Hlavní obsah

Staroměstský jez v Praze získá původní historickou podobu

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, kk

Staroměstský jez ze 13. století, který je jednou z nejstarších českých památek, si vyžádal celkovou rekonstrukci. Její součástí je především odstranění betonového základu ze 60. let a navrácení původní historické podoby.

Staroměstský jez získá díky rekonstrukci původní historickou podobu. Projekt stojí 112 milionůVideo: Novinky

 
Článek

Staroměstský jez se nachází mezi Kampou a Novotného lávkou. Postaven byl ve 13. století a od té doby prošel několika úpravami. Teď potřebuje rekonstrukci, díky které by měl získat svou původní podobu. Dílo dlouhé 321 metrů se významně podílí na podobě historického jádra Prahy a od roku 1958 je zapsáno na seznamu nemovitých kulturních památek.

Pražské planetárium provádí rekonstrukci Gagarinova letu

Věda a školy

Problémem je především v betonové části, zavedené v 60. letech, která musí být nahrazena. „Celá ta část jezu byla v 60. letech zabetonována. My beton odstraníme a navrátíme jezu jeho historickou podobu, to znamená, konstrukce bude dřevěná, z dřevěného roštu, která bude vyplněná žulovým kamenem,“ popisuje okolnosti rekonstrukce Jan Šimůnek, vedoucí oddělení realizace investic pro Povodí Vltavy.

Jeden ze základních prvků, který se do jezu vrátí, je dřevěný rošt. Původní už shnilý se odstraní a nahradí ho nový z českého dubového dřeva.

Máchovo jezero se vrátí k romantice

Cestování

I přesto, že by se dřevo mohlo zdát pro styk s vodou nevhodné, je tomu naopak. „Dřevo a voda je výborná kombinace a je to historicky ověřené, ale je důležité, aby ta voda neustále to dřevo zaplavovala. Vždycky je problém, když se dřevo dostane na vzduch,“ zmiňuje Šimůnek.

Češi přistavují a opravují o sto šest, úvěry na rekonstrukce frčí

Finance

Rekonstrukce nebude tolik patrná pro laika, ale konečný rozdíl bude znát. „Jez bude stále přelévaný vodou, takže na první pohled nebude nic vidět. Z pohledu ptačí perspektivy ale bude patrná srovnaná část povodní hrany,“ uvádí Jan Šimůnek.

Rekonstrukci provede firma Metrostav. Opravy by měly trvat zhruba tři roky a stát budou 112 miliónů. Životnost rekonstruované části by pak měla být okolo 100 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám