Hlavní obsah

V Motole roste dům pro nemocné děti

Právo, trj

Dům pro rodiny dlouhodobě hospitalizovaných dětí ve FN Motol se už staví na pozemku u parkoviště mezi dětskou nemocnicí a onkologickým pavilonem. V úterý byl slavnostně položen základní kámen. Hotovo má být ve druhé polovině příštího roku.

Foto: Právo

Vizualizace Nadační fond Dům Ronalda McDonalda

Článek

Velká část peněz na stavbu pochází z veřejné sbírky, kterou uspořádal Nadační fond Dům Ronalda McDonalda. Jeho výkonná ředitelka Ivana Pešatová Právu řekla, že sbírka zatím vynesla asi 50 milionů korun. Poběží dál.

„Stavba bude stát asi 70 milionů, ale ještě potřebujeme 10 až 15 milionů na interiéry, na vybavení a na provoz,“ uvedla Peštová.

„Díky tomu, že partnerem je společnost McDonald’s, můžeme dělat sbírku ve svých restauracích, máme v nich kasičky. Je také možné přispívat v elektronických kioscích pro objednávání, na online portálu darujme.cz,“ poznamenala ředitelka.

Motolská nemocnice jako první v Česku využívá speciální navigaci pro vrtulníky

Domácí

Motolskou nemocnici fond nevybral náhodně. Jde totiž o největší onkologické a hematologické zařízení pro děti. Dům má být v Česku první, jinde ve světě – mimo USA – rostou od roku 1981, tedy už čtyřicet let a je jich kolem 150.

Pražský Dům Ronalda McDonalda bude mít 21 pokojů, každý až pro čtyři členy rodiny. Doplní je společná kuchyně s jídelnou, prádelna.

„O chod celého domu se budou starat dobrovolníci a zaměstnanci nadačního fondu. Oficiální otevření domu předpokládáme ve druhé polovině roku 2022,“ uvedl fond, podle něhož je nejdůležitější, aby se rodiny v domě cítily co nejlépe a mohly načerpat tolik potřebnou sílu.

Reklama

Výběr článků

Načítám