Hlavní obsah

Pandemie změnila online randění, lidé víc touží po trvalých vztazích

Seznamovací aplikace v posledních desetiletích proměnily náš způsob, jakým hledáme vhodné protějšky. Teď to vypadá, že opatření v důsledku boje s koronavirem po celém světě mění prostředí randících aplikací. Ubývá těch, kdo touží po pouhém flirtu, a naopak přibývá klientů, kteří hledají závazný vztah. Přitom ještě před pandemií takoví vážní zájemci často nevěřili, že by mohli být v online seznamce úspěšní.

Foto: Profimedia.cz

Pokud se do online randění chcete pustit, nepodceňujte tvorbu svého profilu. Čím víc do něj dáte, tím více dostanete zpět.

Článek

„Pro ty, kdo hledají vztah, vypadají čísla optimisticky,“ upozorňuje profesorka Sara Konrathová. Podle průzkumu seznamovací aplikace OkCupid klesl během posledního roku počet uživatelů, kteří chtěli pouze zážitek na jednu noc, o dvacet procent.

Studie navíc naznačuje, že na sítích přibývají lidé, kteří by v době před pandemií určitě hledali protějšek výhradně tradičnější cestou.

Z průzkumu webových stránek Singles in America, který zahrnoval odpovědi pěti tisíc Američanů, zase vyplynulo, že se seznamovací aplikace staly o něco serióznějším prostorem. Šedesát devět procent těch, kteří je užívají, bývá nyní k potenciálním protějškům upřímnější a 63 procent se snaží druhou stranu více poznat.

Hledáte novou lásku? Zjistěte nejdřív, jak jste nastaveni a co sami chcete

Styl

„Výzkum ukazuje, že páry, které spolu stráví čas a poznávají se před tím, než spolu mají sex, mají později šťastnější vztahy,“ tvrdí profesorka s tím, že tak se dostává do popředí emocionální spojení. „Tím pádem se ve vztahu zažehne pomalý a stabilní plamen, nikoli požár, který všechno rychle spálí.“

Podle dat aplikace OkCupid jsou uživatelé v současné době také mnohem více ochotni zabrousit i do jiných vod. Více zkoušejí, zda by se jim mohl líbit i jiný typ protějšku, než který si obyčejně vybírají.

Naplnění potřeb

Proč se ale chování na seznamovacích aplikacích takto změnilo? „Naše sociální potřeby mohou být normálně naplněny lidmi, které každodenně potkáváme mimo domov,“ vysvětluje Jeffrey Hall, vedoucí Vztahové a technologické laboratoře na Kansaské státní univerzitě.

V době, kdy je nemáme, se přirozeně snažíme poznat někoho na hlubší úrovni i pro nás nezvyklým způsobem prostě proto, že mnohým z nás chybí blízkost.

Přesně to dává naději i těm, kteří se s online seznamováním až tak nekamarádí. „Pokud jste neměli úspěch na randící scéně, je naprosto normální cítit se z toho frustrovaný,“ myslí si psychiatrička Carlin Barnesová.

Princové na bílém koni neexistují. Vybírejte, ale pozor, abyste nepřebraly

Vztahy a sex

Navíc doba, kdy společenské události vlastně neexistují, nám může připadat jako nejméně vhodná k tomu, abychom to zkusili. To je ovšem podle psychiatričky omyl.

„Znám páry, které se daly dohromady i během pandemie, i když je to momentálně pro mnohé větší výzva,“ povzbuzuje.

Bojí se hlavně starší ženy

Lidé mají samozřejmě i jiné obavy než to, jestli potkají toho pravého nebo tu pravou. „Někteří se zdráhají vrhnout do randění kvůli obavám o zdraví. To ale nic nemění na tom, že je dost těch, kteří jsou celí nažhavení,“ uvádí profesorka psychologie Gwendolyn Seidmanová.

Co tedy říkají čerstvé údaje z posledního roku? Podle průzkumu serveru match.com 38 procent jeho uživatelů není připraveno na offline setkání. Randit jen za určitých opatření by chtělo 29 procent a dalších 20 procent opatření neřeší. Pět procent uživatelů uvedlo, že už se s potenciálním protějškem setkalo.

Foto: Profimedia.cz

V době pandemie podle průzkumů hledáme partnery i v jiných, pro nás neznámých vodách.

Ochota setkat se osobně je daná hlavně věkem, nejvíc se osobnímu setkání vyhýbají starší ženy. Nicméně ti, kteří se osobních setkání obávají, mohou posílat textové zprávy, e-maily a vést videohovory.

Správný profil je klíčový

Není tedy třeba čekat na konec pandemie. Pokud se do online randění chcete pustit, nepodceňujte tvorbu svého profilu. Stejně tak je dobré se jednou za čas zamyslet, jestli ho nepozměnit, nevylepšit.

Markéta Šetinová, socioložka a blogerka zabývající se vztahy, radí, jak na to:

  • Profil je základ úspěchu. Čím víc do něj dáte, tím více dostanete zpět. Ty nejlepší nelákají zástupy žen a mužů, ale jen těch pár lidí, se kterými si budete skvěle rozumět. A mezi nimi i toho jednoho nebo tu jednu, kvůli kterým profil ze seznamky nakonec smažete.
  • Nejvýraznější částí profilu je bezpochyby fotka. Pokud chcete zaujmout, potřebujete trochu akce. Hrajte na bicí, pečte dort, jeďte na kole. Aktivní profilová fotka usnadňuje první kontakt a data ukazují, že uživatelé s takovými fotkami dostávají až o čtyřicet procent více zpráv než ti s pouhou portrétní fotkou.
  • Vyhněte se profilu přes kopírák. Popisek, kde sdělíte, že jste pohodová holka, která hledá chlapa, který ví, co chce, zapadne. Pokud chcete zaujmout, buďte konkrétní. Spíše než jednu po druhé vypisovat své nebo jeho obecné vlastnosti, vyberte dvě nebo tři a opište je: Největší radost mám, když se u mě v létě sejde celá rodina. Mamka se ségrou připravují saláty, já s bráchou povídáme nad grilem a neteř si hraje v bazénku.
  • Pište zprávy na míru. Pokud píšete první, zbavte se té jedné zprávy, kterou posíláte všem. Tu první ušijte na míru tomu, koho chcete oslovit. Přečtěte si profil, prohlédněte fotky a zkuste se něčeho chytnout. Vyčtete z přezdívky jméno? Použijte ho. Fotka z cestování? Zeptejte se na jeho nebo její oblíbenou destinaci.

Fleabagging aneb Když si hledáte stále stejný typ partnerů

Vztahy a sex

Buďte opatrní

Nadějné změny v prostředí seznamek ale neznamenají, že hodíte všechnu opatrnost za hlavu. Podle profilu se samozřejmě člověk nedá zcela odhadnout, nicméně i tak může obsahovat varovné signály. Jak je poznat?

  • Na profilu nejsou téměř žádné informace. Většina profilů umožňuje pochlubit se koníčky, kamarády, dobrými rodinnými vztahy nebo uvést zaměstnání. A pokud hledáme někoho, s kým chceme trávit hodně času, dáme o sobě něco vědět už proto, abychom zjistili, co máme společného. Jestliže toto chybí, odborníci radí raději nepátrat, co majitel takového profilu skrývá. Nemuselo by se nám to líbit. Nač také ztrácet čas? Podrobnějších profilů je dost...
  • Příliš dokonalý profil. Není pravděpodobné, že odpovídá realitě.
  • Na profilu jsou samá nechci. Pokud měříš víc než 180 cm, ani nepiš. A když nemáš ráda psy a fotbal, taky ne! Požadavky na to, kdo nemáte být, mohou být různé. Všechny však patrně ukazují na to, že dotyčný sice ví, co nechce, ale nejspíš neví, co chce.
  • V prvních zprávách jsou náznaky oplzlosti. Občas lidé na sociálních sítích sdílejí opravdu neuvěřitelné balící hlášky, které jim poslal někdo neznámý. Tady pozor! Znakem čehokoli dobrého nebo perspektivního nejsou ani náznaky a peprnější výrazy. Zvlášť pokud vám nejde jen o sex.
  • Protějšek má velkou potřebu kontroly. Po první konverzaci není na škodu trochu zanalyzovat, jak posílání zpráv probíhalo. Pokud vám někdo hned na začátku nadiktuje, jak váš vztah bude vypadat, může to být romantické, ale také varovné. Možná bude chtít, abyste skákali, jak bude pískat. Také není dobré přehlížet výčitky a naštvání, pokud neodpovídáte hned. Případně dotazy, s kolika lidmi si právě píšete.
  • Jednoslovné odpovědi hoďte za hlavu. Vy také nemáte zájem úplně o každého, s kým si píšete. Nejlepší je takové konverzace vůbec dál neřešit.
Jde to i jinak?
Hledání online není samozřejmě jediný způsob, jak si najít partnera. Podle psychiatričky Carlin Barnesové je tu vícero způsobů i v současné situaci.
Naverbujte ostatní. Dnes se alespoň do určité míry kamarádí s internetem a sociálními sítěmi drtivá většina populace. Propojit vás nemusí jen aplikace, ale i vaši přátelé. Dejte vědět, že někoho hledáte. Také se nezdráhejte rovnou sdělit, co hledáte. Jestli chcete zdravý, stabilní a monogamní vztah, buďte v tom transparentní od samého počátku. Nejlepší je probrat s přáteli, co máte rádi a co ne, jaké máte preference, aby na vás mysleli a zamysleli se nad tím, s kým by vás mohli propojit.
Nezavrhujte staré lásky. Někdy lidé věří, že pokud vztah neklapl napoprvé, už to v něm nemůže klapat nikdy. To ale není nutně pravda, někdy jde jen o správné načasování. Během pandemie, které se taky někdy říká velká pauza, bylo mnoho z nás nuceno zpomalit a zamyslet se nad životem a nad tím, co je v něm důležité. Pauza nám umožnila ozvat se starým přátelům, napravit staré křivdy mezi blízkými a také znovu navázat spojení se starými láskami. Samozřejmě ne vždy je to dobrý nápad, ale nemáte někde toho jednoho bývalého, o kterém si čas od času říkáte: Co kdyby?
Mějte se radši. Určitě jste to už slyšeli – nejjistější cesta k dobrým vztahům vede přes dobrý vztah sama k sobě. Přestaňte na chvíli přemýšlet nad tím, co udělat, abyste si někoho našli. Naopak – oceňte na sobě kvality, které jistě uvidí jako přitažlivé i ostatní lidé.

Reklama

Související témata:

Související články

Usmiřovací sex: Dobrý, nebo špatný nápad

Na jedné straně jste plná hněvu, na straně druhé máte pocit, že právě milování je to jediné, co po náročné hádce potřebujete. Pokud patříte k ženám, které po...

Výběr článků

Načítám