Hlavní obsah

Nedostatek čipů hraje TSMC do karet, zisk vzrostl o pětinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Smluvní výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 19,4 procenta na 139,7 miliardy tchajwanských dolarů (106,6 miliardy Kč). V době pandemie je vyšší poptávka po čipech, kterých je nyní ve světě nedostatek. Tchajwanská společnost v tomto kontextu už dříve předpověděla „několik let růstových příležitostí”.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Ilustrační foto

Článek

TSMC je po americkém Intelu a jihokorejském Samsungu z hlediska loňských tržeb třetím největším výrobcem čipů na světě. Mezi jeho klienty patří mimo jiné americké společnosti Apple či Qualcomm.

Analytici očekávali, že čistý zisk za první čtvrtletí dosáhne 134 miliard tchajwanských dolarů. Tržby firma zvýšila o 25,4 procenta na rekordních 12,9 miliardy amerických dolarů (279,3 miliardy Kč).

Problémy s nedostatkem čipů podle studie v nejbližší době neskončí

Hardware

Tchajwanská společnost na začátku dubna oznámila, že v následujících třech letech investuje do zvýšení kapacity ve svých závodech 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč). Intel předtím informoval, že na rozšíření kapacity vynaloží 20 miliard dolarů. TSMC už dříve uvedla. že letos na vývoj a výrobu pokročilých čipů vymezí 25 až 28 miliard USD.

Analytici spatřují v rozšiřování kapacit podniku velký potenciál. Mají za to, že světová poptávka po pokročilých čipech se zvýší s nástupem telekomunikačních sítí páté generace (5G) a s rozmachem aplikací umělé inteligence.

Akcie TSMC od začátku roku zpevnily asi o 16 procent, loni se jejich hodnota zdvojnásobila. Tržní hodnota firmy tak činí kolem 558 miliard dolarů a je více než dvakrát vyšší než tržní hodnota Intelu a vyšší i než tržní cena Samsungu.

Kvůli nedostatku čipů musely zprvu omezit výrobu automobilky. Nyní se s problémem potýkají i výrobci elektroniky.

Reklama

Související témata:

Související články

Apple se chce stát čipovým gigantem

Společnost Apple vyrazila už v loňském roce s vlastním čipem do boje proti zavedeným společnostem AMD a Intel, které jsou největšími výrobci procesorů na...

Výběr článků

Načítám