Hlavní obsah

Správný set zahradního nábytku odolá počasí i stáří

Právo, Karolina Černá

Venkovní jídelní posezení je vítaným komfortem každé zahrady. Při výběru vsadíme na kvalitní materiály i zpracování. Zajímáme se o náročnost údržby. A vybereme pro něj vhodné místo.

Foto: Tchibo

Sada Santorini se zaobleným tvarem navozuje plážovou atmosféru. Bíle lakovaný eukalyptus odolá UV záření. Potahy polštářů jsou z polyesteru, výplň z polyuretanu. Set lavička, dvě křesla a stolek stojí 19 990 Kč.

Článek

Ideální je klidnější prostranství v závětří, na terase nebo v prostoru zahrady. Mezi 12. až 16. hodinou by nás neměly obtěžovat horké sluneční paprsky. Nábytek proto postavíme pod strom, stín poskytne i látková plachta, flexibilní otočný slunečník, markýza nad terasou apod.

Před nepříznivým počasím a silným UV zářením ochrání nábytek speciální kryty, a hlavně materiál, který rozhoduje o délce jeho životnosti.

Přirozené dřevo

Dřevěnému posezení to sluší nejen mezi stromy, ale i v blízkosti venkovní kuchyně. U tohoto nábytku jsou důležité vlastnosti použitého dřeva a způsob ošetření z výroby, který zvyšuje rezistenci proti vlhkosti, dřevokazným škůdcům, houbám i plísním. Také rozhoduje naše ochota se o něj v průběhu let starat, protože dřevo patří k choulostivým surovinám.

Odolné jsou exotické druhy jako teak, meranti, akácie, eukalyptus. Vyrovnají se jim severské dřeviny, v našich podmínkách se můžeme spolehnout na dub, buk, jasan, švestku, ořešák a jiné tvrdé dřeviny.

Foto: Mountfield

Robustní stůl Colosseum je z teaku. Díky otočné středové části mají všichni vše snadno po ruce. Doplňují ho stylová křesla Devi s masivní teakovou podnoží a výpletem z krouceného vlákna Viro Polyfiber.

Odlehčené stoly a židle z tzv. pečeného dřeva procházejí ve výrobě speciální tepelnou a někdy také impregnační úpravou, obstarávající neměnnost barvy a znemožňující vsakování vlhkosti. Jsou poměrně křehké, neměli bychom do nich bouchat kladivem.

Pozor! Dřevo nesmí být dlouho mokré. Kovové spojovací prvky dřevěného nábytku musí mít antikorozní úpravu.

Je dobré vědět
Samozřejmostí je rovný a pevný povrch.
Na trávník a štěrk stavíme nábytek s mohutnějším podnožím, aby se nebořil do země, nebo nezapadal mezi kamínky.
Set s úzkým podnožím postavíme na velkoformátovou krytinu s minimálními spárami.
Zohledníme ergonomická pravidla: dbáme na pohodlí, stabilitu, vyhovující výšku stolu a sedací plochy.

Umělý ratan

Název umělý ratan je někdy nahrazován pojmy polyratan či petan. Nahrazuje ratan přírodní, je levnější, snese všechny rozmary počasí, na slunci ani v povětří nevysychá, nepraská. Materiál je poměrně lehký, ratanový stůl, židle i pohovky snadno přeneseme, navíc o něj nemusíme skoro pečovat.

Nábytek má obvykle bytelnou kovovou konstrukci, v případě dřevěné kostry se spolehneme na velmi trvanlivý druh dřeva, který zvládne vlhkost od země. Při výběru rozhoduje garantovaná životnost, u tohoto materiálu nejlépe až deset let.

Foto: Bauhaus

Polyratanová pohovka Amelie (13 590 Kč) pro tři osoby má pevnou hliníkovou spodní konstrukci a polstrování opatřené nanovrstvou. Deska polyratanového stolu Amelie (200x100 cm za 12 590 Kč) je z dosti silného skla.

Tip
Dbáme, aby výplety byly husté, pevné, bez mezer. Optimální je nerezová kovová konstrukce.

Nadčasový kov

Celokovový nábytek je těžší, hůře se s ním manipuluje. Na druhou stranu poskytuje při sezení u stolu potřebnou stabilitu. Může působit chladně, s hřejivými poduškami v krásném potahu, s keramickou či dřevěnou stolní deskou je elegantní a stylový, stává se dominantou zahrady.

Lehčí hliníkové konstrukce, většinou z tvrdší slitiny hliníku, např. duralu, s výplety z umělé textilie podporují dojem vzdušnosti, vyniknou na terasách, v okolí bazénu. Jejich výhodou je možnost různobarevných nátěrů. Oživením jsou opěrák i sedák z dřevěných prkének, područky ze dřeva. I deska stolu může být dřevěná.

Foto: Bauhaus

Hliníkový stůl Lara (150x90 cm za 5890 Kč) umožňuje komfortní stolování. Obklopíme ho stohovatelnými křesly stejné kolekce z oceli a eukalyptového dřeva (2090 Kč/ks).

Pozor!
Kvůli většímu pohodlí mají být rámy a kostry dostatečně tvrdé a zároveň lehce pružné. Ocel a litina se na sluníčku rozpalují!

Anketa

Z jakého materiálu máte nábytek na zahradě vy?
Dřevěný
38,3 %
Ratanový (umělý/přírodní)
20,5 %
Plastový
6,9 %
Kovový
22,4 %
Kombinace
6,8 %
Nemáme žádný
5,1 %
Celkem hlasovalo 1826 čtenářů.

Tipy na údržbu

  • Dřevo zůstává v kondici a lépe snáší venkovní podmínky, je-li pravidelně napouštěno olejem, ošetřeno voskem, lazurou, mořením. Na zimu nábytek umístíme do suché místnosti.
  • Umělý ratan očistíme hadříkem a vlažnou vodou s jemným čisticím prostředkem. Výpletu neuškodí ani přestříkání tlakovou myčkou.
  • Kov bývá kvůli minimální údržbě již z výroby pozinkovaný, ošetřený práškově nanášeným lakem. O frekvenci nátěrů proti rzi se informujeme u výrobce. Běžné znečištění odstraníme vlhkým hadříkem. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám