Hlavní obsah

Španělsko couvá. Ruší povinné roušky při plavání a opalování

Španělská vláda se po vlně kritiky rozhodla couvnout z vlastního opatření. Povinnost nosit roušky na všech veřejných místech se už nevztahuje na plavání ani opalování. Pravidlo je však nadále platné například při procházení po pláži a kdykoli, kdy nelze dodržet bezpečný rozestup, informuje server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Roušky jsou i nadále povinné při procházkách po pláži.

Článek

Opatření, které nařizovalo nosit zakrytá ústa a nos i při opalování či plavání v moři, představila španělská vláda před dvěma týdny. Okamžitě se však zvedla vlna nevole apelující na zdravý rozum, a tak se úřady rozhodly restrikci zmírnit. Zdravotnické orgány koncem minulého týdne vysvětlily, že roušky bude možné v určitých situacích sundat.

Ochranu dýchacích cest lidé nemusejí mít, když si udrží odstup minimálně 1,5 metru od těch, kteří nejsou členy jejich domácnosti, nebo pokud setrvají na jednom určitém místě. Znamená to mimo jiné, že plážoví povaleči, ať už z řad místních či turistů, nemusejí mít roušky při chytání bronzu, ale ani při plavaní. A to nejen v moři, ale také v řekách, jezerech, nádržích a podobně. Při samotném procházení po pláži jsou však roušky povinné.

Autem k moři mohou Češi zatím jen s omezeními

Evropa

Roušky jsou povinné také v restauracích a barech, vyjma okamžiků, kdy návštěvníci jedí či pijí.

Nařízení rozezlilo i turisty

Když španělská vláda před dvěma týdny kontroverzní opatření představila, sesypala se na ni vlna kritiky. José Luis Zoreda, viceprezident organizace Exceltur, která zastupuje podnikatele v cestovním ruchu, se nad restrikcí rovněž pozastavil. „Procházíme si peklem, kdy jsou ohroženy tisíce pracovních pozic i podniků a teď chtějí ještě z pláží udělat polní nemocnice,“ uvedl.

Opatření nekritizovali jen sami Španělé. Na sociálních sítích ho glosovali také cizinci, kteří o zemi uvažovali jako o své dovolenkové destinaci. Šlo zejména o Brity, kteří patří mezi nejčastější návštěvníky Španělska. Řada z nich uvedla, že pokud budou roušky povinné i při opalování a plavání v moři, pojedou jinam.

Roušky i při opalování na pláži a plavání v moři, nařídilo Španělsko

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám