Hlavní obsah

Test BMW M8 Competition Cabrio: Co všechno dnes umí auto bez střechy

Občas se BMW přehoupne ze světa prémiových vozů do vyšší ligy. Má ambice konkurovat supersportům věhlasných značek, což je přesně případ testovaného vozu.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

BMW M8 Competition Cabrio

Článek

O spojitosti s „osmičkou” z devadesátých let sice můžeme polemizovat a za duchovního předchůdce brát spíše řadu 6, ale to nic nemění na tom, že tři modely aktuální řady 8, tedy kupé, kabriolet a čtyřdveřové Gran Coupé, reprezentují vrchol v kategorii GT od automobilky z Mnichova.

Teploty venku se s jarem zvyšují, na řadě je tedy představit si kabriolet, a to vůbec ten nejsilnější. Ke všem karoseriím je tu totiž i vrcholná varianta od oddělení Motorsport.

O smyslu cestovních kabrioletů s brutálním výkonem jsem vždy upřímně dost pochyboval, jenže M8 v otevřené verzi, a to klidně i v posílené variantě Competition, je jedním z nejjasnějších příkladů pokroku v automobilovém průmyslu. Ale postupně...

Odsouvá kupé na třetí kolej

I když je kategorie velkých cestovních vozů mou nejoblíbenější, přiznám se, že kupé řady 8 jsem nikdy pořádně nepřišel na chuť. Příď je impozantní, ale ke složitě tvarované zádi a především tvaru střechy nikoli nepodobnému Fordu Mustang jsem si pozitivní vztah úplně nevytvořil.

Ovšem jak čtyřdveřové kupé s delším rozvorem a elegantnější linií střechy, tak právě i kabriolet mé poznámky v podstatě ruší. Verze M k tomu ještě přidává dramatičtější křivky.

Test BMW M850i: Skvělé auto, ale jako řada 6

AutoMoto

Své umí i tradičně skvostná konfigurace českého zastoupení, které zalistovalo v katalogu Individual pro lak Zanzibar za 162 tisíc korun, přičemž vedle ležící brožura M Performance ležet nezůstala. 20palcová trojrozměrná kola mají patentovaný design a vzhledem k tomu, že jsou kovaná, přijdou na 188tisícový příplatek.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

M8 poznáte podle čtyřech koncovek výfuku.

Rovněž u interiéru se ukazuje, že střídmý design potřebuje trošku popíchnout barvami. Ty upozorní na bezchybné zpracování a upozadí celkovou jednodušší architekturu. Z pohledu řidiče je ale vše v nejlepším pořádku.

Posez je vynikající a ovládání jednotlivých prvků včetně infotainmentu iDrive intuitivní. To je síla exkluzivního vozu od „masovější” prémiové značky – věci jako multimédia jsou tu na špičkové úrovni, na rozdíl od menších automobilek se zvučnějšími jmény.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Designem spíše jednoduchý interiér zaujme hlavně materiály, zpracováním a infotainmentem.

U kabrioletů platí, že ani ty největší modely si nelze kupovat s tím, že by snad byly plnohodnotně čtyřmístné. Své by tom mohla říci i třeba končící třída S od Mercedesu ve své otevřené formě. Ani „osmička” není výjimkou, zadní sedadla jsou vyhrazena spíše pro děti a jestli v tomto existuje nějaký rozdíl mezi kabrioletem řady 4 a 8, je nepatrný.

Kabriolet řady 8 exceluje v aerodynamice. S větrným deflektorem, který se sice nezjeví nějakým elektrickým kouzlem, ale na druhou stranu jej lze vcelku jednoduše instalovat i v jedné osobě, jsou aerodynamické turbulence odsunuty až k dálničnímu limitu. Navíc za chladnějších dnů dokáže stisk několika tlačítek zajistit velmi dobrý tepelný komfort. Vyhřívaná jsou sedadla, volant a z hlavových opěrek proudí teplý vzduch.

Jak je možné, že jezdí takto?

Nejprve pár čísel. 4,4litrový osmiválec s výkonem 460 kW, 625 koní, a 750 newtonmetry točivého momentu v širokém pásmu od 1800 do 5800 otáček vykouzlí stovku za 3,3 sekundy, dvoustovka je otázkou 11,3 s, maximální rychlost 305 km/h.

Po přečtení technických údajů přesto může leckoho překvapit, jak rychlé tohle auto v reálu je. Osmiválec má díky dvojitému přeplňování zátah už skoro od volnoběhu, k řidičské radosti však dále graduje až k omezovači.

Zvuk linoucí se z výfuků už nestraší malé děti ve vedlejším okresu, jak to uměly titanové „trumpety” od M Performance před zpřísněním hlukových limitů, ale za správné konstelace puštění pedálů a určitých otáček umí předvést i zlověstné zabublání, celkově si posádka i díky absenci střechy zvukový doprovod tohoto auta užije, limitům navzdory.

Test BMW M850i GranCoupé: Bůh dlouhých cest

AutoMoto

Malou zkratkou lze říci, že se jedná o ústrojí modelu M5, který přišel s pohonem všech kol M xDrive. I u M8 lze při vypnutí stabilizace pohon předních kol odpojit a dopřát si zadokolkový režim pro divoké powerslidy. Osobně to však vnímám spíše jako úlitbu nesmlouvavým fanouškům. Protože to, jak tento pohon funguje, přesvědčí každého.

Jakkoli konkurenční Audi Sport díky sportovnímu zadnímu diferenciálu, natáčení zadních kol a celkovému pokroku dokázalo ze svých rychlých čtyřkolek ve verzích RS vymáčknout mnohem sportovnější a řidičsky vyváženější jízdní projev, než dříve, BMW s tímto systémem v mých očích vyhrává na cizím hřišti.

Systém výrazně preferuje zadní nápravu, což se znásobí v režimu pohonu 4WD Sport. Ten aktivuje i režim stabilizace M Dynamic Drive. Ve drátech pak putuje spoustu informací, které řidiči dovolí jet na hraně s lehce přetáčivým chováním tohoto dvoutunového vozu, ale šofér přitom nemá pocit, že by se pod ním dělo něco, na co by neměl vliv.

M8 tak dokáže být v táhlých zatáčkách neuvěřitelně stabilní až do absurdních rychlostí, abyste se vzápětí protáhli sérií utažených zatáček famózně přirozeným způsobem.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Díky kovaným kolům a karbon-keramickým brzdám je ušetřena neodpružená hmotnost, což má na jízdní vlastnosti velmi velký vliv.

I když má tohle auto zmíněných 2085 kilogramů a více než 600 koní, díky citlivosti ovládacích prvků a skvěle nastavenému pohonu všech kol je pro běžného řidiče bez závodní licence ve finále předvídatelnější než třeba slabší M4.

Jistě, vše se děje ve vysokých rychlostech a je potřeba na věci včasně reagovat, ale tohle auto cítíte v zadnici tak, jak se u tak velkého kabrioletu nestává. Přitom v komfortním módu vůbec nepůsobí uskákaně – cítíte tuhost, ale ani na dlouhých cestách podvozek neruší.

Možná vás napadá, že se dlouhý vůz bez střechy na limitu a nerovnostech musí kroutit a třást. Výše popsané však může být pravdou i díky tomu, že podobně jako řada 7 i řada 8 používá karbonové výztuhy už tak tuhé karoserie.

Závěr

S celkovou šestimilionovou cenou už BMW M8 Competition Cabrio pomalu leze do zelí značkám jako Ferrari, Aston Martin a další. Jakkoli v tomto případě může být jindy uctívané logo s bavorskou vlajkou spíše přítěží, jedná se o vážně výborně udělané auto.

Ke svým jízdním kvalitám si s sebou veze třeba i vyladěný infotainment, kvalitu provedení a koneckonců i rozsáhlé servisní zázemí, které rovněž nelze v této kategorii sportovních vozů GT opomíjet. Z výtek bych vypíchnul snad jen záležitosti, které už musí vycházet z prostého faktu, že jde o kabriolet. Tedy málo místa na zadních sedadlech a fakt, že ve srovnání s kupé si všimnete pochopitelně horšího odhlučnění na dálnici.

Automobilový svět potřebuje auta, jako je tohle, i když se nejedná o reálný artikl, ale spíše o vůz z říše snů. M8 v této verzi zjevně posouvá hranice vlastností otevřených vozů. Těch je v současné chvíli na trhu čím dál méně a vzhledem k tomu, že již v podstatě žijeme v době elektromobilní, může se klidně jednat o jeden z posledních výkřiků osmiválcového luxusního kabrioletu.

BMW M8 Competition Cabrio
Motor:4395 ccm, vidlicový zážehový osmiválec, 2x turbo
Max. výkon:460 kW (625 k) při 6000 ot./min
Max. točivý moment:750 Nm při 1800-5800 ot./min
Převodovka:osmistupňová samočinná
0–100 km/h:3,3 s
Nejvyšší rychlost:305 km/h
Průměrná spotřeba:10,6 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:2085 kg
Délka x šířka x výška:4867 x 1907 x 1353 mm
Základní objem zavazadelníku:350 l
Poháněná náprava:obě
Základní cena modelu:2 769 000 Kč (840i)
Základní cena testované verze:4 322 500 Kč
Cena testovaného vozu:5 952 531 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám