Hlavní obsah

Koalice Spolu vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

Novinky, jas, ber
Aktualizováno

Koalice Spolu ve čtvrtek vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby do týdne požádal Sněmovnu o vyslovení důvěry. Ten pro to ale nevidí důvod, podle něj není dobrý nápad destabilizovat politickou situaci pár měsíců před volbami. Koalice tak zřejmě začne sbírat podpisy pro svolání mimořádné schůze. Na ní bude chtít hlasovat o vyslovení nedůvěry.

Babiš: Nevidím žádný důvod, proč bychom měli znovu žádat o důvěruVideo: ČTK

 
Článek

„Naše vláda dostala důvěru v roce 2018 a nevidím důvod, proč žádat znovu. Pokud to opozice chce, může to zrealizovat. Pár měsíců před volbami ale podle mě není dobrý nápad destabilizovat politickou situaci, která je stabilní. Měli bychom dovládnout do voleb,” reagoval Babiš.

Pokud by koalice uspěla s vyslovením nedůvěry vládě, jsou podle předsedy ODS Petra Fialy ve hře dva možné scénáře. Rozpuštění Sněmovny a předčasné volby, případně vláda složená z expertů na základě nominace všech stran zastoupených ve Sněmovně.

Komunisté už nepodporují Babišovu vládu a jsou připraveni ji potopit

Domácí

Menšinovou vládu ANO a ČSSD doposud držela KSČM. Ta v úterý vypověděla dohodu o toleranci. Komunisté avizovali, že nemají problém vládu potopit.

„Současná vláda se potácí v agónii, funkce ministrů se rozdávají skoro za trest a nominanti si je přehazují jako horký brambor. Je jasné, že taková vláda nemůže efektivně řídit Českou republiku, a je zřejmé, že vládě už nikdo nevěří,” míní šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Předseda lidovců Marian Jurečka dodal, že nechce prodlužovat chaos. „Jsme připraveni jednat a hledat řešení. Pokud ho nenalezneme, pak jsou jediným férovým řešením pro naše občany předčasné volby,” dodal.

Předčasné volby by podle předsedy Ivana Bartoše preferovali i Piráti. Vyslovení nedůvěry vládě však podle něj není nejlepší řešení, neboť by dalo karty do rukou prezidenta Miloše Zemana.

ANO a ČSSD mají ve Sněmovně 92 hlasů. Pro vyslovení nedůvěry je třeba nadpoloviční většiny poslanců, tedy minimálně 101 hlasů. Opozice disponuje 102 hlasy, šest poslanců je nezařazených. Pro rozpuštění Sněmovny je třeba ústavní většina 120 hlasů.

Anketa

Podporujete záměr koalice Spolu vyvolat hlasování o nedůvěře vládě?
Ano
33,4 %
Ne
66,6 %
Celkem hlasovalo 13136 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám