Hlavní obsah

Policie bude ve středu na 800 místech v Česku měřit rychlost

Na přibližně 800 místech po celém Česku bude policie ve středu 21. dubna kontrolovat, zda řidiči dodržují maximální povolenou rychlost jízdy. Lokality vybrali policisté i veřejnost. Do akce nazvané Speed Marathon se policejní hlídky zapojí pošesté. Deklarovaným cílem je snížení nehodovosti a zvýšení bezpečnosti a plynulosti dopravy na silnicích.

Foto: Petr Horník, Právo

Měření rychlosti (Ilustrační foto)

Článek

Policisté se ve středu 21. dubna zaměří na dodržování stanovených rychlostních limitů v obci i mimo obec na osmi stovkách míst po celém Česku. Měření budou provádět po celý den. „Cílem není odhalit co nejvíce přestupků, ale upozornit na rizika, která sebou nedodržování rychlosti přináší a má za následek každoročně tisíce dopravních nehod a desítky zmařených lidských životů,” uvedla policie.

Plošné měření rychlosti má jiný smysl, než byste čekali

Podcasty a pořady

Právě rychlost jízdy je podle policie jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod. Dle jejích vlastních statistik to nicméně je rychlost nepřiměřená, nepřizpůsobená podmínkám na silnici a vlastnostem vozidla. Tu nelze určit zákonem ani dopravní značkou a také ji nelze měřit radarem – to lze pouze s nejvyšší dovolenou rychlostí, kterou však za přiměřenou není v žádném případě možné zaměňovat.

Minulý rok policisté kontrolovali dodržování rychlosti na silnicích v pátek 14. srpna. Více než 600 policistů bylo na 900 místech a při kontrole 5300 aut zjistili 2281 dopravních přestupků. Povolenou rychlost jízdy porušilo 1740 řidičů, tedy zhruba třetina kontrolovaných. O stanovištích byli řidiči předem informováni.

Velký zátah na silnicích: třetina kontrolovaných řidičů překročila rychlost

AutoMoto

Loni se nepřiměřená rychlost podílela na počtu dopravních nehod pouhými 16 procenty, usmrceno ale bylo při těchto nehodách 179 lidí. To je 43 % lidí usmrcených při nehodách zaviněných řidiči aut. V prvním letošním čtvrtletí zemřelo při dopravních nehodách v Česku 81 lidí, z toho 32 úmrtí způsobila nepřiměřená rychlost.

Anketa

Souhlasíte s plošným měřením rychlosti v rámci akce Speed Marathon?
Ano, v každém případě
27,1 %
Ano, ale akce by měla činit osvětu, nezaměňovat nepřiměřenou rychlost s nedovolenou
6,2 %
Je mi to jedno/Nedokážu posoudit
1,7 %
Ne, akce by se měla zaměřit na skutečně nebezpečné přestupky
61,1 %
Ne, v žádném případě
3,9 %
Celkem hlasovalo 4141 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám