Pepova Diskont League: 31. kolo Premier League v kostce

15.04.2021, 18:25
Názory a komentáře
Pep Guardiola (© AFP)
Jsme zvyklí, že Premier League způsobuje výrazné rotace v základních sestavách. Že na ligu zkrátka manažeři zpravidla nasazují ty ideální, prémiové, jedenáctky a v pohárech to hold odehrají mladí. No tak Pep Guardiola v tomhle směru udělal úplnou revoluci, protože Premier League pro něj už vůbec prémiová není. Jakožto aktuálně až 4. nejdůležitější soutěž je to pro něj spíš liga diskontní...

A jako takovou ji teď zkrátka bere na nutné zlo. Už jsme si zvykli, že největší hvězdy typu De Bruyne, Foden či Gündogan či různé defenzivní opory teď Premier League pravidelně vynechávají. Na Leeds však dostal volno třeba i doposud neochvějný Rúben Dias - a hned to bylo hodně znát. Přidám snad jen jednu statistiku. S Diasem v základní sestavě Manchester City letos v lize prohrál 7 procent ze všech utkání. Bez Diase rovnou polovinu.

Ale Guardiola si to teď už vlastně může dovolit. Sedm kol před koncem má na čele tabulky luxusní jedenáctibodový náskok na druhé United a nějaká prohra s Leedsem ho nerozhází. Priority jsou teď zkrátka jinde.

Citizens se i díky obětování víkendového klání probojovali do vysněného semifinále Ligy mistrů, na níž se teď zraky všech v klubu upínají nejsilněji. No a pak je tu taky účast v semifinále FA Cupu a v neposlední řadě též finále Carabao Cupu. No kdyby tohle skončilo doposud nevídaným quadruplem, stal by se španělský kouč definitivně nesmrtelným.

Podobné ódy se teď v Londýně pějí na Jesseho Lingarda. Jeho forma ve West Hamu je úchvatná, stejně jako střelecká kadence. Já se však chci věnovat něčemu jinému. I přes obrovský respekt vůči jeho aktuálním výkonům mě zaráží jedna věc - a to zcela zřejmý a pravidelný výpadek z herního rytmu ve druhých poločasech.

Ten se týká celého West Hamu - a je až do očí bijící, jak velký vliv na to má řeč Lingardova těla. Zatímco v první půli se vydává ze všech sil, lítá ze strany na stranu a účastní se smrtících výpadů, po obrátce jej nejčastěji vidíme chodit kolem půlící čáry. A hle... Zatímco v posledních šesti zápasech, do nichž Jesse nastoupil, Hammers pětkrát první poločas vyhráli (5-1-0), v tom druhém naopak pětkrát prohráli (0-1-5).

Jen těžko na tak malém vzorku a bez dokonalé znalosti klubového/týmového backgroundu zjistíme, zda první do značné míry způsobuje druhé, či naopak, tato relevantní čísla však působí pozoruhodně. Zajímavě navíc vypadají i individuální statistiky Jesseho Lingarda.

Co se týče doteků s míčem, zas tak markantní rozdíl nenajdeme. Ve zmíněných šesti zápasech se Lingard potkal před poločasem s balónem ve 150 případech, zatímco po obrátce zaznamenal doteků 137. Jenže zatímco v prvních dějství z těch kontaktů dokázal vyprodukovat 13 střel, po změně stran pouhopouhé dvě. Ne snad že bych objevil Ameriku, holt s postupujícím časem Lingard vyčichává. Zkuste se však na jeho herní propad zaměřit třeba v příštím utkání, za pozornost to bezpochyby stojí.

Teď už ale pojďme na tradiční rubriky...

TOP 3 góly kola




Hvězdy kola dle WhoScored.com


1. Christian Pulisic (Chelsea) - 9.13 | 2 góly, 3 střely, všechny na bránu, 4 klíčové přihrávky, 4 obranné zákroky (80%)

2. Nélson Semedo (Wolverhampton) - 8.91 | 2 klíčové přihrávky, 10 obranných zákroků (77%), 3 přerušené akce soupeře, 8 odklizených balónů

3. Alexandre Lacazette (Arsenal) - 8.86 | 2 góly, 4 střely, 2 na bránu, 2 obranné zákroky (100%)

Nejlepší Čech (19.): Tomáš Souček (West Ham) - 7.90 | asistence, 5 vyhraných vzdušných soubojů (38%), 3 přerušené akce soupeře, 3 odklizené balóny

Sestava 31. kola Premier League


Autor: Marek Ustohal

Gólman - Sam Johnstone (West Brom): Tohohle borce bude škoda, jestli West Bromwich opravdu spadne. Proti Southamptonu chytil (či očima vytlačil) už třetí penaltu v letošní sezóně a měl velké zásluhy na čistém kontu a vítězství Baggies. Už v prvním dějství totiž zakročil velmi dobře třeba proti ráně Armstronga z dálky.

Pravý obránce - Trent Alexander-Arnold (Liverpool): V Lize mistrů měl záchvěvy blikanců, ale v Premier League poslední dva zápasy dost kraluje. Proti Aston Ville byl vidět hlavně v první půli, je vidět, že útočení a skvělé centry prostě v krvi má. Po změně stran trochu zmizel, ale zjevil se v pravou chvíli. Parádním gólem rozhodl o vítězství.

Pravý stoper - Diego Llorente (Leeds): Tenhle vysoce hodnocený stoper, který v létě do Leedsu přišel za 18 milionů liber z Realu Sociedad, zatím dvakrát nenadchnul. Na vině jsou samozřejmě i zdravotní potíže, které teď Llorente oklepal a konečně září. Na půdě Man City skvěle bránil, řídil defenzivu a dost se přičinil na tom, že Sterling ani Agüero si příliš neškrtli.

Levý stoper - Kurt Zouma (Chelsea): Tuchel Kurta Zoumu proti Palace nasadil hlavně proto, aby se srdnatě rval s Christianem Bentekem. Souboj dvou z nejlepších hlavičkářů ligy skončil remízou. Útočník Eagles sice vyhrál o dva souboje víc (12:10), ale v těch skutečně klíčových si borci nemají co vyčítat. Oba totiž skórovali.

Levý obránce - Ezgjan Alioski (Leeds): Konkurence slabá, post levého beka byl v uplynulém kole jednoznačně nejméně nabitý. Až jsme přemýšleli, že bychom proti směru dění zasunuli na beka Dallase a do zálohy nominovali Pogbu. No, Alioski si každopádně vysloužil účast v ideální jedenáctce alespoň tím parádním pasem na druhý gól Leedsu. A v defenzivně si svoje taky odehrál.

Pravý záložník - Allan Saint-Maximin (Newcastle): Dej bůh, ať mu vydrží zdraví delší čas, protože tenhle francouzský křídelník je prostě geniální. Skvělý driblér, nezastavitelný rychlík, výborný v soubojích 1 na 1. Do zápasu na Burnley naskočil z lavičky, ale už po pár minutách rozhodl. Nejdřív asistoval u gólu Murphyho, pak po parádním sólu vstřelil vítězný gól (vizte Top 3 góly kola).

Střední záložník - Stuart Dallas (Leeds): Lord Lundstram má zdatného nástupce, i letošní ročník Premier League má univerzálního borce, který umí zahrát nejen v defenzivní čtyřce, ale i v záloze. Stuart Dallas je možná na beku ještě schopnější - nyní však hraje v záloze a podobně jako třeba Gündogan vyniká v situacích, kdy z druhé vlny zabíhá za obranu. Dvěma góly porazil Manchester City na jeho půdě.

Ofenzivní záložník - Jesse Lingard (West Ham): Teď už je téměř jasné, že nejlepším hráčem jarní části Premier League je Jesse Lingard. Jeho přesun do West Hamu je nejdůležitějším transferem zimy, anglický záložník zatím Kladiváře drží na pozicích zaručujících Ligu mistrů. Leicesteru dal dva góly a největší měrou se postaral o vítězství 3:2. Celkem už v devíti zápasech nasázel osm branek.

Levý záložník - Christian Pulisic (Chelsea): Taky americký záložník zažívá příjemnou obrodu své letos ztrouchnivělé formy. Až letos v dubnu připomíná nebezpečného křídelníka z let minulých - a vedle obvykle nadprůměrného pohybu si konečně umí poradit i s balónem. Na hřišti Crystal Palace dal dvě branky a definitivně zapadl do ideální jedenáctky Thomase Tuchela.

Pravý útočník - Alexandre Lacazette (Arsenal): Tak přece si umí poradit při samostatném nájezdu na gólmana. Proti Slavii si Lacazette uřízl pořádnou ostudu, na půdě Sheffieldu United - snad pod menším tlakem - už únik zakončil gólem. Trefil se navíc ještě jednou, po nádherné akci (vizte Top 3 góly kola). Byl jednoznačně nejdůležitější postavou Arsenalu při výhře 3:0.

Levý útočník - Edinson Cavani (Man Utd): Pořád v dresu Manchesteru United úplně nenaplnil vysoké naděje, které do něj kdekdo vkládal, zápas na Tottenhamu ale Cavanimu vyšel. Góly dal dva, ten první ale sudí neuznal kvůli ruce McTominaye v obličeji Sona. Pak už ale uruguayský forvard rybičkou zaskóroval. Po jiné jeho střele se navíc prosadil Fred.

Hráči, kteří si zaslouží zmínku: Martin Dúbravka, Jacob Murphy (oba Newcastle), Paul Pogba, Mason Greenwood (oba Man Utd), Mason Mount, Kai Havertz (oba Chelsea), Jarrod Bowen (West Ham), Kelechi Iheanacho (Leicester)

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City32235467:2374
2.Manchester United31189461:3463
3.Leicester City31175955:3756
4.West Ham United31167851:3955
5.Chelsea FC31159750:3154
6.Liverpool FC31157953:3752
7.Tottenham Hotspur311471052:3549
8.Everton FC301461041:3848
9.Arsenal FC311361243:3545
10.Leeds United311431449:4945
11.Aston Villa301351243:3344
12.Wolverhampton Wanderers311081331:4138
13.Crystal Palace311081333:5238
14.Southampton FC311061539:5636
15.Brighton & Hove Albion317121233:3833
16.Burnley FC31891425:4233
17.Newcastle United31881532:5132
18.Fulham FC325111624:4226
19.West Bromwich Albion31591728:5924
20.Sheffield United31422517:5514

Poznámka: Příští, tedy 32. kolo Premier League je kvůli FA Cupu rozloženo od pátku 16. do čtvrtka 22. dubna. Proto vyjde příští kostka netradičně až v pátek (a nikoli kvůli tomu, že nestíhám, jako teď). Středeční zápas Tottenham - Southampton (dohrávka 29. kola) se do ní nebude počítat.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (15)

Přidat komentář
diastan

S Diasem v základní sestavě Manchester City letos v lize prohrál 7 procent ze všech utkání. Bez Diase rovnou polovinu.

Dost dobré

Reagovat
Kapřík

Díky za článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
king23

Stává se z toho liga jednoho týmu a Ligový pohár, ten by mohli City udělovat už před sezonou - z posledních 7 ročníků 5 vítězství a letos znovu ve finále.

Reagovat
Walter_Sobchak

Ligový pohar aj tak nikoho nezaujíma, zbytočná súťaž kde väčšina tímov aj tak len dáva šancu mladíkom a rozohráva lavičkárov.

Reagovat
smazaný uživatel

Tím pádem to není zbytečná soutěž

Reagovat
Busby babes
Reagovat
Hlahart

Tomuhle nerozmím:

Jen těžko na tak malém vzorku a bez dokonalé znalosti klubového/týmového backgroundu zjistíme, zda první do značné míry způsobuje druhé, či naopak, tato relevantní čísla však působí pozoruhodně. Zajímavě navíc vypadají i individuální statistiky Jesseho Lingarda.

Co se myslí tím, že by "to druhé mohlo způsobovat to první"?

Reagovat
Busby babes

imho, a je teda docela tezky rozklicovat, co tim chtel autor rict...

Zda WHU hraje blbe v druhe pulce, protoze Lingard zacne hrat blbe nebo zda Lingard hraje blbe v druhe pulce, protoze WHU hraje blbe.

Reagovat
Hlahart

To bych chápal, ale to navazuje na to, že je unavenej a plahočí se na půlce, ne?

Reagovat
GrimeBaller98

Ten Guardiola nas, co hrajou fantasy, tyden co tyden hrozne trolli

Reagovat
dest1l

"v pohárech to holD odehrají mladí."

come on

Reagovat
icefish

To je snad trolling tohle...

Reagovat
h8_sfatto

když se podívám na tu sestavu, tak krom Lingarda a golmana si PL nevychovala 9 z 11

Reagovat
Seydou Doumbia

V každé lize dělají ohromný rozdíl právě cizinci...tak to má být

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele