Hlavní obsah

Plán obnovy počítá se 191 miliardami pro Česko

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda navýšila Národní plán obnovy pro čerpání peněz z krizového fondu Evropské unie o desetiprocentní rezervu na téměř 191 miliard korun. Učinila tak po konzultaci s Bruselem, řekl ve čtvrtek ve Sněmovně ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček na schůzi Sněmovny

Článek

„Ostatní země si tam rovněž dávají vyšší částku, než která je určená v dotaci,“ prohlásil avlíček. Už dříve řekl, že kromě vyčleněných 172 miliard Kč v dotacích chce Česko čerpat i přes 18 miliard ve formě úvěru.

Peníze mají jít především do ekologie a digitalizace, což je hlavní požadavek Evropské unie. V praxi má jít třeba o dotace na nákup elektrobusů, zateplování budov či rychlý internet. Vedle toho jde o dlouhý seznam oblastí včetně zdravotní prevence, vzdělávání i kultury.

Plán obnovy cílí na energetiku i vlaky

Ekonomika

Plán má nyní 500 stran a je v meziresortním připomínkovém řízení, vláda by o něm měla hlasovat ještě tento měsíc. Termín odevzdání do Bruselu je 30. dubna.

Poslanci ve čtvrtek v několikahodinové debatě přispěchali s dalšími návrhy, jak peníze využít, třeba na rekonstrukce tramvajových tratí nebo obnovu brownfieldů, jež z plánu vypadla.

Pirát František Kopřiva zdůraznil, že plán nemá být o „porcování medvěda“, peníze by měly jít do konkurenceschopných oblastí s vysokou přidanou hodnotou. „Nechceme být montovnou Evropy,“ dodal.

Revize možná

Prosazuje také usnesení, aby vláda požádala Brusel o pět týdnů odkladu na vypořádání připomínek. Vláda ho podle něj poslancům představila pozdě.

Proti odkladu je ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

„Sedmdesát procent všech zdrojů musí být pod smlouvou do konce roku 2022. Jakékoliv zdržení je v neprospěch ČR,“ řekla.

Konečné schválení Radou EU by podle Havlíčkovy náměstkyně Silvany Jirotkové mělo být v srpnu. Ačkoliv je plán závazný, bude možná v horizontu jednoho roku jeho revize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám