Německá ekonomika v prvním čtvrtletí s nejvyšší pravděpodobností klesla o 1,8 procenta. Uvedly přední ekonomické instituty DIW, Ifo, IfW, IWH a RWI. Ty oproti původnímu předpokladu také snížily odhad jejího vývoje pro celý rok 2021.

Instituty tak nyní očekávají, že se hrubý domácí produkt (HDP) největší ekonomiky v Evropě letos zvýší o 3,7 procenta, což je výrazné zhoršení proti dosavadní prognóze, ve které čekaly růst o 4,7 procenta. Naopak odhad na příští rok instituty zlepšily a nyní očekávají růst HDP o 3,9 procenta. Dosud čekaly 2,7 procenta.

Instituty svůj výhled vývoje ekonomiky, který vládě pomáhá sestavovat její vlastní prognózy a plánování rozpočtu, připravují dvakrát ročně.

Vláda, která růst ekonomiky zatím odhaduje na nižší úrovni než instituty, se chystá výhled na letošní rok zlepšit. Podle jejích očekávání se na úroveň před pandemií hospodářství vrátí v polovině příštího roku.

Ministerstvo hospodářství poznamenalo, že vývoj ukazuje na zrychlení růstu ve druhé části roku a že k celkové důvěře přispívá postupující očkování proti covidu-19.

Německá ekonomika se vrací k růstu po loňském propadu, který činil 4,9 procenta. K zotavení přispějí podle analytiků výdaje domácností, zejména až odezní dopady pandemie.