Hlavní obsah

Chyby, které děláme při péči o vlasy. Málo je myjeme, nefénujeme, žehlíme vlhké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak jako ve všem, i v péči o vlasy mezi lidmi panuje mnoho mýtů. V touze po krásných, zdravých vlasech se tak mnoho z nás drží pravidel, která ve skutečnosti nepomáhají, ba naopak spíše škodí. Podívejte se s námi na nejčastější z nich.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji ženy trápí roztřepené konečky.

Článek

1. Když vlasy nadměrně vypadávají, myjeme je méně často

Za nadměrné vypadávání vlasů může genetika, hormony, nemoc, stres nebo životospráva, nikoliv časté mytí.

„Naopak, mytí vlasů napomáhá jejich správné obměně, a především udržování zdravého prostředí pokožky hlavy. Pokud si je kvůli vypadávání začnete mýt méně často, s největší pravděpodobností se problém ještě zhorší,“ konstatuje tricholog Lukáš Rossbach.

Za vypadávání vlasů mohou špatně korigované oční vady, hormony, ale i podzim

Styl

Řešení: Při mytí pokožku zbytečně nedrhněte a vlasy sušte kvalitním fénem, který je nebude zbytečně nezdravě a agresivně přesoušet. Zároveň pokožku hlavy nezatěžujte velkým množstvím kosmetických přípravků, a pokud už vsadíte na nějaký přípravek, buďte trpěliví a neočekávejte výsledek hned. Vše potřebuje svůj čas.

Situace se může začít zlepšovat za 3 týdny až 2 měsíce. Pokud problémy přetrvávají, navštivte lékaře nebo ordinaci trichologa.

2. Roztřepené konečky řešíme přípravkem na roztřepené konečky

Podle průzkumu společnosti Philips roztřepené konečky trápí téměř polovinu Češek. Většina z nich je řeší nákupem přípravku proti roztřepeným konečkům. Proč je to špatně?

„Příčinou roztřepených konečků bývá špatná výživa vlasu z krevního řečiště, například kvůli zanesení vlasového váčku, přílišnému namáhání vlasu nebo špatné technice vysoušení,“ vysvětluje Lukáš Rossbach.

Řešení: „Zlepšete péči o pokožku hlavy, nikoliv konečky. Vlasy správně umyjte, a poté je uhlazujte správnou technikou fénování a česáním,“ popisuje odborník.

3. Špatně vlasy myjeme

Také při mytí děláme celou plejádu chyb. Pokud šampon například nepění, začneme intenzivně přidávat další a další. Po šamponu aplikujeme kondicionér, a nakonec si dopřejeme ještě masku, kterou vmasírujeme od kořínků až ke konečkům, aby byla pěkně vyživená i pokožka hlavy. A pak se divíme, že se nám vlasy tak rychle mastí a musíme je mýt skoro denně.

Řešení: „Pokud šampon nepění, přidejte více vody, nikoliv šamponu. Není třeba pokožku zbytečně zatěžovat,“ upřesňuje kadeřnice Tereza Vlasáková. Podle ní se má maska také nanášet před kondicionérem.

Barvení vlasů u mužů je stále velké tabu

Styl

„Vlasy mají bezprostředně po umytí otevřené póry, takže se maska lépe vstřebává, naopak kondicionér společně s fénováním vlas hezky uzavře. Nanášejte ho ale jen ke konečkům vlasů, nikoliv ke kořínkům, jinak bude přispívat k zanášení právě umyté pokožky a rychlejšímu maštění vlasů.“

Tereza Vlasáková má také speciální trik, vhodný především pro vlnité vlasy – místo ručníku doporučuje používat čisté bavlněné triko.

„Bavlna má jemnější vlákna než froté osuška a k vlasům je mnohem šetrnější. A pro vlnité vlasy doporučuji takzvaný plop neboli turban z trička, ve kterém vlasy necháte 5 až 15 minut,“ dodává kadeřnice.

4. Nefénujeme, abychom vlasům neškodily

Podle výše zmíněného průzkumu si 62 % žen myslí, že fénování po každém mytí vlasy poškozuje. Z toho důvodu více než 20 % Češek nepoužívá fén vůbec a nechává vlasy volně uschnout.

