Najznámejšia Ponziho schéma: Kľúčové dátumy Bernieho Madoffa

, the guardian Foto: TASR/AP

Niečo viac ako 12 rokov po tom, čo bol uväznený za najväčší podvod s Ponziho schémou, zomrel Bernie Madoff vo federálnom väzení. Uviedla to agentúra AP.

Madoff podľa osoby oboznámenej s vecou zomrel vo Federálnom lekárskom centre v Butneri v Severnej Karolíne podľa všetkého prirodzenou smrťou.

Minulý rok Madoffovi právnici podali súdne listiny, aby sa pokúsili o prepustenie svojho 82-ročného klienta z väzenia kvôli pandémii COVID-19 s tým, že trpel ochorením obličiek a mal aj iné chronické zdravotné ťažkosti, v niektorých prípadoch v pokročilom štádiu. Žiadosť bola zamietnutá.

Súdom ustanovený správca získal späť viac ako 13 miliárd dolárov z odhadovaných 17,5 miliárd dolárov, ktoré investori vložili do Madoffovho biznisu. V čase jeho zatknutia falošné výpisy z účtov hovorili o majetku v hodnote 60 miliárd dolárov.

Kľúčové dátumy v prípade Bernarda Madoffa

80-te roky
Bernard Madoff, renomovaný obchodník z Wall Street, iniciuje program podvádzania svojich investičných klientov. Nakoniec prijme miliardy dolárov od jednotlivých investorov, charitatívnych organizácií, dôchodkových fondov, hedžových fondov a ďalších. Tvrdí, že jeho prepracovaná obchodná a zaisťovacia stratégia prinesie investičné zisky za všetkých trhových podmienok, aj keď regulačné orgány cenných papierov neskôr tvrdia, že nikdy neobchodoval so žiadnymi akciami na klientskych účtoch.

Máj 2000
Massachusettský finančný analytik Harry Markopolos sa snaží upozorniť finančných regulátorov na Madoffove podvody, tvrdí, že jeho údajná obchodná stratégia by nikdy nemohla priniesť neustále pozitívne výnosy. Americká komisia pre cenné papiere a burzy v priebehu nasledujúcich rokov niekoľkokrát ignoruje jeho varovanie.

25. novembra 2008
Ruth Madoff vyberá 5,5 milióna dolárov od sprostredkovateľskej firmy prepojenej s Madoffom. 10. decembra vyberie ďalších 10 miliónov dolárov.

Začiatok decembra 2008
Bernard Madoff hovorí vedúcemu zamestnancovi svojej investičnej spoločnosti, že klienti požiadali o vyplatenie 7 miliárd dolárov a že by mal problém s vyplatením takejto hotovosti. Madoff hovorí svojim synom, že obchod je „iba jednou veľkou lžou“ a „v podstate obrovskou Ponziho schémou“. Podvod odhaduje na 50 miliárd dolárov. Prokurátori neskôr tvrdia, že celkový zostatok na výpisoch klientov bol približne 64,8 miliárd dolárov.

11. decembra 2008
Madoff sa vzdal orgánom ale na slobodu ide za 10 miliónov dolárov. Federálny prokurátor ho nakoniec obviní z podvodu, medzinárodného prania špinavých peňazí, klamstva federálnym regulačným orgánom pre cenné papiere a z ďalších skutkov.

12. decembra 2008
Federálny sudca zmrazil Madoffov majetok.

15. decembra 2008
Federálny sudca vymenoval správcu, ktorý hľadal prostriedky na odškodnenie obetí, ktorých je v USA a v zahraničí zhruba 4 800.

17. decembra 2008
Madoffova manželka sa vzdá svojho pasu. Madoff je uväznený s elektronockým náramkom vo svojom luxusnom apartmáne na Manhattane za 7 miliónov dolárov a po tom, čo sa mu nepodarilo nájsť nikoho mimo jeho rodiny, ochotného zaručiť sa zaňho kauciou 10 miliónov dolárov.

23. decembra 2008
Našli telo francúzskeho manažéra hedžových fondov Thierry de la Villehucheta po zjavnej samovražde. Jeho spoločnosť Access International Advisers prišla v Madoffovom podvode až o 1,4 miliardy dolárov z peňazí svojich klientov.

5. januára 2009
Prokurátori odhalili, že Madoff rozdal šperky a osobný majetok v hodnote 1 mil. dolárov priateľom a príbuzným. Prokuratúra tvrdí, že porušil príkaz na zmrazenie jeho majetku.

8. januára 2009
Prokuratúra odhalila, že Madoff mal pri zatknutí na stole podpísané šeky v hodnote 173 mil. dolárov, čo podľa nich dokazuje, že sa snažil uschovať aktíva pred investormi. Prokuratúra žiada sudcu Ronalda Ellisa, aby poslal Madoffa do väzenia, ale Ellis to odmietne.

12. januára 2009
Madoff sa vyhýba väzeniu, keď sudca rozhodne, že môže zostať vo svojom byte, ale jeho pošta sa podrobovať prehliadke.

15. januára 2009
Regulačné orgány finančných služieb tvrdia, že neexistujú dôkazy o tom, že by Madoff za viac ako 40 rokov skúmania jeho účtovných kníh niekedy obchodoval s jedinou akciou v mene svojich investičných klientov.

12. marca 2009
Madoff bol uväznený po tom, čo sa priznal ku všetkým 11 obvineniam, ktoré proti nemu vzniesli.

14. marca 2009
Madoff žiada prepustenie na kauciu a odhalí obrovské bohatstvo svojej manželky.

16. marca 2009
Americké úrady zaistia 69 miliónov dolárov aktív držaných v mene Ruth Madoffovej, vrátane strešného apartmánu na Manhattane a bankového účtu na ktorom bolo 17 miliónov dolárov

18. marca 2009
Madoffov účtovník David Friehling bol obvinený z podvodu, podľa prokurátora pomáhal klamať investorov pečiatkovaním účtov počas 17-tich rokov.

11. júna 2009
Obeť Madoffovho podvodu, William Foxton (65), si siahol na život, pretože nedokázal niesť pocit hanby, že prišiel o rodinné úspory investovaním do Ponziho schémy.

16. júna 2009
Viac ako 100 bývalých klientov, ktorí prišli o peniaze v Madoffovej Ponziho schéme, načrtávajú dopad na ich životy vo vyhláseniach pre sudcu, ktorý prípad vedie.

29. júna 2009
Madoff bol odsúdený na 150 rokov väzenia. Povedal, že zanecháva „dedičstvo hanby“, zatiaľ čo obete tlieskajú maximálnemu trestu.

29. júla 2009
Madoff hovorí právnikovi že bol „ohromený, že sa mu to prepieklo“ tak dlho a pri stretnutiach s úradníkmi SEC si viackrát myslel, že „ho už dostali“.

2. apríla 2010
Herec John Malkovich sa snaží získať späť 2,3 milióna dolárov, ktoré stratil v Madoffovej firme.

25. novembra 2010
Správca obetí Madoffa začína právne kroky proti UBS za „umožnenie“ podvodu. Ďalej podáva žalobu na JPMorgan a HSBC.

11. decembra 2010
Mark Madoff, syn Bernarda, je nájdený mŕtvy v jeho byte na druhé výročie otcovho zatknutia.

16. februára 2011
Madoff hovorí svojmu životopiscovi, že banky vedeli, že pácha podvod, ale rozhodli sa s tým nič neurobiť.

14. apríla 2021
Madoff zomiera.

Súvisiace články

Aktuálne správy