Hlavní obsah

Řecko se otevře pro některé země už příští týden. Dorazit budou moci i Češi

Plošné otevření Řecka je stanoveno na polovinu května. Přesto země plánuje už od příštího týdne uvolnit karanténní opatření pro státy Evropské unie či Velkou Británii. Agentuře Reuters to sdělil nejmenovaný úředník ministerstva cestovního ruchu s tím, že turisté se budou muset prokázat buď potvrzením o očkování, nebo negativním PCR testem.

Foto: Profimedia.cz

V pondělí se má pro lety z EU otevřít mimo jiné letiště na ostrově Santorini.

Článek

„Od příštího týdne budeme postupně uvolňovat restrikce před otevřením 14. května,“ sdělil agentuře Reuters výše zmíněný ministerský úředník, jenž si přál zůstat v anonymitě. Doplnil, že do Řecka budou moci cestovat občané Evropské unie, ale i několika dalších států, konkrétně Velké Británie, Izraele, Spojených arabských emirátů a Srbska, a to přes devět letišť či dva pozemní hraniční přechody.

Létat bude možné do Atén, Soluně nebo na řecké ostrovy Kréta, Rhodos, Korfu, Mykonos, Santorini nebo Kos. Návštěvníci ze zmíněných zemí nebudou muset do karantény. Postačí jim prokázat se osvědčením o očkování dvěma dávkami vakcíny nebo negativním PCR testem ne starším než 72 hodin.

Turisté vyměnili domácí lockdown za izolaci v řeckém hotelu. Nesmějí ani k moři

Cestování

Řecko by se kromě této výjimky i nadále mělo držet svého původního plánu, který počítá s plošným otevřením v polovině května. Ačkoli se nejdříve počítalo s využitím jednotného očkovacího pasu, podle dřívějšího prohlášení řeckého ministra cestovního ruchu Harise Theoharise bude vstup do země umožněn nejen s očkovacím certifikátem, ale i negativním testem.

Cesty komplikují opatření

Pro Řecko jsou klíčové zejména Německo a Velká Británie. Podle serveru Daily Mail se však Britové mimo svou vlast stejně nevydají minimálně do poloviny května kvůli tamním vládním restrikcím.

Omezením se koneckonců nevyhnou ani Češi, protože na cestovatelském semaforu ministerstva zahraničních věcí je drtivá většina Evropy označena červenou barvou jako vysoce riziková. Znamená to mimo jiné test před cestou zpět do Česka nebo povinnou pětidenní izolaci po návratu.

Aktuální informace MZV k zahraničním cestám naleznete zde.

Jak vypadá vila Mon Repos na ostrově Korfu, ve které se narodil princ Philip

Jak bydlí VIP

Reklama

Výběr článků

Načítám