Odborníci ale upozorňují, že vlhko napomáhá bujení mikroorganismů, které se mohou přemnožit a způsobovat lupy nebo svědění pokožky hlavy. „Bez uhlazení fénem a kartáčem navíc zůstává povrch vlasů náchylný k roztřepení,“ upozorňuje Tereza Vlasáková.

Řešení: „Vlasy je vhodné začít vysoušet na nižší teplotu, směrem od hlavy a bez kartáče. Až budou téměř suché, nasaďte na fén zúženou koncovku a zvyšte teplotu vysoušení. S pomocí kartáče pak vlasy během fénování uhlazujte směrem od kořínků ke konečkům, dokud vlasy nebudou zcela suché,“ doporučuje kadeřnice.

Pokud chcete mít jistotu, že vlasy skutečně nepřesušíte, můžete vsadit na chytré technologie. Fény dnes již dokážou hlídat teplotu vlasů a podle toho přizpůsobovat i teplotu fénování.

Foto: archív firem

Péče o vlasy

Foto: Fén Philips Prestige SenseIQ, který během vysoušení neustále hlídá teplotu vlasů a teplotu fénování jí průběžně přizpůsobuje, 7999 Kč; Paul Mitchell Super Skinny® Serum + Clean Beauty Repair Leave-In Treatment – bezoplachová péče v kombinaci se sérem. Vlasy dostanou potřebné živiny, díky séru krásně povolí a lépe se s nimi pracuje, od 829 Kč za kus; Allnature Zinek 25 mg 60 tablet – vysoká dávka organicky vázaného zinku pro krásné zdravé vlasy, nehty a pokožku, 119 Kč; Kapsle Revitalon Forte s extra silným složením pro zdravé a silné vlasy, nehty i pokožku. vaše vlasy, 270 Kč; Žehlička na vlasy Dyson Corrale – s pružnými destičkami, které pramen vlasů udrží pohromadě, přičemž docílíte lesklého a rovného výsledku s menším množstvím tepla. Její další výhodou je také až 30 minut úpravy vlasů bez napájecího kabelu, 13 990 Kč; Žehlička Philips Prestige SenseIQ – upravuje teplotu destiček podle aktuální kondice vlasů a hlídá, aby je nepřesušila, 3599 Kč; Kulma na vlasy Easy Waves BaByliss Paris C260E se postará o rychlé a efektivní zvlnění vlasů. Princip úpravy je jednoduchý – mezi dva válce o průměru 15 mm a vlnové desky o velikosti 57x100 mm se vloží pramen vlasů. Krátkým protitlakem dosáhnete přirozeně působícího zvlnění, 990 Kč

5. Žehlíme vlhké nebo nalakované vlasy

Vlhký vlas má otevřené póry plné vody, která se při kontaktu s rozpálenou žehličkou na vlasy může začít vařit a vlas potrhat. Stejně tak se vám nevyplatí používat laky a přípravky na vlasy bez termální ochrany, protože se během žehlení zapékají do struktury vlasu a nenávratně ji poškozují.

Řešení: „Vlasy je třeba před žehlením důkladně vysušit, rozčesat a vmasírovat do nich přípravek s termální ochranou. Žehlete směrem od kořínků ke konečkům a průběžně prameny rozčesávejte hřebenem nebo kartáčem,“ doporučuje Tereza Vlasáková.

A jaká je ideální teplota žehlení? „Většinou je to 185 °C, ale u jemnějších vlasů postačí i nižší. Dnes již jsou na trhu žehličky na vlasy, které upravují teplotu destiček podle aktuální kondice vlasů a hlídají, aby je nepřesušily. Investice do takové žehličky se vždy vyplatí,“ uzavírá kadeřnice.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak bojovat v zimě se suchou pokožkou

V zimních měsících pokožka těla trpí více než kdy jindy. Ledový vítr, ale i přechody ze zimy do vytopených místností ji velmi vysušují. Pokožka poté může být...

Výběr článků

Načítám