Hlavní obsah

Benzin dál zdražuje, nafta už ne

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot se drží na nejvyšších úrovních od loňského března. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se ve středu u čerpacích stanic v Česku prodával v průměru za 31,45 koruny, což je o 11 haléřů více než o týden dříve. Zdražování nafty se zastavilo. Za týden litr této pohonné hmoty zlevnil o dva haléře na 29,55 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Článek

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 31,03 koruny. Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji, litr tam prodávají průměrně za 29,11 koruny.

Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 31,94 koruny a naftu tam řidiči tankují za 30,20 koruny za litr.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 14. dubnu

Pohonné hmoty v Česku vytrvale zdražovaly zhruba od poloviny ledna. Předtím ve druhém pololetí loňského roku ceny dlouho stagnovaly. Nejlevnější byly pohonné hmoty loni v květnu. Od té doby se cena Naturalu 95 zvedla téměř o šest korun a cena nafty skoro o čtyři koruny.

Analytik společnosti Purple Tranding Štěpán Hájek míní, že ceny pohonných hmot by se v nejbližších dnech měly stabilizovat.

„Nicméně při pohledu na aktuální situaci na trhu s ropou se můžeme připravit na další zdražení v horizontu dvou až tří týdnů. Mezinárodní energetická agentura (IEA) totiž ve středu zlepšila svůj výhled pro poptávku po ropě, což pomohlo severomořské ropě Brent o (od středy) přidat přes čtyři procenta,” dodal.

Ropa po obnovení provozu v Suezském průplavu zlevňuje

Ekonomika

Ceny ropy podpořilo také napětí na Blízkém východě. Jemenští šíitští povstalci v pondělí oznámili, že na cíle v Saúdské Arábii vyslali sedmnáct dronů a dvě balistické střely. Cílem podle nich byly mimo jiné ropné rafinérie společnosti Saudi Aramco v Džiddě a Džubajlu. Saúdská Arábie útoky nepotvrdila.

Na začátku roku se ceny ropy Brent pohybovaly kolem 50 dolarů za barel. Letos v březnu však překonal i hranici 70 dolarů. Ve středu se cena pohybovala kolem 64 dolarů za barel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám