Katka Koščová pre vás dnes zaspieva z obývačky

Speváčka Katka Koščová začala svoju kariéru ako prvá slovenská superstar, neskôr spolupracovala s českou kapelou Neřež a spievala piesne Zuzany Navarovej, teraz hráva s klaviristom Danielom Špinerom. S ním pripravila aj dnešný on-line koncert. O 19. hodine ho môžete sledovať na facebookovej stránke Pravdy.

15.04.2021 09:59
debata
Video
Katka Koščová pozýva na koncert

Dnes večer budete mať on-line koncert, ale nie je to vaša prvá skúsenosť hrať takto pre divákov – bez divákov.

Nie, prvýkrát sme to skúsili pred rokom, na konci prvého lockdownu, a odvtedy ich bolo viac. Každý z nich je trocha iný, ale nikdy nevidíte priame reakcie publika. Toho som sa na začiatku trocha bála, myslela som si, že spravíme jeden takýto koncert a dosť, ale zistila som, že každý koncert má svoje čaro. Už sa teším, že si užijeme spoločné hranie a reakcie ľudí prídu hoci neskôr, v správach a komentároch. Vieme, že na tej druhej strane niekto je, a to pre túto chvíľu musí stačiť. My si každú pesničku prežijeme a necháme ju doznieť ako na koncerte, a hoci namiesto potlesku ostane ticho, ja verím, že divák to prežíva rovnako ako my.

Mali sme aj on-line koncert so sláčikovým orchestrom, vtedy je ohlas väčší a trocha nahradí ozajstné publikum, ale žiadny on-line koncert nedokáže naplno nahradiť živý kontakt v sále. Teraz tam budeme s Danom Špinerom len dvaja, v našej obývačke, do ktorej od Vianoc nikto zvonka nevkročil. Nevideli sme sa a nehrali sme spolu štyri mesiace, to sa ešte nestalo.

Tak prísne dodržiavate pravidlá?

Áno, samozrejme. Máme priateľov lekárov, ktorí sa starajú práve o ľudí, ktorí potrebujú pľúcnu ventiláciu, aj rodičia prekonali covid, takže viac netreba dodať. Ak niekoho vidíme, tak iba vonku, aj na Vianoce sme sa s rodinou stretli len po PCR testoch a rodičia boli čerstvo po covide.

Ako teda žijete v tejto izolácii? Tvoríte, skúšate niečo nové, čomu sa venujete?

Venujem sa tomu, aby som sa úplne nezbláznila v tejto dobe… Znie to smiešne, ale ja doma nemôžem spievať, lebo deti mi to nechcú dovoliť. Vždy majú iné požiadavky a najčastejšie obe naraz, takže sme s manželom radi, keď dokážeme dokončiť vetu, nekladieme si veľké ciele…

Teraz sa už deti vrátia do školy, tak hádam bude čas aj na iné. Ale na druhej strane, nikdy sme neboli stále spolu takto dlho, mávali sme takých osem koncertov za mesiac, vtedy boli deti u starých rodičov. Takže teraz sa spolu zabávame a v záhrade sadíme, kde čo príde, jedno cez druhé, celej dedine na smiech. Manžel dokončil pre deti vonku domček na hranie, ide jar a môžeme byť viac vonku, takže ideme do lepšieho obdobia. Všetci sa už tešíme na osobný kontakt, už by sme sa radi objali s rodinou, s priateľmi. A, samozrejme, teším sa aj na koncerty naživo, verím, že čoskoro budú, keď aj zaočkovanosť stúpne.

Hranica dažďa

Na tento dnešný ste vraj zvolili inú dramaturgiu a vyzvali ste divákov, aby si vybrali, čo im zaspievate, takže to bude koncert na želanie?

Áno, ale nie je to tak, že každú pesničku venujem jednému konkrétnemu človeku. Nie som jukebox, chceli sme ponúknuť na výber z našich starších piesní. A naši diváci to aj tak pochopili, lenže vyšiel nám z toho pomerne dlhý playlist, takže sme ho museli obmedziť na 18 skladieb, ale v zásade sú to všetky, ktoré sa v želaniach veľakrát opakovali. Okrem Čerešní od pani Hegerovej, namiesto nich som si vybrala jej pesničku Denim blue, lebo to je moja srdcovka. Prevzaté piesne nehrávame často, ale niekedy mám len tak chuť zaspievať si niečo, čo sa mi zdá krásne, aj keď sme si to nenapísali sami… Tak zaznie aj Andělská od Zuzany Navarovej. Ale aj naša staršia z albumu Nebotrasenie s textom Jána Štrassera.

Speváčka Katka Koščová zaspieva pre divákov zo... Foto: Michal Pivovar
Katka Koscova kredit Michal Pivovar 03 Speváčka Katka Koščová zaspieva pre divákov zo svojej obývačky, v sprievode hudobníka Daniela Špinera.

Aké ste mali reakcie na on-line vystúpenia doteraz?

Veľmi pekné, som veľmi vďačná, že máme také fantastické publikum. Mám pocit, že táto on-line doba nám dáva možnosť ukázať svoju tvorbu aj ľuďom, ktorí ju nepoznali. Veľa ľudí vyhľadáva kultúru on-line spôsobom, lebo iný momentálne ani nie je, a tak prebehneme pred oči aj tým, ktorí by si nás asi nazapli. A keď už sa k nám dostanú, môže sa im to páčiť. Koncerty sú stále dostupné na youtube, aj keď sa už všetci tešíme na leto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Katka Koščová #on-line koncert