Kvůli epidemii může v Česku přibýt až 200 tisíc chudých

V Česku by kvůli covidové epidemii mohlo přibýt až 200.000 chudých a sociálně vyloučených lidí. Spočítala to Agentura pro sociální začleňování. Výsledky zaslala ČTK. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) před začátkem pandemie hrozila příjmová chudoba 9,5 procenta obyvatel ČR, v přepočtu tedy asi milionu lidí.

Agentura ve svém výpočtu vycházela z údajů z minulých let o růstu hrubého domácího produktu (HDP) a o míře chudoby. HDP se loni podle statistiků propadl o 5,6 procenta. Byl to největší pokles od vzniku samostatné ČR. V předchozích letech rostl. "Pokud by současný vztah mezi změnou HDP a mírou chudoby odpovídal trendu zjištěnému v období růstového HDP, pak při poklesu ekonomiky o pět až šest procent lze očekávat zvýšení podílu těchto osob (chudých) o jedno až dvě procenta. V absolutních číslech jde tedy zhruba o 100.000 až 200.000 osob," uvedl datový analytik agentury Roman Matoušek.

Člověku hrozí příjmová chudoba, pokud nemá ani 60 procent mediánu čistého příjmu. Tato hranice loni pro jednotlivce činila 13.640 korun za měsíc. V předchozím roce byla o 822 korun nižší. Pro dva dospělé byl loňský příjem na hranici chudoby na částce 20.460 korun za měsíc. U samoživitele s malým dítětem to bylo 17.732 korun, u rodičů se dvěma menšími dětmi 28.644 Kč a se třemi dětmi pak 38.192 korun. ČSÚ údaje zjišťoval loni na jaře, odrážejí tedy ještě stav před začátkem epidemie. Podíl lidí pod hranicí příjmové chudoby v té době meziročně klesl z 10,1 na 9,5 procenta.

Agentura poukazuje na to, že s vyšším počtem chudých mohou růst výdaje na dávky v hmotné nouzi, a to i o desítky procent ve srovnání s dobou těsně před pandemií. Přibývá lidí bez práce a řada živnostníků ukončila podnikání. Domácnostem klesl příjem. "Podle našich šetření si v roce 2020 nemohlo 84 procent obyvatel sociálně vyloučených lokalit dovolit nečekaný výdaj 12.000 korun. Lze očekávat ještě další zhoršení už tak alarmující situace," uvedl ředitel agentury David Beňák.

Podle výzkumníka agentury Adama Duffka pandemie pozitivní trend z minulých let zastavila. "Ti, kterým se pomalu dařilo nacházet lepší formy ubytování, nyní končí opět na ulici. Na vzestupu je i prostituce, zejména u klientek, které před pandemií pracovaly v hernách nebo barech. Roste i poptávka po službách určených pro uživatele drog. Stále více lidí, kteří svou situaci dříve zvládali, žádá o potravinovou pomoc,“ popsal Duffek.

Agentura sestavuje index sociálního vyloučení se srovnáním obcí. Vychází z počtu lidí, kteří pobírají příspěvek na živobytí a na bydlení, mají exekuce, jsou dlouhodobě bez práce či nedokončují základní vzdělávání. Žebříček za loňský rok bude v létě.

Agentura byla do konce roku 2019 jedním z odborů úřadu vlády. V minulosti se mluvilo o jejím osamostatnění a nezávislosti. Babišův kabinet ji však přesunul pod ministerstvo pro místní rozvoj. Experti to kritizovali. Poukazovali na to, že se agenda netýká jen bydlení, ale i zaměstnávání, vzdělávání či zdraví.

Související

Petr Fiala Komentář

Česko ochromila stávka. Má Fiala pravdu, když zmiňuje politické ambice odborářů?

Tak si mámo (nebo táto) pojedeme do Práglu zastávkovat. A při té příležitosti si koupíme trdelník a svařák nebo klobásu někde na Staromáku a dárky pro všechny v nějakým krámě, ne? Možná, že vám to zní posměšně a že není radno si dělat tímto způsobem legraci z práva lidí na stávku. Ať už jsou ze škol, od dopravních podniků nebo z kuchyně či z důlních šachet. A zvlášť ne proto, že odboroví bossové v oblecích od značky Boss a s hodinkami od značky Breitling, na které nemá většina členské základny odborových svazů, se zapáleným vztekem levičáckých bafuňářů vyhrožují vládě snad největším protestem v novodobé historii Česka. A proč to všechno? Prý kvůli tomu, že kvůli vládě Petra Fialy stále více chudneme.
Ilustrační foto Komentář

Vládne v Česku opravdu chudoba, nebo jen skáčeme na lep některým politikům?

V posledních týdnech se na nás valí snad ze všech možných i nemožných stran vlna prohlášení, že prý jsme kvůli inflaci zchudli a ještě zchudneme… Strašné, jistě si řeknete. Jenže, málokdo z nás si dá tu práci podobná tvrzení nějak zasadit do kontextu. Co na tom, že statistiky v mnoha ohledech surové vyznění o „zchudnutí“ české populace nepotvrzují. A i samotná vyjádření některých postav veřejného života o chudobě spíše matou. Tak, jak je to tedy? 

Více souvisejících

chudoba Lidé

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 12 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

Ukrajinské tajné služby přiznaly atentáty na spolupracovníky Kremlu zodpovědné za válečné zločiny

Ukrajinské tajné služby vykonávají atentáty na lidi zodpovědné za válečné zločiny a útoky proti ukrajinským občanům. V rozhovoru pro soukromou ukrajinskou televizní stanici ICTV to řekl šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyl Maluk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy