Hlavní obsah

Ruská armáda si na tanky u Ukrajiny namalovala invazní pruhy jako v roce 1968

– Moskva
Novinky,

Na ruských obrněných transportérech v Astrachani se objevily bílé invazní pruhy, stejné, jaké použila sovětská armáda při invazi v roce 1968 do Československa. Takto označená vozidla BTR 80 natočil jeden z obyvatel. Podobné označení se používá při manévrech, kdy je třeba odlišit soupeřící strany, ale také při invazích, aby se odlišila vlastní technika od nepřátelské.

Foto: Twitter @pmakela1

Ruská armáda si na tanky u Ukrajiny namalovala invazní pruhy jako v roce 1968

Článek

Typické byly invazní pruhy na letadlech už při vylodění v Normandii, ale lidé v České a Slovenské republice si je na obrněné technice pamatují hlavně z operace Dunaj, tedy vpádu armád Varšavské smlouvy do ČSSR v srpnu 1968. Spřátelené armády tehdy totiž využívaly stejnou techniku.

Totéž platí nyní na Ukrajině, obě strany využívají stejné zbraně, a tak se podobná označení používají, aby se předešlo palbě po vlastní technice. Současně však jde i o hru nervů, podotkl list The Daily Mail.

Sovětský tank s bílým invazním pruhem na Václavském náměstí v Praze v srpnu 1968

Ten s odkazem na vyhodnocené satelitní snímky a zpravodajské informace uvedl, že několik set kilometrů od hranice s Ukrajinou je nyní na 80 000 ruských vojáků a dalších třicet tisíc je jich na cestě. Vyzbrojeni jsou stovkami vozidel, včetně obrněných transportérů a tanků.

Zřízena byla i nová polní ležení, zejména u Voroněže, která leží nedaleko hranic s Ukrajinou.

Astrachaň je od ukrajinské hranice vzdálena asi 650 kilometrů, což je vzhledem rozsáhlosti území Ruska relativně malá vzdálenost.

Americký prezident Joe Biden přitom vyzval ruskou stranu k deeskalaci napětí a nabídl setkání s Vladimirem Putinem. „Je to velmi významný krok vpřed,“ uvedl předseda výboru pro zahraniční vztahy v horní komoře ruského parlamentu Konstantin Kosačev.

Bidenovu nabídku k summitu vnímá Moskva jako slabost

Neoficiálně však v Rusku nabídku vnímají jako americkou slabost, jak plyne z vyjádření moderátora a předsedy ruského svazu novinářů Vladimira Solovjova: „Byl to Biden, kdo žádal o telefonát, Biden, který volal a Biden chtěl mluvit o summitu.”

A k americké nabídce summitu řekl, že americký prezident nezmínil žádná další témata, která běžně v souvislosti s Ruskem rezonují. „200 slov. A kde jsou ta o lidských právech? Žádná slova o gayích v Čečensku, ani slovo o LGBT a zejména ani jedno slovo o Navalném.“

Biden volal Putinovi. Navrhl mu setkání

Amerika

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že ruský prezident Vladimir Putin „studuje plány summitu, ale že je příliš brzo na diskusi o podrobnostech.“

Rusko popírá, že by plánovalo invazi na Ukrajinu, jak se obává Kyjev. Ruský ministr obrany Sergej Šojdu takovéto plány popřel s tím, že jde o manévry, jež jsou reakcí na posilování vojsk NATO u hranic s Ruskem a jejich cvičení. NATO však taková nařčení odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám