Hlavní obsah

Koho bere Hamáček do Moskvy? Popletu a ruskou spojku v regionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Danko a Jan Hamáček ještě jako předsedové slovenské a české sněmovny na snímku z roku 2017.

Reklama

S českým vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) poletí do Moskvy jednat o vakcíně Sputnik V vysmívaný slovenský politik Andrej Danko. Výčet jeho faux pas a omylů je výrazně delší než seznam relevantních úspěchů.

Článek

Ve své bývalé funkci předsedy slovenského parlamentu si Andrej Danko užil víc posměchu než uznání. Předseda Slovenské národní strany (SNS) proslul hlavně celou řadou faux pas, přeřeků a zvláštních větných konstrukcí, kvůli kterým se stal předmětem mnoha internetových vtípků.

Kapitán Danko na cestě do Moskvy

Na svém kontě má také plagiátorství diplomové práce a lechtivé dopisování s volavkou mafiána Mariana Kočnera Alenou Zsuzsovou.

Danko je také všeobecně známý pod přezdívkou Kapitán. Vznikla, když v roce 2016 dostal od ministra za svou mateřskou SNS hodnost kapitána, údajně kvůli svému zájmu o armádu. Podobná povýšení dostalo v té době více politiků – vojáků v záloze. Byl mezi nimi i někdejší premiér Robert Fico, předseda strany Směr, která s SNS vládla, a další ministři.

Když Danko svoji hodnost obhajoval před médii, své nové kapitánské výložky pusinkoval. Před parlamentem v Bratislavě po něm zůstal i obří vlajkový stožár, který je schválně o něco vyšší než stožár v Budapešti.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Obří vlajkový stožár před budovou slovenského parlamentu nechal předloni vztyčit Andrej Danko.

„V současnosti je Danko úplně na okraji slovenského politického dění a údajně se věnuje advokacii. Po parlamentních volbách loni v únoru totiž jeho SNS ze sněmovny vypadla, když se nedostala přes pětiprocentní hranici. Snaží se vstoupit do diskuze o Sputniku, ale nikoho příliš nezajímá, když už nemá žádný mocenský vliv ani v opozici,“ objasňuje pro Seznam Zprávy dnešní Dankovu roli komentátor slovenského deníku SME Peter Tkačenko.

Navzdory tomu, že Danko neumí rusky, proslavil se jako velký rusofil a během svého působení v čele parlamentu hned několikrát Moskvu navštívil. „Během svého pobytu ve funkci předsedy parlamentu byl velmi horlivý ve vztahu k Rusku,“ podotýká Tkačenko s tím, že existuje hypotéza, že si tehdy Danka všimla ruská rozvědka a využila ho k tomu, aby s ním různí ruští politici budovali osobní vztahy.

Kamarád ruského ministra průmyslu

A osobní vazby Danko v Moskvě skutečně má a nezdráhá se jimi chlubit. Kamarádí se například s ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem. Právě s Manturovem má příští týden v Rusku jednat český vicepremiér Jan Hamáček, který řídí Ministerstvo vnitra a po odvolání Tomáše Petříčka dočasně i českou diplomacii.

V Moskvě má řešit případné dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V po jejím schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). S sebou do Ruska bere Hamáček jako člena české delegace Danka, se kterým se zná minimálně z doby, kdy byli oba předsedové parlamentu.

„Mám potvrzenou schůzku s Denisem Manturovem. V případě Ruské federace jsem požádal o pomoc i svého bývalého kolegu a bývalého předsedu NRSR Andreje Danka, bude mě doprovázet,“ potvrdil Respektu a Aktuálně.cz předseda ČSSD. Ruský zájem o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany prý Hamáček v Moskvě řešit nebude.

Danko svou účast v delegaci potvrdil Deníku N: „O dalších členech zatím nevím. Jan Hamáček chtěl jenom to, abych zprostředkoval kontakty na pana Manturova, s nímž jsme dlouholetí známí.“

Hamáček už v pondělí uvedl, že chce, aby bylo Česko připraveno na okamžitý nákup ruské vakcíny, až ji EMA schválí. Neschválenou vakcínou by podle něj Česko očkovat nemělo a nebude. Novinářům současně řekl, že vnímá snahy, například Německa, vakcínu si předjednat.

Danko jako nástroj ruských zpravodajců?

Dankovi se postupně podařilo vytvořit dojem, že v tématu ruské vakcíny Sputnik V dovede být užitečnou spojkou. „Snažil se dostat do podvědomí a ještě před slovenským nákupem Sputnik V natáčel videa o tom, že má v Rusku kamarády a že nabízí vládě pomocnou ruku, že jim tam otevře dveře,“ vysvětluje komentátor Tkačenko.

Zároveň si je jistý, že ruské zpravodajské služby mají speciálně vedenou složku se jménem Andrej Danko. „Tam jsou i rozpracované úvahy, jakým způsobem ho využít na diverzní činnost ve střední Evropě. On není zanedbatelný člověk, přinejmenším pro ruskou rozvědku. Pokud chcete ten Sputnik koupit, může vám být do jisté míry užitečný,“ dodává komentátor.

Slovenská vláda premiéra Igora Matoviče skutečně ruský Sputnik V potají nakoupila a na začátku března vítala prvních 200 tisíc dávek na letišti v Košicích. „Vláda se tváří, že to s Andrejem Dankem nijak nesouviselo, Danko se tváří, že v tom byl velmi nápomocný. A možná na těch jeho slovech něco je,“ říká Tkačenko. Danko totiž při vývoji kolem Sputniku V na Slovensku tlumočil ve svých videích postoje ruské strany a nakonec se ukázalo, že odpovídají skutečnosti.

Slovenské peripetie se Sputnikem V

Slovenský nákup ruské vakcíny byl nakonec poslední kapkou pro rozhádanou slovenskou čtyřkoalici. Krize skončila rezignací premiéra Matoviče, který se stal vicepremiérem a ministrem financí. Matovič Dankovu roli popírá a sám nákup Sputniku V obhajuje a prosazuje použití vakcín. Letěl kvůli tomu dokonce do Moskvy i Budapešti a dostal se do křížku se slovenskými vědci. Slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) totiž po testech vakcíny oznámil, že pro její doporučení nemá dostatek informací a dokumentace a že jednotlivé šarže Sputniku V patrně nejsou stejné.

Rusové pak krátce na to požádali o vrácení 200 tisíc vakcín, které na Slovensko před měsícem a půl dorazily. Slovenský SÚKL totiž měl porušit smlouvu, když zadal testování dodané zásilky Sputnik V laboratoři, která není součástí sítě oficiálních laboratoří Evropské unie.

Matovič pak oznámil, že testy provede akreditovaná laboratoř v Maďarsku. O jejích postupech ohledně maďarského povolení používání Sputniku přitom podle maďarského levicového deníku Népszava panují pochybnosti. Vědci měli letos v lednu čelit politickému tlaku a na posouzení ruské očkovací látky měli velmi málo času.

Podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové byl ale skutečný důvod Rusů pro návrat vakcíny jiný. „Veřejnost byla informována, že důvodem, proč ruská strana vznesla takový požadavek, mělo být to, že Státní ústav pro kontrolu léčiv dal testovat vakcínu Sputnik V laboratoři, která nemá OMCL certifikaci. Na základě prostudovaných dokumentů konstatuji, že toto tvrzení není pravdivé,“ oznámila politička ve čtvrtek dopoledne. Se smlouvou, jejíž obsah vláda tají, se seznámila v úterý. Čaputová také vyzvala k jejímu zveřejnění.

Reklama

Doporučované