ODS, TOP 09 a KDU-ČSL chtějí, aby se hlasovalo o důvěře vládě. Babiš reaguje

Vláda nemá podle premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše důvod žádat Sněmovnu o důvěru. Opozici v žádosti o vyslovení nedůvěry nebrání. Destabilizovalo by to podle něj ale situaci. Reagoval tak na výzvu volební koalice Spolu, aby kabinet ČSSD a ANO do týdne požádal o potvrzení důvěry v dolní parlamentní komoře. Řekl to dnes na tiskové konferenci.

"Naše vláda dostala důvěru v červnu 2018," řekl Babiš. Pokud má podle něj opozice pocit, že vysloví vládě nedůvěru, nikdo jí v tom nebrání. Není to podle něj ale dobrý nápad, protože by takový postup mohl destabilizovat situaci v zemi. Podle premiéra by měla vláda dovládnout do říjnových voleb. "Čekají nás důležité věci," uvedl a vyjmenoval očkování proti covidu-19, skládání státního rozpočtu na příští rok, čerpání evropských peněz, evropský program obnovy i strategii očkování na roky 2022 a 2023.

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) avizovala, že pokud vláda do týdne o vyslovení důvěry nepožádá, začne sbírat podpisy pro vyvolání hlasování o nedůvěře. Případně bude připravena hlasovat o rozpuštění Sněmovny. Krok je podle koalice opozičních stran nezbytný poté, co KSČM v úterý vypověděla dohodu o toleranci menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD.

Pokud kabinet důvěru Sněmovny nezíská, jsou podle ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dvě možnosti, o kterých by opoziční subjekty chtěly jednat s prezidentem Milošem Zemanem. Buď rozpustit Sněmovnu a vypsat předčasné volby, nebo vytvořit vládu odborníků za podpory všech sněmovních stran, jež by dovedla zemi k podzimním řádným volbám.

K vyvolání hlasování o nedůvěře je potřeba nejméně 50 podpisů. Pro vyslovení nedůvěry je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců. Pro rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb je zapotřebí nejméně 120 poslanců.

Předčasné volby by byly podle předsedy ODS Petra Fialy nejrozumnější a nejčistší cestou, kroky ale mají jasně danou posloupnost. Poté, co KSČM vypověděla dohodu o toleranci, její předseda Vojtěch Filip řekl, že pokud by opoziční strany vyvolaly hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, poslanecký klub KSČM by hlasoval pro. Piráti v úterý uvedli, že rozpuštění Sněmovny by bylo zodpovědnějším a férovějším postupem. Podobně se vyjádřil předseda STAN Vít Rakušan, úřednickou vládu by považoval za riziko. Předseda SPD Tomio Okamura ČTK v úterý řekl, že by vláda měla požádat Sněmovnu o vyslovení důvěry, aby zjistila, zda zastupuje většinu občanů.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) opozice ODS top 09 KDU - ČSL Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy