Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
VISION DAYS - Covid pauza nám dává prostor pro zkoušení a skládání

VISION DAYS - Covid pauza nám dává prostor pro zkoušení a skládání

Vydáno: 15.04.2021 06:12 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Přemýšlet, zda se uskuteční letošní Brněnec fest, jehož jsou VISION DAYS každoročními organizátory, je už zbytečné. Kdy se spustí opět alespoň menší klubové akce, aby kapela mohla po čase opět pořádně zapařit s fanoušky, taky není jasné. Jasné je jen to, že skupina pracuje na další studiové desce, která by se měla objevit počátkem příštího roku. Takže se přece jen máme na co těšit.


Oznámili jste zatím názvy třinácti písní, které se mají objevit na nové desce. Ta se ale bude nahrávat až koncem letošního roku. Je tenhle soupis skladeb konečný? 
Asi takto – nikdy neříkej nikdy. Nejdříve jsme chtěli jet do studia s jedenácti písničkami, ale Covid pauza dává prostor pro zkoušení a skládání, takže vůbec neplánujeme, kolik bude konečných skladeb. Prostě teď jsou další dvě navíc a jestli se než vyrazíme do studia podaří ještě nějaká píseň, co si budeme myslet, že stojí za to, pak klidně pojedeme do studia s více písničkami.
 
Proč tedy když máte hotových třináct songů, nejdete do studia hned, ale až na podzim? 
Rádi bychom si na CD opravdu dali záležet a držíme tak nějak standard, že vydáváme desku jednou za tři roky. Čím více času sehrávání a aranžování věnujeme, tím lépe.
 
Když nějaká skladba ještě přibude, druhá bude muset "z kola ven" nebo nahrajete na desku všechny songy, které budete mít hotové? 
Těch třináct písní co teď máme si myslíme, že stojí za to.  Pokud budou další, určitě nahrajeme více. Dokonce plánujeme i bonus CD.
 
Pojedete natáčet album stejně jako jeho předchůdce do studia LA Sound v Laškrouně? Návrat do dnes už legendárního Aviku nehrozí? 
To právě zvažujeme. Avik je super, ale dost daleko. Takže ten určitě ne. Teď jsou ve hře buď LA sound a nebo Studio Hostivař, kde jsme nahráli singl 2020 „Pracovní/United“. 
 
Co podstatného by se dalo o nové desce ještě říci? 
Myslíme si, že to je určitě posun kupředu hlavně po hudební stránce. Hodně jsem si s písničkama vyhrál, snažil jsem se, aby byl kladen důraz na melodie a aby vše bylo hodně propracované do každého detailu. Navíc jsme se perfektně sehráli. Domča za bicíma dřel jak hovado, takže i hodně složité rytmy a změny budou určitě velkým oživením. Na zkoušení a sehrání nového CD máme víc než rok a ne jen čtyři měsíce, jako vždy. Album bude opět velice pestré, jak textově, tak hudebně. Možná to vydáme jako dvojCD s tím, že by druhé CD bylo sestaveno z bonusů (singl "Pracovní"), akustické verze některých písní (harmonika a španělka), dvou písní, co jsem nahrál na podzim na akustiku jako nedělní rychlovky a dvou předělávek jednoho zatím nejmenovaného člověka, se kterým spolupracuji a který udělal svoje verze nových písní na moje texty. Takže zhruba deset písniček.
 
Je možné, že se současná světová pandemie odrazí i v některých textech na chystaném albu? 
Tak jako narážky tam budou, ale přímo ne. Spíš v bonusovém CD budou ty dvě nedělní rychlovky, což jsou písně o situace za pandemie.
 
Dostali jste nabídku vydat předchozí desku "It's time" na vinylu s tím, že zřejmě dojde k vydání i vašich ostatních nahrávek na LP. Stane se tak? 
Teď momentálně nevíme, protože je nějak vše v útlumu. Každopádně bych chtěl, aby na vinylu vyšlo nové CD, plus desky „Don´t worry be punk“ a „Dokonalý svět“. Ale vše je teď ve hvězdách.
                                                             Vision Days
 
Je zajímavé sledovat reakce kapel ohledně budoucích akcí. Jedni mají hlad po koncertech takový, že by už raději podstoupili cokoliv, druzí například testování lidí a roušky na koncertech jednoznačně odmítají. Jak to vidíte vy?
Popravdě je mi to jedno. Já jsem se docela izoloval od všeho. Nesleduji televizi, nečtu zprávy, nechodím na FB a nesleduji, co píšou kapely a lidi. Nějak mě to semlelo, že se věnuji raději jiným věcem, včetně skládání. A navíc takový ten všeobecný boj popírači/posránci mě nebaví. Já o tom v podstatě nic nevím, nejsem doktor ani vědec. Až někdo kompetentní řekne - teď se může hrát za takových a takových podmínek - tak budu moci nějak zareagovat. Ale teoretizovat co by kdyby se mi nechce.
 
Na vašem YouTube kanále v sekci Corona pauza jste nahráli zatím osmdesát videí s akustickými verzemi svých i převzatých skladeb. Své písně jste navíc hráli na přání fanoušků a doplnili je o akordy, aby si je případně mohli doma sami zahrát. Budete v podobné aktivitě pokračovat třeba i v rámci celého koncertu?
Určitě ne. To byla na jaře 2020 taková křeč, že jsme byli zvyklí každý víkend hrát a tak se to dělo už nějak automaticky. Bylo to super, moc mě to bavilo, ale teď jsem si zvykl na jiný život a nabral jsem si mrtě jiných aktivit, takže by na to ani nebyl čas.  
 
Ty aktivity se točí taky kolem muziky? 
Jde spíše o moje soukromé záležitosti, jako je další vzdělání a péče o nemocného člena rodiny. 
 
Jedna otázka k Brněnec festu. Letošek je už zřejmě marný. Co příští rok? Máte ještě odhodlání a chuť jít do dalších ročníků, když to bude jen trochu možné? 
Upřímně řečeno nevím, momentálně na to nemám čas, chuť ani sílu. Ale opět jak se říká, nikdy neříkej nikdy..
 
Jsi autor hudby i textů skladeb Vision Days. Jak se při tvorbě zvládáš vyvarovat stereotypu, ze kterého se při skládání punkové muziky těžko vybočuje?
Krásná otázka. Za prvé mě baví hudba jako taková, baví mě melodie a nechci dělat dokola jednu píseň, jen abych se zavděčil a zůstal na sto procent v jednom stylu, což je krásně vidět na chystané desce. Ale na druhou stranu mě baví svižné melodické písničky, takže asi je to stejně pořád nějak trošku stejné a můj hlas se asi taky nezmění. Nijak neřeším, aby to bylo tak či onak. Prostě, když mě něco napadne, tak na tom pracuji a s každou písní si hraju dost dlouho, třeba i rok tak, aby mě bavila a měla mi co říci. Texty píšu o tom, co mě přijde na mysl, ať už z mého života, či života kluků a nebo o tom, co se děje prostě kolem. A hrozně důležité je, že když už si myslím, že je píseň nějak poslouchatelná, rozešlu ji cca třiceti lidem (kamarádům) na upřímné posouzení a kritiku, která mi dokáže napovědět a odhalí slabá místa textů, hudby a dalších věcí.
 
Léto, které nás čeká, bude asi v mnohém podobné tomu loňskému. Máte naplánovanou nějakou akci, o kterou byste nechtěli přijít? 
Je tam spoustu super festů, ale necháme se překvapit. Když to nepůjde, tak to nepůjde. 

                                                                  

Facebook VISION DAYS
Vznik: 1990
Místo: Brněnec
Styl: ska punk
 
Diskografie:
1998 - New cult
2000 - Before everything...
2002 - Řetěz od boudy
2006 - Na háku
2008 - Proti srsti
2010 - Viva la ironie
2013 - Don´t worry be punk
2016 - Dokonalý svět
2019 - It´s time

Sestava:
Ian - kytara, zpěv 
Tomík - zpěv  
Monča - zpěv
Krtek – kytara, zpěv, harmonika 
Sančéz -  harmonika, zpěv 
Míra – basa, zpěv 
Dominik - bicí 

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Black metalová formace BEYOND THE DARK ANGEL přichystala na červenec letošního roku první ročník festivalu Leviathan Open Air, který se uskuteční 27.7. v Chlumčanech u Plzně. „Pro tuto akci jsme vybírali kapely s odlišnými... číst dále
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále