Svetový deň umenia si NBS pripomína výstavou Fragile

Svetový deň umenia (15. 4.) si Národná banka Slovenska pripomína otvorením novej výstavy v Galérii NBS pod názvom Fragile. Mladé výtvarné talenty tentoraz reprezentujú svojimi dielami na témy, ktorých stredobodom je človek, jeho zraniteľnosť, nestálosť, premenlivosť, ale aj fluidita rodovej identity, absolventky a študentky Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU). TASR o tom informoval Peter Majer, hovorca NBS.

16.04.2021 08:00
NBS, Národná banka Slovenska Foto: ,
Budova Národnej banky Slovenska.
debata

Na v poradí štvrtej výstave, ktorú banka pripravuje v spolupráci s VŠVU, sa predstavia autorky Michaela Moravčíková, Aliza Orlan, Denisa Slavkovská, Dana Tomečková a Hana Polívková pod kurátorskou taktovkou Miroslavy Urbanovej.

„Východiskovým bodom výstavy je pojem krehkosti vo významoch a kontextoch, ktoré sa primárne točia okolo ľudského subjektu. Predstavuje práce autoriek, ktoré citlivo vnímajú, trávia a transformujú svoje skúsenosti a pozorovania týkajúce sa zraniteľnosti, nestálosti, premenlivosti či pominuteľnosti,“ približuje kurátorka a dodáva: „Krehkosť sa v ich dielach objavuje nielen ako vlastnosť znamenajúca obmedzenie, potenciálnu hrozbu, ale aj ako kvalita, ktorá súvisí s opatrnosťou, pozorným sledovaním vecí a javov z rôznych uhlov pohľadov.“

Výstava Fragile v Galérii NBS je dostupná do 20. mája každý pracovný deň. Priaznivci umenia si ju môžu pozrieť aj počas pandemických opatrení v podobe virtuálnej prehliadky na Facebooku. „Postupne tam nájdu aj viac ukážok,“ avizuje NBS.

debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #VŠVU