Na termín očkování čeká čtvrt milionu lidí starších 70 let

Na termín očkování proti covidu-19 čeká více než 250.000 lidí starších 70 let, z nich 60.000 nad 80 let. Na webu o tom dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. Od středy se k očkování mohou přihlašovat také lidé ve věku 65 až 69 let. Podle dat o registracích se jich za první den přihlásilo 124.700 a přes 16.300 z nich už první den dostali také možnost rezervovat si termín k očkování.

Očkování pro starší 80 let, kteří neměli přednost coby klienti domovů pro seniory nebo zdravotníci, se otevřelo přesně před čtvrt rokem. Zájem projevilo 86 procent z lidí v této věkové skupině. Více než polovina lidí v tomto věku už dostalo obě dávky vakcíny a přes 69 procent alespoň jednu dávku.

Od začátku března jsou registrace spuštěné také pro starší 70 let. Těch žije v Česku zhruba milion a chce se nechat očkovat přes 83 procent z nich. Z těchto přibližně 843.000 lidí čeká na možnost rezervovat si termín k očkování více než 196.000, tedy asi pětina.

Jednotlivá očkovací centra přistupují k přidělování termínů různě. Některá je nabízejí kratší dobu dopředu, jiná delší. Sama si stanoví pořadí, ve kterém očkují jednotlivé preferované skupiny. Kromě věku hrají roli i profese, už od loňského prosince se mohou očkovat zdravotníci, od konce února učitelé a postupně se přidávají také pracovníci kritické infrastruktury nebo hasiči či policisté.

Ve Středočeském kraji získalo ve středu termín k očkování 2100 lidí nad 65 let, v Praze 1925 a v Moravskoslezském kraji 1667. Více než 1000 se mohlo přihlásit také v Libereckém, Jihomoravském, Jihočeské, Ústeckém a Plzeňském kraji a na Vysočině. V Olomouckém, Zlínském a Pardubickém kraji to bylo kolem 800 termínů a v nejmenším Karlovarském kraji 390.

Nejvíce míst pro očkování pětašedesátníků uvolnila velká očkovací centra ve fakultních nemocnicích. Přes 400 lidí dostalo termín na výstavištích v Brně a Ostravě, 395 v Českých Budějovicích a 325 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Lidé se k očkování proti covidu mohou registrovat na webu ministerstva zdravotnictví, další možností se nahlásit se svému praktickému lékaři. V jejich ordinacích se chce nechat očkovat přes 480.000 lidí.

Přihlašovat se mohou lidé nad 65 let nebo vybrané skupiny pacientů a zaměstnanců. Už ukončená je přednostní registrace učitelů, kódy mohli využít do konce března. Podáno jim už bylo přes 200.000 dávek vakcíny. Zdravotníkům bylo naočkováno přes 398.000 dávek. Kolem 53.000 vakcín dostali pracovníci v kritické infrastruktuře a integrovaném záchranném systému.

Očkování je otevřeno také pro vybrané skupiny pacientů s vážnými nemocemi. V seznamu diagnóz jsou například lidé léčení s rakovinou, chronickými nemocemi plic, srdce, ledvin či jater, cukrovkou nebo obézní. Vakcína je dostupná také pro lidi po transplantacích, s autoimunitními nemocemi nebo s psychotickými poruchami, poruchami autistického spektra a poruchami vývoje intelektu, kterým jejich stav neumožňuje dodržovat protiepidemická opatření. Tito lidé musí získat kód od lékaře specialisty, u kterého se léčí, a přímo v očkovacím centru doložit chorobu lékařskou zprávou.

Celkově bylo v ČR očkováno už 1,48 milionu osob, což je skoro 14 procent populace. Potřebné dvě dávky dostalo 7,4 procenta populace. Téměř 571.000 lidí, kteří se k očkování registrovali, zatím čeká na možnost rezervovat si termín. Celkem už se registrovalo přes 2,2 milionu lidí, tedy 21 procent obyvatel.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 9 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy