Hlavní obsah

Schillerová podporuje americký návrh zdanit globální firmy

Novinky, ČTK, bož

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) podporuje záměr amerického prezidenta Joea Bidena zdanit globální firmy. Řekla to při čtvrtečních sněmovních interpelacích v odpovědi na dotaz pirátského poslance Martina Jiránka.

Foto: ČTK

Tisková konference po jednání vlády

Článek

„Myšlenku zdanění globálních firem v podstatě podporuji, chci ale vidět její přesné  podmínky,” řekla. Připomněla, že návrh byl poprvé oficiálně představen minulý týden.

Piráti Bidenův návrh rovněž podporují. „Nám tato myšlenka amerického prezidenta v oblasti boje proti daňovým rájům dává celkem smysl a vidíme tam víc pozitiv než negativ,” řekl Jiránek. Pro Česko by to podle něj znamenalo přínos asi deset miliard korun ročně.

USA odstranily překážku globální dohody o digitální dani

Internet a PC

Americká ministryně financí Janet Yellenová podle informací deníku Financial Times z 5. dubna vyzvala ostatní země, aby společně s Washingtonem prosadily minimální daň pro korporace po celém světě. Prezident Biden chce na zavedení této daně spolupracovat s ostatními zeměmi.

„Společně můžeme globální minimální daň využít k tomu, aby světová ekonomika na základě rovnějších podmínek v oblasti zdanění nadnárodních korporací prosperovala, podněcovala inovace a růst,” řekla Yellenová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám