Hlavní obsah

Zmírnění kritérií dostalo léky k dalším ohroženým

Právo, špf, plk, rap, orh

Včasné podání bamlanivimabu nebo REGN-CoV2 pomohlo vysoce ohroženým pacientům s covidem, aby neskončili s těžkým průběhem v nemocnici. Pozitivní zkušenost, kterou sdílí stále více nemocnic.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Léčivý přípravek se jménem casirivimab-imedivimab, známý také jako REGN-CoV2, vyrábí firmy Regeneron a Roche.

Článek

Pomohlo podle nich i zmírnění kritérií pro podání. „Je to dobře. Už jsme ty nové mírnější podmínky u nás využili a budeme využívat i dále. Chceme tím zabránit rozvoji nemoci covid-19, který vede k těžkým stavům pacientů a k jejich hospitalizaci,“ řekla Právu mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová. Protilátky už podali 28 pacientům, z toho osmi od uvolnění kritérií.

„Před uvolněním podmínek jsme oba přípravky aplikovali pěti lidem, minulý týden už jich bylo deset a teď jich máme deset jen za pondělí a úterý,“ potvrdila Právu mluvčí nemocnice v Mladé Boleslavi Hana Kopalová.

Polovina nových léků je v nemocnicích

Koronavirus

„U žádného z léčených pa­cientů nedošlo k úmrtí, pouze jeden pacient musel být následně pro covid-19 hospitalizován. Zkušenosti tedy nemáme velké, ale ty, co máme, jsou příznivé a můžeme se domnívat, že možná některému z našich pacientů zachránila léčba život,“ poukázala mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Monika Kunčarová.

Ministerstvo zdravotnictví od dubna zmírnilo kritéria pro podání experimentálních monoklonálních protilátek mimo jiné tím, že umožnilo lékařům nasadit lék i ohroženým pacientům s covidem, kteří striktně nemají některou z vyjmenovaných diagnóz.

„Výše uvedenou charakteristiku pacienta je nutno vnímat jako rámcovou, nikoliv jako nepodkročitelné či nepřekročitelné indikační vymezení. Konečné rozhodnutí o indikaci je na lékaři,“ stojí v rozhodnutí resortu. Do výčtu diagnóz hlavně přibyla skupina cukrovkářů druhého typu, kteří mají současně vyšší obezitu nebo hypertenzi.

Praktikům volat už s lehkými příznaky

„Když jste rizikový pacient, tak určitě žádejte u praktického lékaře, aby vám napsal doporučení do centra, kde můžete dostat biologický lék,“ vyzval včera ve Sněmovně ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Rizikoví nemocní volají lékaře pozdě, covid je pak může zabít

Domácí

„Je to infuze na hodinu. Další hodinu tam strávíte ještě v odpočívárně a odcházíte domů jako ambulantní pacient a máte obrovskou šanci, že už tu nemocnici při tomto onemocnění neuvidíte,“ doplnil.

Lékaři vyzývají, aby se jim lidé, kteří patří mezi rizikové, ozývali už při prvních lehkých příznacích. Nesmí čekat, až se jejich stav zhorší. Monoklonální protilátky fungují na začátku onemocnění, ve chvíli, kdy potřebuje člověk hospitalizaci, už nepomohou. Navíc je tam sedmidenní lhůta od prvních příznaků, po jejímž uplynutí už infuzi nedostanou.

V USA je přitom možné jejich podání do deseti dnů od příznaků, což doporučili i čeští lékaři v Mezioborovém stanovisku z 1. dubna. Resort zdravotnictví však těsně před nástupem nového ministra do funkce doporučení ignoroval a ponechal v platnosti sedmidenní lhůtu.

Léky na covid nejsou politické téma, reaguje Blatný na výtky premiéra

Domácí

Klíčovou roli zde sehrávají praktičtí lékaři, kteří mají o diagnózách svých pacientů nejlepší přehled. „Zavolá pacient, který má příznaky onemocnění covid-19 a protože praktik ví, že se jedná o rizikového pacienta, vystaví mu neprodleně žádanku na PCR test,“ popsala praktická lékařka Irena Moravíková.

Při pozitivním výsledku se praktik dohodne s nejbližším infuzním centrem a pacienta tam co nejdříve pošle. Konečné slovo má lékař z infuzního centra. V případě, že nemocní na monoklonální protilátky nedosáhnou a skončí v nemocnici, podávají se jim obvykle kombinace remdesiviru, antibiotik, kortikoidů a někde i ivermektinu, který SÚKL dočasně povolil k léčbě covidu v nemocnicích.

Úspěšnost se zvyšuje

„Nyní nebrání lékařům nic v tom, aby mohli tyto léky především v počátečních stádiích nemoci předepisovat. Ivermektin jsme podali už asi pětadvaceti pacientům. Naše úspěšnost v léčbě se zvyšuje, samozřejmě se ale jedná o malý vzorek na to, aby to potvrzovalo účinnost těchto léků,“ sdělil Právu ředitel písecké nemocnice Jiří Holan.

Protilátkové koktejly: nižší příznaky covidu

Koronavirus

V Karvinské hornické nemocnici (KHN) předepisují navíc ještě isoprinosin. „Nejedná se o experimentální léčbu. Tento lék je na trhu desítky let, je určen zejména na podporu imunity a k tomuto účelu ho u pacientů s covidem využíváme,“ vysvětlila mluvčí KHN Andrea Vargová.

Podmínky pro podání bamlanivimabu a REGN-CoV2:
pozitivní test na covid, věk nad 12 let a hmotnost aspoň 40 kg
příznivá dlouhodobá prognóza
stav nevyžadující hospitalizaci nebo podávání kyslíku kvůli covidu
doba trvání klinických příznaků nepřesahuje 7 dní
u pacienta je vysoké riziko zhoršení klinického stavu
Charakteristika pacienta zahrnuje zejména některé z následujících kritérií:
stav po transplantaci solidního orgánu nebo transplantaci kostní dřeně,
systémové onemocnění pojivá s aktuálně probíhající kombinovanou imusupresivní léčbou nebo monoterapií kortikosteroidy,
primární nebo sekundární imunodeficit se závažnou poruchou buněčné složky imunity,
onkologické nebo hemato-onkologické onemocnění s aktuálně probíhající léčbou,
vysoce aktivní autoimunitní neurologická onemocnění (skupiny myasthenia gravis, neuromyelitis optica, roztroušené sklerózy) léčená anti-CD 20 protilátkami nebo imunosupresivy,
plicní hypertenze v dispenzární péči,
diabetes mellitus 1. typu,
diabetes mellitus 2. typu léčený farmakologicky v kombinaci s obezitou (BMI > 35) a/nebo hypertenzí léčenou farmakologicky,
chronická renální insuficience v pravidelném dialyzačním programu,
chronická obstrukční choroba ve stadiu GOLD III a IV, intersticiální plicní onemocnění v dispenzární péči, bronchiální astma na biologické léčbě nebo na léčbě systémově podávanými kortikoidy,
trombofilní stav v dispenzární péči,
nervosvalová onemocnění (zahrnuje i neurodegenerativní onemocnění postihující druhotně svalový aparát a nemocné s domácí intermitentní nebo trvalou přístrojovou podporou ventilace),
morbidní obezita (BMI > 40).
Zdroj: Rozhodnutí ministerstva zdravotnictví z 1. 4.

Reklama

Výběr článků

Načítám