Hlavní obsah

Babiš: Řekl jsem Kulhánkovi, aby vakcíny vůbec neřešil

Aktualizováno

Jakub Kulhánek, kterého ČSSD navrhuje na post ministra zahraničí, by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) neměl ve funkci zabývat vakcínami proti covidu-19. Babiš to řekl v rozhovoru pro Blesk. Do čela resortu by měl být Kulhánek jmenován příští týden ve středu.

Foto: ČTK

Andrej Babiš

Článek

Babiš ve čtvrtek na otázku týkající se příštího šéfa diplomacie uvedl, že spolupráce s předchozím ministrem Tomášem Petříčkem (ČSSD) nedrhla, ale tím, že Petříček kandidoval na předsedu ČSSD, tak se různě vymezoval a „dělal politiku”.

„Montoval se do vakcín, to vůbec nebyl jeho byznys,” uvedl premiér. „Já jsem taky panu Kulhánkovi ráno říkal, že je potřeba, aby ty vakcíny vůbec neřešil,” dodal s tím, že to je věc ministerstva zdravotnictví.

Hamáčkův další tweet: V pondělí letím do Moskvy jednat o Sputniku V

Domácí

Kulhánek, který dosud působil jako náměstek ministra vnitra, jednal s Babišem ve čtvrtek ráno zhruba 45 minut. Odpoledne ho na zámku v Lánech přijal prezident Miloš Zeman.

Po schůzce Hrad uvedl, že Kulhánek bude jmenován do funkce příští týden ve středu.

Je to slušný kluk, říká Babiš o Kulhánkovi

Domácí

Premiér ve čtvrtek zopakoval, že Kulhánek je pro něj dobrý kandidát. „Máme historicky dobrou spolupráci,” poznamenal.

Odvolání Petříčka inicioval šéf ČSSD Jan Hamáček poté, co nad ním minulý týden zvítězil ve volbě stranického předsedy. Zeman Petříčka odvolal v pondělí, od té doby vede ministerstvo zahraničí dočasně Hamáček, jenž zároveň šéfuje i resortu vnitra.

Práce pro ministry i CEFC. Kdo je Jakub Kulhánek

Domácí

Hamáček se v otázce vakcín angažuje. Tento týden oznámil, že je Česko ochotno odkoupit vakcínu AstraZeneca z Dánska, jež s ní už nechce očkovat, nebo že v pondělí odlétá do Moskvy, kde chce dojednat případné dodávky ruské vakcíny Sputnik V po jeho schválení Evropskou lékovou agenturou.

Babiš uvedl, že Hamáčkova cesta do Moskvy kvůli Sputniku V není ideální. Podotkl, že vakcíny nejsou Hamáčkovou agendou a ČR nabídku už má.

Arenberger: Rusko nám nabídlo 300 tisíc dávek Sputniku ke koupi hned

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám