Kúdelovi hrozí vězení. Skotská policie se ho chystá obvinit z rasistického chování

Sport ČTK Sport, ČTK
Aktualizováno 15. 4. 2021 18:03
Skotská policie se podle právního zástupce fotbalisty Rangers Glena Kamary chystá obvinit slávistického obránce Ondřeje Kúdelu z rasistického chování. Trestem může být pokuta nebo až půlroční vězení.
Ondřej Kúdela
Ondřej Kúdela | Foto: Milan Kammermayer

"Skotská policie dnes potvrdila, že předala prokuratuře k posouzení případ Ondřeje Kúdely vztahující se k zápasu Rangers se Slavií Praha z 18. března," uvedl Kamarův právník Aamer Anwar v prohlášení, které citovala agentura Reuters.

"Policie je přesvědčena, že má dostatek důkazů pro trestní obvinění z rasistického chování Kúdely vůči Glenu Kamarovi," dodal.

Policie zatím Kúdelu v případu nevyslechla. Český hráč kvůli zdravotním komplikacím necestoval se Slavií do Londýna na úvodní čtvrtfinále proti Arsenalu, navíc už měl v té době předběžně zastavenou činnost na jeden zápas.

"Je zklamání, že pan Kúdela dosud s policií nespolupracoval, nedostavil se na žádný výslech a nedodal ani svou výpověď," prohlásil Anwar.

Proti jeho slovům se ohradil šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. "Ondřej Kúdela byl po zranění ze zápasu reprezentace od 30. března do 13. dubna v pracovní neschopnosti a v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice Praha. Se skotskou policií byl a je připraven plně spolupracovat. Útoky na něj tvrdící opak jsou nechutné," reagoval Tvrdík na Twitteru.

Kúdelu zranil v utkání kvalifikace mistrovství světa ve Walesu kapitán domácích Gareth Bale, který českého fotbalistů udeřil ve výskoku loktem do obličeje a pohmoždil mu nos.

K možnému obvinění Kúdely se vedení českého mistra nechtělo vyjadřovat. "Slavii ani nikomu jinému nepřísluší komentovat, zda existuje dostatek důkazů, protože jde o záležitosti, které by měly být ponechány na policii a prokurátorovi, aby je posoudili objektivně a nezávisle," uvedl klub v prohlášení pro agenturu Reuters.

Kamara obvinil Kúdelu, že ho v odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow rasisticky urazil. To český hráč odmítá. Ve středu ale dostal od disciplinární komise UEFA trest na 10 utkání.

Podle komuniké komise Kúdelovi rasismus prokázala, byť Slavia v minulém týdnu uvedla, že vyšetřovatel, který se událostmi v Glasgow zabýval, důkaz nenašel.

Třízápasový trest dostal od UEFA Kamara, jenž po zápase Kúdelu fyzicky napadl v útrobách stadionu při schůzce, na níž byli i oba trenéři. Také tímto incidentem se na podnět Slavie skotská policie zabývala.

Čtyři duely v klubových soutěžích UEFA si pak nezahraje útočník Rangers Kemar Roofe za brutální zákrok na gólmana Ondřeje Koláře, jemuž způsobil zlomeninu v obličeji.

 

Právě se děje

Další zprávy