všechno úplně jinde. Těžko vám může vadit ventilátor klimatizace, který má hlučnost 19 dBA…

A co s hlukem venkovní jednotky? „V bytových domech je někdy problém umístit venkovní jednotku klimatizace na fasádu domu, lidé to pak řeší tak, že ji nechávají instalovat na balkon nebo lodžii. V takovém případě je zvlášť důležité vybírat si klimatizaci zejména podle hlučnosti i venkovní jendotky. Klimatizace musí splňovat hygienické limity 40 dBA v noci a 50 dBA ve dne. Třeba Perfera má i funkci tichého nočního režimu venkovní jednotky, takže je pro takové umístění vhodná,“ říká Vladimír Macháček ze společnosti Daikin.

Podle čeho vybírat

Mobilní, nebo stacionární provedení? Touto otázkou se zpravidla začíná. Mobilní bývají vhodné třeba na chatu nebo do některých provozoven. Spadají většinou do energetické třídy A, takže mívají vyšší spotřebu a také bývají hlučnější.

„Obecně vzato, mobilní jednotky vzhledem k jejich spotřebě i vyšší hlučnosti doporučujeme pro občasné používání tam, kde ekonomicky nedává smysl realizovat stacionární řešení,“ objasňuje Radek Vanduch ze společnosti Panasonic.

Stacionární jednotky najdete primárně v takzvaném splitovém provedení. Jde o systém složený z vnitřní jednotky (obsahuje výparník) a venkovní jednotky (obsahuje kompresor a kondenzátor). K venkovní jednotce lze podle typu připojit i pět vnitřních.

Stacionární jednotky bývají dražší než mobilní, ovšem s rychlejší cenovou návratností kvůli provozní úspoře, protože spadají do energetické třída A++ a A+++.

Stacionární klimatizační jednotky mohou být v energetické třídě A++ nebo dokonce A+++, ty mobilní najdete nejčastěji ve třídě A.

Stacionární jednotky jsou také méně hlučné a poskytují i větší uživatelský i tepelný komfort. To zní sice velmi obecně, ale je zde opravdu značný rozdíl. Kvalitní přístroje využívají totiž 3D proudění vzduchu, které kombinuje automatické svislé a vodorovné natáčení, proud vzduchu tak cirkuluje do všech koutů místnosti.

Některé přístroje však umí ještě víc: „Díky dvojitému prostorovému čidlu, které detekuje pohyb v místnosti, nasměruje třeba klimatizační jednotka Perfera FTXM-R proud vzduchu vždy do zóny, ve které právě není žádný člověk. A v případě, že čidla v místnosti nezaznamenají přítomnost nikoho, přepne se jednotka automaticky do úsporného režimu,“ vysvětluje Vladimír Macháček.

Systém Perfera je možné ovládat pouze hlasem (vestavěný WiFi modul připojitelný na hlasové ovládání). Přes Amazon Alexa nebo Asistenta Google můžete ovládat hlavní funkce, jako je nastavená teplota, provozní režim, rychlost ventilátoru a řada dalších parametrů.

Některé klimatizace dokážou nahradit i čističku vzduchu. „Rezidenční klimatizace Panasonic Etherea například obsahují technologii nanoe X, která umí mimo jiné eliminovat pyly či bakterie s úspěšností až 99,9 % a poradí si i s tabákovým kouřem, který během dvou hodin odstraní z 90 procent,“ tvrdí Radek Vanduch.

Jednotka Perfera je zase vybavená technologií Flash Streamer využívající proud elektronů, který aktivuje chemické reakce mezi částicemi ve vzduchu a zbavuje jej tak alergenů, jako jsou pyly nebo plísně.

Jednotka navíc obsahuje deodorizační filtr s apatitem titanu (skupina minerálů podobného chemického typu, jako je titan, pozn. redakce), který intenzivně působí proti nepříjemným pachům (tabákovému kouři nebo pachu domácích zvířat).

Když klimatizace topí

Značka LG využívá výkonný plazmový ionizátor, který chrání před nepříjemnými pachy a škodlivými i infekčními částicemi ve vzduchu pomocí více než tří milionů iontů.

Některé klimatizace jsou navržené i s důrazem na topení. Jde o takzvané parapetní jednotky, které se instalují na stěnu jako radiátory. Zvládnou vytopit prostory, i když venkovní teplota klesne až na mínus 25 °C. Funkce Heat Boost zajistí rychlé vytopení interiéru.  To, aby vaše nohy zůstaly v teple, zajistí funkce ohřívání podlahy, při které proudí horký vzduch ze spodní části jednotky.

Klimatizace Perfera FVXM-A dokáže nahradit i krbová kamna. Když je venku mrazivo a sychravo, potěší vás po příchodu domů funkce Heat Plus, která po dobu 30 minut simuluje sálavé teplo.

Proč využít pomoc specialistů

Zvolit správnou volbu výkonu jednotky není tak jednoduché. Musí odpovídat i tepelným ziskům místnosti. Pokud jsou třeba tepelné zisky místnosti 5 kW, tak 3kW klimatizace samozřejmě není dostačující. Vyplatí se proto obrátit na odbornou firmu, která požadovaný chladicí výkon vypočítá a pomůže se všemi náležitostmi souvisejícími s instalací a zprovozněním klimatizace.

Počítat je nutné totiž s tím, že klimatizaci smí naistalovat pouze odborně způsobilý pracovník, který má certifikaci na nakládání s takzvanými f-plyny.

Funkce Heat Boost zajisťuje rychlé vytopení interiéru. Ve srovnání s běžnými klimatizacemi dosáhne nastavené teploty o 14 % rychleji.

Za odbornou montáž zaplatíte podle obtížnosti v průměru 10 000 Kč, ale budete mít jistotu profesionálního provedení a platnou záruku na klimatizaci. Každou klimatizaci je třeba čistit a podrobit profesionální revizi.

 Zručný uživatel zvládne sice vyčistit filtr i výparník zařízení i sám, nicméně čištění nenahrazuje servis, kdy se odborně kontroluje komplexní chod klimatizace a těsnost chladivového okruhu. Mnohdy tak lze preventivní prohlídkou klimatizace předejít větším poruchám. Cena servisu se zpravidla pohybuje od 1 500 Kč a výš, měl by se ideálně provádět jednou ročně.

Autor:
  • Nejčtenější

Herečka Špindlerová bydlí ve vysněném bytě v centru Prahy s dětmi i zvířaty

27. března 2024

Herečka Petra Špindlerová bydlí s dětmi a zvířaty v centru hlavního města. Na místě oceňuje plnou...

Jak v panelákovém bytě 3 + 1 vytvořit třígenerační bydlení. Inspirujte se

22. března 2024

I v panelákovém bytě lze pro jeho obyvatele vytvořit soukromí. Přesto následující zakázka byla pro...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dům na magickém místě Jizerských hor je stabilní a bezpečný i díky konstrukci

21. března 2024

Tak osamělý, jak je to jen možné, a tak společenský, jak je to nutné. Přesně takový je dům v...

Generátor od souseda řve celý den. On si vyrábí elektřinu a my trpíme

22. března 2024

Premium Bydlím s rodinou v menší obci v rodinném domě. Soused začal v poslední době používat velmi hlučný...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejlepší čas na pořízení chaty či chalupy je teď. Co je v Česku na prodej

26. března 2024

Chaty a chalupy obklopené přírodou a vzrostlými stromy jsou v nabídkách realitních kanceláří stále...

Z ostudného vstupu a nevyhovující koupelny je teď pýcha domu

28. března 2024

Občas je nutné předělat jen část domu, důvody bývají různé. Někdy finanční, často se řeší jen...

Koupili rozpadlý zámek Hošťálkovy. I přes tragédii mu vracejí barokní krásu

28. března 2024

Jako mnoho jiných památek u nás měl i zámek Hošťálkovy v Moravskoslezském kraji to štěstí, že se ho...

Starou lesní chatu nahradila nová, má půvab a nabízí i teplo domova

27. března 2024

Lesní chatu k demolici nedaleko Prahy měla nahradit nová, regulace však byly jasné: plocha musí být...

Herečka Špindlerová bydlí ve vysněném bytě v centru Prahy s dětmi i zvířaty

27. března 2024

Herečka Petra Špindlerová bydlí s dětmi a zvířaty v centru hlavního města. Na místě oceňuje plnou...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...