Hlavní obsah

Kryt pod brněnským Petrovem se zpřístupní veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době socialismu byly kryty v Brně přísně střeženou a utajovanou záležitostí. Není divu, že o nich pak mezi lidmi kolovaly doslova legendy. Mnohé z nich však byly přitažené za vlasy jen málo. O tom se mohou přesvědčit první turisté už v letošní sezoně.

Foto: TIC Brno

Kryty jsou stále vybavené někdejší vzduchotechnikou a dalšími zařízeními, které umožňovaly pobyt desítkám tisíc lidí po několik dnů.

Článek

Kryt Denis pod Petrovem, se vstupy kousek od hlavního nádraží, představuje 900 metrů ve skále ražených a klenbou opatřených chodeb.

Právě ten se letos stane turistickou novinkou. Brněnští radní totiž udělali další krok ke zpřístupnění krytu a doporučili zastupitelům schválit předání tohoto majetku příspěvkové organizaci Turistické informační centrum (TIC) Brno. Jakmile to epidemická situace dovolí, je organizace TIC Brno připravena kryt zpřístupnit.

Procházky nejen Brnem aneb Jak nahradit průvodce

Tipy na výlety

„Momentálně se dolaďují některé náležitosti, jako jsou například protipožární a bezpečnostní předpisy, bez kterých není možné pustit zájemce do prostor. V případě příznivé situace bude TIC Brno moci spustit prohlídky tohoto objektu od května. Lidé se tam autenticky seznámí s historií krytu a jeho původním účelem,“ vysvětlil radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jeden ze vstupů do krytu u křižovatky na Nových sadech.

S převodem krytu je nutné schválit také dodatek ke zřizovací smlouvě organizace TIC Brno, která ve městě hospodaří v podzemí na Zelném trhu, Dominikánském náměstí a Jakubském náměstí. Vodojemy na ulici Tvrdého má ve výpůjčce od města Brna.

Úkryt pro až 30 tisíc lidí

Protiatomový kryt Denis leží pod Petrovem, jeho prostory se nacházejí pod Kapucínskými zahradami. Byl dokončen v roce 1955 a mohlo se v něm naráz ukrýt až 30 tisíc obyvatel, a to po dobu čtyř dnů.

Jedná se o soustavu chodeb na ploše cca 85x60 metrů s několika nouzovými východy. Kryt byl zcela soběstačný, nechyběla zde voda, elektřina či směs k dýchání. Vstup se nachází nedaleko zastávky Nové sady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám